Microplastics in verzorgingsproducten – een ingrediënt in de schijnwerpers

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Wat zijn microplastics?

Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) definieert microplastics als vaste, niet in water oplosbare en niet biologisch afbreekbare plastic deeltjes die vijf millimeter of minder groot zijn. Primaire microplastics zijn opzettelijk gemaakt als kleine deeltjes om als productingrediënt te gebruiken. Daarentegen zijn secundaire microplastics het bijproduct van grote stukken plastic, omdat ze door erosie en blootstelling aan natuurlijke elementen in kleinere stukken uiteenvallen.

Hoe beïnvloeden microplastics ons milieu?

Plasticvervuiling is een van de belangrijkste milieu-uitdagingen van onze tijd. Hoe microplastics ook in het milieu terechtkomen, ze kunnen en blijven generaties lang in onze natuur. Vanwege hun eigenschappen zijn ze een bron van zowel bodem- als zeevervuiling over de hele wereld, omdat ze heel langzaam afbreken. Als zodanig worden ze als potentieel schadelijk voor het milieu beschouwd.

Een kleine groene zaailing met twee bladeren die ontspruiten in natte bruine grond

Waarom microplastics gebruiken in huidverzorgingsproducten?

Kleine, vaste plastic deeltjes worden meestal gebruikt in reinigingsproducten voor lichaamsverzorging, zoals wasbare peelings, exfolianten of douchegels om een huidvriendelijk peeling-effect te geven. Toen de milieu-impact van microplastics voor het eerst in twijfel werd getrokken, was het moederbedrijf van Eucerin, Beiersdorf, een van de eerste cosmeticabedrijven dat in 2013 besloot te stoppen met het gebruik van polyethyleen peelingdeeltjes (beter bekend als microbeads). Ook werden microplastic vullers gebruikt in formules die niet afgespoeld hoeven te worden om de viscositeit te veranderen en het gevoel op de huid te verbeteren.

Zitten er microplastics in Eucerin-formules?

Bij Eucerin hebben we grondstoffen op basis van microplastics uit onze productformules verwijderd en verbeteren we de milieuvriendelijkheid van onze producten voortdurend.

In het licht van het debat en de bezorgdheid over plastic in de oceanen van de wereld, neemt Eucerin de verantwoordelijkheid om de impact van microplastics aan te pakken en zien we het belang ervan in om ze uit ons productassortiment te bannen. Dit gaat verder dan de microplastics die je kunt zien en voelen.

  • In 2015 verruilden Eucerin-formules polyethyleendeeltjes voor milieuvriendelijkere alternatieven met meer respect voor het milieu. Voor formules die voorheen microkraaltjes bevatten, gebruiken we nu microkristallijne cellulosedeeltjes en mengsels van microkristallijne cellulose, siliciumdioxidedeeltjes en castorwas. Deze alternatieven met meer respect voor het milieu zijn net zo zacht en huidvriendelijk als hun voorgangers en hebben hetzelfde peeling-effect.
  • In 2020 hebben we nylon, één type microplastic, geëlimineerd en de bijbehorende productformules aangepast.
  • Vanaf het einde van 2023 zijn onze cosmetische formuleringen volledig vrij zijn van microplastics, zoals gedefinieerd door het UNEP (United Nations Environment Programme).

Waar komen microplastics nog meer vandaan?

Microplastics zijn niet alleen aanwezig als synthetisch ingrediënt in cosmetica en huidverzorgingsproducten, maar worden teruggevonden in een verrassend scala aan alledaagse producten. Deze kleine plastic deeltjes ontstaan ook wanneer grotere stukken plastic niet op de juiste manier worden gerecycled of weggegooid. Uiteindelijk raakt het grotere stuk plastic na verloop van tijd verweerd en valt het uiteen in meerdere kleinere delen.

Plastic deeltjes zichtbaar op het topje van een vinger

Verrassend genoeg kan de simpele handeling van het wassen van onze kleding ook microplastics creëren. Synthetische kledingvezels vallen tijdens het wassen af en komen in het water terecht. Volgens een onderzoek van het Frauenhofer Instituut 2018 genereert de gemiddelde persoon in Duitsland jaarlijks vier kilo microplastics. Hiervan is slechts 19 gram, oftewel 0,5%, toe te schrijven aan producten voor persoonlijke verzorging en cosmetica.

Verken de Eucerin ingrediëntenlijst

De selectie van onze ingrediënten volgt hoge interne normen en verplichtingen met betrekking tot effectiviteit, veiligheid en duurzame inkoop en hun impact op het milieu na gebruik.

Om transparant te zijn over onze formules en aankoopbeslissingen voor duurzame huidverzorgingsproducten te vergemakkelijken, geeft Eucerin verder informatie over de ingrediënten die we gebruiken. Lees meer en bekijk de Eucerin-ingrediëntenlijst.

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek