Waarom acne niet alleen een puberkwaal is – En wat je eraan doet

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Puistjes, mee-eters en rode vlekjes. Na je tienerjaren denk je voorgoed van acne af te zijn. Helaas is dit niet altijd het geval. Sterker nog: ongeveer 70 à 80 procent¹ van de mensen heeft last van een vorm van een onzuivere huid. Ook als je tijdens je puberteit nooit een puistje hebt gehad, kun je daarna nog steeds acne krijgen. In mijn tijd als huidtherapeut kreeg ik daarom vaak vragen over deze vervelende huidaandoening. Wat zijn veroorzakers van acne en hoe kun je dit behandelen? Ik leg het graag aan je uit in dit artikel.

Na je tienerjaren kan je ook nog last krijgen van acne.

Wat is acne?

Acne gaat hand in hand met een vette huid, iets wat vaak voorkomt in het gezicht, op de borst of op de rug. De acne-huid wordt onder andere veroorzaakt door een overactieve talgproductie, ook wel seborroe genoemd en een proces genaamd hyperkeratose. Dit is een overmatige verhoorning  van de huid, waarbij dode huidcellen zich ophopen in de talgfollikel, ook wel het haarzakje genoemd.

De combinatie van teveel talgproductie en het ophopen van dode huidcellen blokkeren de uitgang en dit leidt tot zichtbare verstopte talgklieren, ook wel comedonen of mee-eters genoemd. Er zijn twee soorten comedonen: blackheads (zwarte, meer oppervlakkige, open comedonen) en whiteheads (witte, gesloten comedonen).

Op de huid leven van nature allerlei bacteriën. Bij acne nemen de bacteriën (propionibacteria) toe. Zij koloniseren zich rond de mee-eters, waardoor ontstekingen ontstaan. Zo vormen zich pukkels en puisten. Bij meerdere puistjes spreken we over acne. Dit herken je aan een pijnlijke en rode huid met meerdere ontstekingen. Bij ernstige gevallen van acne ontstaan er zelfs uitgebreide en diepe ontstekingen in het naastgelegen weefsel, dit noemen we cystevorming.

Wat veroorzaakt acne?

Last krijgen van een acne-huid kan genetisch bepaald zijn. Daarnaast spelen ook hormonen een belangrijke rol bij het ontstaan ervan. De meeste mensen zien dan ook dat de klachten opkomen of verergeren tijdens de pubertijd, menstruatie, zwangerschap of overgang. Maar ook bepaalde medicijnen, oliehoudende stoffen (denk hierbij ook aan make-up en verzorgingsproducten) en stress kunnen acne verergeren.

Een misverstand is dat mensen denken dat acne te wijten is aan slecht of onvoldoende wassen. In tegendeel: te vaak en te grondig reinigen is juist niet goed. Het vergroot de kans dat de huid geïrriteerd raakt. Dit neemt niet weg dat je acne effectief moet behandelen. Als je acne niet of niet goed behandelt, kunnen de klachten verergeren of kun je littekens krijgen. Littekens zijn veel moeilijker te behandelen, dus voorkomen is beter dan genezen.

Ook is een acne-huid erg kwetsbaar, zeker wanneer je hier een speciale behandeling voor ondergaat. Bepaalde medicijnen of behandelingen kunnen de huid namelijk lichtgevoelig maken. De zon heeft hier dan een flinke invloed op. Probeer deze dan ook zo veel mogelijk te vermijden, zeker op het midden van een zonnige dag. Bescherm je huid ook goed tegen uv-straling, bijvoorbeeld met een zonbeschermingsproduct speciaal voor de acne-huid. Bepaalde voeding of bijvoorbeeld roken kan (nog) niet worden aangewezen als veroorzaker van acne. Maar wat wel bekend is, is dat beide je afweersysteem kunnen verzwakken en daarom een slechte invloed hebben op de huid.

Reinig je huid goed, maar wel mild.

Je huid verzorgen

Heb je last van acne? Dan kun je het best je huid goed, maar mild reinigen voordat je een verzorgingsproduct aanbrengt. Dit is belangrijk om het product z’n werk te laten doen. Gebruik bij voorkeur een verzorgingsproduct op waterbasis. Oliehoudende producten zijn namelijk minder geschikt voor een acne-huid die overmatig talg aanmaakt.

Kies bij voorkeur voor een product met melkzuur of salicylzuur vanwege de comedolitische werking. Dit is het verwijderen van overtollige dode huidcellen. Daarnaast is een crème met Licochalcone A en L-Carnitine aan te raden. Licochalcone A werkt kalmerend op de ontstekingen en vermindert roodheid, L-Carnitine doet de talgproductie afnemen. Het DermoPure-assortiment bevat onder andere deze ingrediënten en richt zich zo op het verzorgen van de onzuivere huid.

Acne laten behandelen

Wacht niet te niet te lang met het laten behandelen van acne. Stap naar de huisarts en bespreek hier je klachten. Indien nodig kan deze je doorverwijzen naar de dermatoloog. Ook kun je zelf een afspraak bij een huidtherapeut maken. Deze is gespecialiseerd in huidproblemen zoals acne en kan advies geven en een behandeling afstemmen op jouw situatie en huid.

Bronnen

[1] Acne tips zonder medicijnen, eucerin.com

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek