Waarom een droge huid slecht kan zijn voor je gezondheid

Leestijd: 3 min
Ontdek meer

We hebben er bijna allemaal weleens last van: een droge huid. En laten we eerlijk zijn: als je een droge huid hebt, zit je meestal niet lekker in je vel. Maar behalve de ongemakken (zo’n trekkerig en ruw gevoel vindt niemand fijn) kan een droge huid ook slecht zijn voor je gezondheid. Belangrijk om je huid daarom goed te verzorgen, zodat je een droge huid kunt verhelpen. Of liever nog: voorkomen.

Belangrijke functies

Een droge huid heeft extra zorg nodig.

De huid is onmisbaar. Het beschermt je tegen infecties, je kunt ermee voelen en het houdt je letterlijk warm. Behalve deze belangrijke functies, is je huid ook bepalend voor je uiterlijk. Een gezonde huid ziet er stralend uit, is fijn om naar te kijken en geeft een boost aan je zelfvertrouwen.

Heb je last van een droge huid? Dan doet dit precies het tegenovergestelde. Je huid voelt trekkerig en ruw, vertoont barstjes en kan schilferen. Dit voelt onprettig en is ook niet altijd goed voor je eigenwaarde. Daarnaast kan een droge huid ook jeuken en neemt de kans op ontstekingen toe. Een gezonde huid heeft namelijk een barrièrefunctie en beschermt je voor invloeden van buitenaf. Een ongezonde huid kan dit minder goed. Ook heb je met een droge huid meer kans op vroegtijdige huidveroudering.

De oorzaken van een droge huid

Waarom krijg je dan soms last van een droge huid? Er zijn verschillende oorzaken voor en versterkende factoren die kunnen leiden tot een droge huid. Dit kan zowel van binnenuit als buitenaf komen.

In veel gevallen wordt een droge huid van binnenuit veroorzaakt, omdat je huid te weinig talg produceert. Talg zorgt voor de aanmaak van verschillende vetten, zoals lipiden. Deze stof houdt op zijn beurt vocht vast. Word je ouder, dan neemt de talgproductie af en wordt je huid droger. De huid kan ook droger worden door hormonale veranderingen, zoals zwangerschap of de menopauze.

Een andere oorzaak van een droge huid is erfelijkheid. Hoe flauw het ook klinkt: sommige mensen worden nu eenmaal geboren met een aanleg voor een droge huid.

Invloeden van buitenaf

In de winter droogt je huid sneller uit.

Ook kunnen invloeden van buitenaf je huid uitdrogen. Bijvoorbeeld weersomstandigheden: als de lucht om je heen droog is, droogt ook je huid sneller uit. Denk maar eens aan de winter, als de verwarming hoog staat. Dan speelt die droge lucht een belangrijke rol.

In de zomer kan blootstelling aan de zon je huid juist uitdrogen. En dagelijkse omstandigheden (zoals te warm douchen en het gebruik van sterk reinigende middelen zoals zeep) hebben invloed op de kwaliteit van je huid. Schaf daarom eens een luchtbevochtiger aan, die kan ervoor zorgen dat de lucht in huis niet te droog wordt. Of douche iets korter en gebruik daarbij lauwwarm water van maximaal 32 graden.

Droge huid aanpakken

Waardoor het ook komt: als je last hebt van een droge huid, moet je deze zo snel mogelijk verzorgen. Zo herstel je de beschermfunctie van de huid. Dit doe je bij voorkeur met crèmes of lotions met ureum en lactaat. Deze stoffen helpen je huid met het vasthouden van de daarvoor benodigde vetten. Check bijvoorbeeld deze bodycrème.

Een ander belangrijk ingrediënt is ceramide. In verschillende lotions vind je deze huideigen stof die belangrijk is bij de vorming van de barrièrefunctie. Door producten met deze stoffen regelmatig en volgens de gebruiksaanwijzing te smeren, stimuleer je de huid om je gezondheid weer te beschermen.

Maar let op: als je een echt droge huid hebt, vermijd dan producten met geur- en kleurstoffen. Deze producten kunnen de huid irriteren en dat helpt je dus juist niet.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek