Atopische Dermatitis bij kinderen – De oorzaken, symptomen en de beste manier om de kinderhuid te verzorgen en te kalmeren

Leestijd: 8 min
Ontdek meer

Atopische Dermatitis is de meest voorkomende huidaandoening bij kinderen en komt bij ongeveer 15% tot 20% van de kinderen voor1 2 3 4. De symptomen – een droge, rode, jeukende en geïrriteerde huid – kan buitengewoon vervelend zijn voor kinderen en daarnaast significante stress veroorzaken bij ouders en verzorgers.

Dit artikel bespreekt hoe Atopische Dermatitis kinderen en hun familie raakt. We onderzoeken de symptomen, oorzaken en triggers en bekijken hoe huidverzorging de symptomen helpt verlichten en de periode tussen aanvallen helpt verlengen.

Hoe beïnvloedt Atopische Dermatitis kinderen?

Kinderen kunnen op elk moment Atopische Dermatitis ontwikkelen. Het komt veel voor bij baby’s en de meeste patiënten krijgen de aandoening voor het vijfde levensjaar5. Lees verder over eczeem bij baby’s in Atopische Dermatitis en baby’s.

Tussen de leeftijd van twee jaar en de puberteit, manifesteert Atopische Dermatitis zich meestal als droge, rode en jeukende gebieden op de nek, polsen, enkels, knieholten, binnenkant van de ellebogen en tussen de billen en benen. Symptomen houden vaak meer dan drie maanden aan (de medische definitie van een chronische aandoening) en de huid kan bij de getroffen gebieden verdikken en een leerachtige structuur krijgen.

Atopische Dermatitis kent twee afzonderlijke fases: 

De acute fase is het meest vervelend. Je kind kan het zwaar hebben, de jeuk kan zo heftig worden dat ze niet kunnen slapen en de aandoening kan een significante invloed hebben op de kwaliteit van leven6. De aandoening heeft ook effect op de kwaliteit van leven van ouders en verzorgers die zich hopeloos, schuldig en neerslachtig kunnen gaan voelen. Lees verder in Hoe Atopische Dermatitis de nachtrust en kwaliteit van leven beïnvloedt.

De meeste kinderen komen tegen de puberteit af van hun Atopische Dermatitis maar het kan tot ver na de puberteit aanhouden en onderzoek toont aan dat kinderen met Atopische Dermatitis ook andere, gerelateerde aandoeningen kunnen ontwikkelen zoals astma en allergische rhinitis8.

Als je kind last heeft van zijn/haar huid, en je maakt je op wat voor manier dan ook zorgen over de symptomen, raadpleeg een arts.

Aanvallen van Atopische Dermatitis kunnen slapeloze nachten veroorzaken

Aanvallen van Atopische Dermatitis kunnen slapeloze nachten veroorzaken
Atopische Dermatitis in de familie vergroot de kans op de aandoening

Atopische Dermatitis wordt geassocieerd met een beschadigde huidbarrière en een aandoening van het immuunsysteem. Dermatologen hebben verschillende factoren gevonden die dit veroorzaken en verergeren:

 

Genetische aanleg
Er zijn twee belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van Atopische Dermatitis: 1) een genetisch defect in het Filaggrine (FLG) gen2,9 en 2) atopische aandoeningen in de familie2,10. Lees verder over Filaggrine en hoe een tekort de huid beïnvloedt in Atopische Dermatitis begrijpen

Kinderen kunnen een Filaggrine tekort erven van hun ouders11 Als een ouder last heeft van Atopische Dermatitis, heeft het kind 40% kans om de aandoening te erven. Als beide ouders de aandoening hebben, stijgt deze kans naar 60% tot 80%12.

Er bestaat ook een bewezen verband tussen Atopische Dermatitis en allergieën. Hooikoorts en/of astma in de familie vergroot de kans op Atopische Dermatitis bij een baby.   

Patiënten hebben tevens een verstoord immuunsysteem (atopie) waardoor de huid sneller reageert op de omgeving en vatbaarder is voor ontstekingen. 

Klimaat/vervuiling
Geboren worden in een ontwikkeld land, een koud klimaat of een vervuilde stad zijn factoren die lijken bij te dragen aan het risico op Atopische Dermatitis. Daarnaast kunnen weersomstandigheden symptomen aanwakkeren13

Gevoeligheid voor allergenen
Een verstoorde barrière maakt het makkelijker voor potentiële allergenen zoals pollen, huisstof en haar van huisdieren om de huid te irriteren. 
De rol van voedsel bij Atopische Dermatitis is controversieel,2 maar sommige mensen melden dat bepaald voedsel de huid van hun kind gevoeliger maakt en een aanval in de hand kan werken.

Andere externe factoren
Ruwe stoffen en reinigingsmiddelen, en de chemicaliën in biologisch waspoeder kunnen allemaal de delicate jonge huid irriteren. Onderzoek toont aan dat meeroken vooral erg schadelijk is voor jonge longen14.

Krabben
De symptomen van Atopische Dermatitis kunnen op zichzelf een aanval aanwakkeren/verergeren. Omdat de huid droog is en jeukt, gaat het kind krabben. Hierdoor wordt de beschermende barrière van de huid beschadigd waardoor de Staphylococcusbacterie de kans krijgt zich te vermenigvuldigen en de huid te infecteren. Deze infectie veroorzaakt ontsteking en jeuk waardoor de toestand verslechtert en de huid nog geïrriteerder wordt en de jeuk heviger: een vicieuze cirkel die we de Atopische Huidcyclus noemen. Lees verder in Atopische Dermatitis begrijpen

 

Hoe moet ik de atopische huid van mijn kind verzorgen?

Het goede nieuws is dat een effectieve medicinale behandeling en een goede huidverzorging een groot deel van de vervelende aanvallen van Atopische Dermatitis kunnen verlichten en de periode ertussen kunnen helpen verlengen. De huid van kinderen is dunner en bevat minder pigment dan bij volwassenen. Lees verder over de structuur van een jonge huid in De huid bij baby’s en kinderen. Ze hebben baat bij een milde, fase-specifieke verzorging: 

Regelmatige hydratatie kan uitdroging van de babyhuid helpen voorkomen

 • Tijdens de niet-acute fase heeft de huid dagelijkse hydratatie nodig om droogheid te verlichten en de periode tussen aanvallen te verlengen 
 • Tijdens de acute fase heeft de huid naast dagelijkse hydratatie een combinatie van medicinale en niet-medicinale producten nodig om de symptomen te verzachten en te kalmeren.

De juiste producten voor hydratatie en een regelmatige en voorzichtige routine zijn essentieel in het beschermen en kalmeren van de atopische huid van je kind. Lees verder over de juiste producten en ideale routine in Het verzorgen van een jonge atopische huid

Wat kan ik nog meer doen om aanvallen te verminderen?

Gebruik milde, huidvriendelijke stoffen die de huid niet irriteren
Katoenen handschoenen tegen het krabben kunnen schade aan de huid helpen voorkomen

Probeer bij te houden wanneer de huid van je kind opspeelt en bespreek dit met je arts. Zo kun je mogelijke triggers in kaart brengen en vaststellen wat de beste behandeling is. Iedereen is anders maar hier volgen enkele maatregelen die je kunt treffen om de impact van mogelijke triggers te beperken: 

Rook niet waar je kind bij is 
Meeroken kan de symptomen verergeren.

Kies milde, huidvriendelijke stoffen  
Katoen en linnen zijn minder irriterend dan synthetische stoffen. Vermijd ruwe wol. Was nieuwe kleren om chemicaliën te verwijderen die er tijdens de productie in terecht zijn gekomen.

Voedselallergieën 
Als je vermoedt dat bepaald voedsel de symptomen van je kind aanwakkeren of de Atopische Dermatitis verergeren, raadpleeg je arts voordat je mogelijke triggers gaat elimineren. Het is belangrijk dat je kind de calcium, calorieën en proteïne binnen blijft krijgen die nodig zijn om te groeien en te ontwikkelen. 

Verminder de potentiele schade die kan worden veroorzaakt door krabben  
De symptomen van Atopische Dermatitis kunnen op zichzelf de aandoening aanwakkeren en verergeren. Als de huid van je kind droog is en jeukt, ontstaat de neiging om te krabben wat de schade verergert en de huid vatbaar maakt voor bacteriën die de jeuk verder kunnen verergeren.

Dit noemen we de Atopische Huidcyclus. Lees hier meer over in Atopische Dermatitis begrijpen

Krabben kan ook leiden tot infectie, dus houd de nagels van je kind kort. Het dragen van katoenen handschoenen kan ’s nachts schade aan de huid helpen voorkomen.

Bronnen

 1. New insights into the epidemiology of childhood atopic dermatitis. Flohr C, Mann J. Allergy. jan 2014; 69(1):3-16. Epub 21 nov 2013.
 2. Overview of Atopic Dermatitis, Avena-Woods C, Am J Manag Care, juni 2017, Vol. 23, Nr. 8, Aanvulling 115-123
 3. Nutten S. Atopic dermatitis: global epidemiology and risk factors. Ann Nutr Metab. 2015; 66 (aanv 1):8-16. publ.:10.1159/000370220.
 4. Eichenfield LF, Tom WL, Chamlin SL, et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis: sectie 1. diagnosis and assessment of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 2014;70(2):338-351. publ.: 10.1016/j.jaad.2013.10.010.
 5. Research statistics in Atopic Eczema: what disease is this? Kam-Lun Ellis Hon et al, Ital J Pediatr. 2012; 38:26
 6. Quality of life and childhood atopic dermatitis: the misery of living with childhood eczema. Lewis-Jones S. Int J Clin Pract. Aug 2006; 60(8):984-92. 
 7. Sleep disturbance in children with moderate/severe atopic dermatitis: A case-control study. Fishbein AB1, Mueller K2, Kruse L3, Boor P3, Sheldon S4, Zee P5, Paller AS2., J Am Acad Dermatol. Feb 2018; 78(2):336-341. publ.: 10.1016/j.jaad.2017.08.043. Epub 28 okt 2017.
 8. Spergel JM. From atopic dermatitis to asthma: the atopic march. Ann Allergy Asthma Immunol. 2010; 105:99–106. publ.: 10.1016/j.anai.2009.10.002.
 9. Sicherer SC, Leung DY. Advances in allergic skin disease, anaphylaxis, and hypersensitivity reactions to foods, drugs, and insects in 2008. J Allergy Clin Immunol. 2009; 123(2):319-327. publ.: 10.1016/j. jaci.2008.12.025.
 10. Eichenfield LF, Tom WL, Chamlin SL, et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis: sectie 1. diagnosis and assessment of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 2014; 70(2):338-351. publ.: 10.1016/j.jaad.2013.10.010.
 11. Comprehensive analysis of the gene encoding filaggrin uncovers prevalent and rare mutations in ichthyosis vulgaris and atopic eczema. Sandilands et al. Nat Genet. Mei 2007; 39(5):650-4.
 12. Genetics of atopic eczema. An update, Rodríguez1, Weidinger S., Hautarzt. Feb. 2015; 66(2):84-9. publ.: 10.1007/s00105-014-3565-x.
 13. Suarez-Varela MM, Garcia-Marcos Alvarez L, Kogan MD, Gonzalez AL, Gimeno AM, Aguinaga Ontoso I et al. Climate and prevalence of atopic eczema in 6- to 7-year-old school children in Spain. ISAAC phase III. Int J Biometeorol 2008; 52:833–840.
 14. Parents' smoking habit and prevalence of atopic eczema in 6-7 and 13-14 year-old schoolchildren in Spain. ISAAC phase III. Morales Suárez-Varela M et al. Allergol Immunerpathol (Madr), nov-dec 2008; 36(6): 336-42

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek