Onze geschiedenis – meer dan 100 jaar – Innovatieve medische huidwetenschap

Leestijd: 9 min
Ontdek meer

Al ruim een eeuw wordt Beiersdorf, het bedrijf achter Eucerin, geassocieerd met baanbrekende innovatie op het gebied van huidverzorgingsformules. Al vanaf het begin zijn onderzoek en productontwikkeling bij Eucerin onlosmakelijk verbonden met dermatologisch onderzoek.

De oprichting van Eucerin

Elk Eucerin-product is gebaseerd op uitgebreid onderzoek en nauwe samenwerking tussen apothekers en dermatologen, al van het begin af aan.
Oprichter van Beiersdorf – Paul C. Beiersdorf

De oorsprong van het merk ligt in de apotheek van Paul C. Beiersdorf in Hamburg.

In 1882 vroeg Paul C. Beiersdorf octrooi aan voor een nieuw type medicinale pleister en richtte daarmee het bedrijf Beiersdorf op. Acht jaar later verkocht hij het bedrijf aan collega-apotheker Oscar Troplowitz die producten begon te vervaardigen onder de merknaam Beiersdorf. Nauwe samenwerking met pionier-dermatoloog Paul Gerson Unna betekende dat die producten waren geïnspireerd door en gebaseerd op het nieuwste huidonderzoek.

Deze combinatie van onderzoek en ontwikkeling loopt tot op de dag van vandaag als een rode draad door onze geschiedenis.
Dat betekent dat al onze producten zowel van wetenschappelijke betekenis zijn als dat ze zijn bewezen voor wat betreft tolerantie en doeltreffendheid, zodat u betrouwbare oplossingen krijgt voor verschillende soorten huidproblemen.

Ruim een eeuw lang revolutionaire huidverzorging

1900

Dr. Lifschütz vroeg voor Eucerin een octrooi aan om een stabiele emulsie te vervaardigen.
De eerste Eucerin-productlijn.

Eucerit 
In het jaar 1900 vroeg de jonge scheikundige Isaac Lifschütz een octrooi aan voor een emulgator die hij Eucerit noemde - geïnspireerd door het oud-Griekse woord voor “mooie was”. De ontwikkeling van Eucerit door dr. Lifschütz kan worden gezien als een medische revolutie in die tijd. Eucerit was de technologische basis om voor het eerst stabiele water-in-olie-emulsies te ontwikkelen. Dit vormde toen ook de basis van alle Beiersdorf-producten. Prof. Unna was erg onder de indruk van de eigenschappen van de resulterende zalf:

"Eucerin Zalf is aangenaam voor de apotheker vanwege zijn stabiele en gladde samenstelling, deze wordt gemakkelijk voorgeschreven door de arts en geeft de patiënt een goed gevoel vanwege de zachtheid en het verkoelende effect."

1950 - 1960

pH5 Eucerin Zalf
Pas in 1950 verscheen het volgende Eucerin-product: pH5 Eucerin-zalf. Het product werd gemaakt om te werken in een basisch milieu. Dat was toentertijd een ware innovatie, omdat dit het eerste product was dat zorgde voor het behoud en herstel van de zure beschermende huidlaag, wat ook nu nog van groot belang is.

1970 - 1980

Eucerin pH5 Lotion en Crème
De eerste Eucerin-productlijn die geschikt was voor gebruik op alle delen van de huid, en met name geschikt voor gebruik op de gevoelige huid. Door op dat moment deze productlijn te bieden, vestigde Eucerin een holistisch medisch huidverzorgingsprogramma om de gezondheid van de huid te behouden en te beschermen. Deze is specifiek ontwikkeld voor de gevoelige huid en wordt ook nu nog door artsen aanbevolen bij uiteenlopende huidproblemen omdat deze goed wordt verdragen en de huid beschermt.

De eerste Eucerin pH5-productlijn werd alleen aanbevolen voor de behandeling van huidaandoeningen in de behandelkamer.

1991 - 1994

1991 - Eucerin Sun Care
De eerste Eucerin-producten waarvan klinisch is bewezen dat deze de huid actief versterken tegen zonneallergie. Het twee-fasen beschermingssysteem ervan is een grote doorbraak in zonbescherming en versterkt de beschermende barrières van de huid tegen UVA-belasting en vermindert ontstekingsreacties van de huid.

1992 - Laceran 
In dit jaar werd er een assortiment op ureum gebaseerde producten gelanceerd onder de merknaam LACERAN, specifiek voor de behandeling van zeer droge huid. Ureum zit in alle lichaamsvloeistoffen en -weefsels en vormt een belangrijk deel van de natuurlijke vochtinbrengende factor van de huid. Bij veel aandoeningen van de droge huid is de natuurlijke ureumconcentratie laag, wat leidt tot nog meer vochtverlies. Door dit actieve ingrediënt aan te vullen, verlicht Laceran op doeltreffende wijze jeuk en een droge huid.

1994 - Laceran Omega
Een uitbreiding van producten met omega-6-vetzuren, speciaal ontwikkeld voor de aanvullende verzorging van atopische dermatitis. Deze natuurlijke vetzuren versterken de beschermende barrière van de huid en verminderen vochtverlies, zodat de ruwe en droge huid wordt verzacht en gevoed.

Lees meer over het idee achter Eucerin AtopiControl en de ontwikkeling daarvan.

1995 - 1999

Gedrukte advertentie voor Eucerin pH5 Doucheolie in 1995.

1995 - Eucerin pH5 Doucheolie
Een ware innovatie: Eucerin Doucheolie voorkomt uitdroging van de huid en reinigt deze met extra milde oppervlakte-actieve stoffen.

1996 - Eucerin Hydro Balance en Lipo-Balance
Met de lancering van Eucerin Hydro Balance en Lipo-Balance zette Eucerin de eerste stap in het aanbieden van een dermatologisch-cosmetisch belangrijke oplossing voor de extreem gevoelige gezichtshuid.
Al ruim tien jaar lang is de Eucerin Q10 ACTIVE-productlijn voor de gevoelige huid doeltreffend tegen de eerste tekenen van veroudering.

1998 - Eucerin Q10 Antirimpelcrème
Het eerste Eucerin-product met co-enzym Q10 dat een oplossing biedt voor de gevoelige, rijpere huid. Deze natuurlijke stof stimuleert de energieaanmaak in cellen. Q10-producten van Eucerin helpen bij de verbetering van de regeneratie van de gevoelige huid en verminderen de diepte van fijne lijntjes en rimpels.
Meer informatie over het idee achter Eucerin Q10 ACTIVE en de ontwikkeling daarvan.

1999 - Eucerin Re-balance
De eerste Eucerin-productlijn met het actieve ingrediënt fucogel die de weerstand tegen irriterende stoffen van buitenaf versterkt en de overgevoelige huid waarneembaar kalmeert.
Gedrukte advertentie in 1999.

1999 - Eucerin Blemished Skin
Eucerin erkende dat een acnegevoelige huid niet alleen een probleem van tieners is en lanceerde een productlijn specifiek gericht op de behoeften van volwassenen die last hebben van een acnegevoelige huid. Deze werkt door het probleem aan te pakken waar het ontstaat (in de follikel) en zorgt er tevens voor dat de huid niet uitdroogt.

Met die eigenschappen zijn Eucerin-producten ideaal voor de verzorging van de beschadigde huid tijdens een behandeling met geneesmiddelen.

2000 - 2005

2000 - Eucerin Vital
De Eucerin Vital-productlijn werd specifiek ontwikkeld voor de behoeften van de rijpere huid die zijn elasticiteit verliest, vooral na de menopauze. Voor deze productlijn werd het krachtige retinol gebruikt als belangrijkste actieve ingrediënt.

2004 - Eucerin Modelliance
Het eerste Eucerin antiverouderingsproduct om gezichtscontouren te “hermodelleren” en te verstevigen. De formule met de combinatie van ginkgo-extract en ursoliczuur stimuleert de huideigen aanmaak van collageen en vermindert rimpels.

2005 - Eucerin Anti-Pigment Fluid 
Het eerste Eucerin-product dat vlekken en hyperpigmentatie van de huid vermindert door de werking van dioiczuur dat van invloed is op de melanineaanmaak van de huid.

2005 - Eucerin Anti-Redness
De eerste Eucerin-productlijn die roodheid vermindert. Deze bevat licochalcone A, dat de huid verzacht, en groene camouflerende pigmenten, die roodheid neutraliseren. Dit was een van de eerste productlijnen met dermatologisch-cosmetische producten waarvan klinisch was bewezen dat deze onmiddellijke en langdurige verlichting boden voor een huid die gevoelig is voor roodheid, diffuus blozen en zichtbare haarvaten.

2006

2006 - Eucerin Hyaluron-Filler

Deze revolutionaire productlijn werd geïnspireerd door dermatologische injecties met hyaluronzuur om rimpels tegen te gaan en is een van de succesvolste antiverouderingsproductlijnen in apotheken.

De producten vullen de rimpels dankzij de combinatie van de werkzame stof hyaluronzuur, die de huid intensief hydrateert om de oppervlaktestructuur glad te maken en lijntjes en rimpels te verminderen en Saponine, die de huideigen hyaluron-aanmaak stimuleert.

2008 en 2010

Sinds 2010 biedt Eucerin met de Eucerin AQUAporin ACTIVE-producten gezichts- en lichaamsverzorging met diepe hydratatie.
Met de lancering van de Eucerin DermoDENSIFYER-productlijn in 2008 versterkte Eucerin haar competentie op het gebied van antiveroudering.

2008 Eucerin DermoDENSIFYER
Het eerste Eucerin-product dat de rijpere huid weer dichter maakt en vernieuwt, zonder een chemische peeling. De formule combineert apiaceae-peptiden en natuurlijk arctiin om de huidstructuur te verstevigen en de collageenaanmaak te ondersteunen voor een jeugdige en stralende huid.

2010 Eucerin AQUAporin ACTIVE
Geïnspireerd door een Nobelprijsontdekking en de eerste Eucerin-productlijn die het huideigen vochtnetwerk ondersteunde door nieuwe aquaporinen aan te maken. Deze op eiwitten gebaseerde kanalen in de celmembranen regelen het watertransport in en uit de cellen. Het hoofdingrediënt glucoglycerol is biologisch identiek aan de moleculen die de aquaporinen van de huid stimuleren en herstelt de natuurlijke vochtstroom naar het huidoppervlak. Dit is een doorbraak in diepe hydratatie.

2010 - Eucerin Men
De huid van mannen verschilt van die van vrouwen – en dat geldt ook voor de huidproblemen van mannen. Veel daarvan houden verband met scheren dat irritaties, uitslag en kleine wondjes veroorzaakt.

Eucerin Men is specifiek ontwikkeld om die scheerproblemen het hoofd te bieden. Dankzij antibacterieel zilver en het ontstekingsremmende licochalcone A gaat het scheerirritaties doeltreffend tegen.

De huid van mannen verschilt van die van vrouwen - Eucerin biedt een volledig assortiment voor de specifieke behoeften daarvan.

2011

De combinatie van aquaporinentechnologie met het bekende actieve sleutelingrediënt ureum vormt nu de basis van de Eucerin Complete Repair-productlijn.
Een droge huid is een van de meest voorkomende huidproblemen. Lotions op basis van ureum zijn de oplossing van Eucerin, al bijna 20 jaar lang.

Eucerin Complete Repair
Toen de Laceran-producten in 1996 werden geïntegreerd in het merk Eucerin en na bijna 20 jaar van succes met lotions en crèmes op basis van ureum, "was het tijd voor een verandering in de formuleringstechnologie: de integratie van de aquaporinentechnologie in body lotions voor de droge huid."

Deze nieuwe - en Eucerin's meest geavanceerde - huidverzorging voor de droge huid biedt een complete oplossing voor de verlichting van de problemen bij een zeer droge huid. Het bestrijdt niet alleen de symptomen, maar ook de drie hoofdoorzaken: een gebrek aan vochtvasthoudende factoren (NMF), een gebrek aan barrièrelipiden (ceramiden) en de zwakheid van het huideigen vochtnetwerk (aquaporinen).

2012

De Eucerin DermoCapillaire-productlijn is ontwikkeld voor de meest voorkomende hoofdhuid- en haarproblemen.
Van het Eucerin Even Brighter-assortiment is klinisch bewezen dat dit het optreden van donkere vlekken vermindert.

Eucerin DermoCapillaire
Op basis van de ontdekking dat de meeste haarproblemen optreden door een micro-ontsteking van de hoofdhuid hebben onderzoekers bij Eucerin een assortiment behandelingen ontwikkeld voor de meest voorkomende hoofdhuid- en haarproblemen. Dankzij het hoofdingrediënt licochalcone A wordt de micro-ontsteking van de hoofdhuid verlicht en wordt – in combinatie met aanvullende, specifieke actieve stoffen - de hoofdhuid hersteld en ziet er weer gezond uit.

Eucerin Even Brighter
Een nieuwe generatie cosmetische producten die de huid lichter maken en die zeer doeltreffend zijn tegen hyperpigmentatie. Op basis van hun grondige inzicht in de moleculaire biologische processen die de grondslag vormen van pigmentatiestoornissen van de huid, hebben onderzoekers van Beiersdorf ontdekt dat B-resorcinol de aanmaak van melanine bij de bron kan verminderen wat leidt tot een evenwichtigere pigmentatie.

Eucerin Huidinstituut
Het eerste Eucerin Huidinstituut wordt geopend in Hamburg en biedt de mogelijkheid om dichter bij de medische huidverzorgingsexpertise van Eucerin te komen. Dit biedt huidanalyse, persoonlijk advies en een reeks behandelingen. Daarvoor heeft Eucerin een eigen huidcodelezer ontwikkeld die de unieke huidcode van een persoon kan vaststellen en deze kan gebruiken om verzorging en behandelplannen op maat te maken.

De kern van Eucerin – het Eucerin Huidinstituut in Hamburg.

2013

Het klinisch geteste Eucerin Volume-Filler-assortiment is ontworpen om zich te richten op de specifieke lagen van de huid waar een afname van volume optreedt.
Eucerin AtopiControl-producten zijn specifiek ontwikkeld voor de verzorging van de droge en snel geïrriteerde huid en van de atopische huid tijdens inactieve fasen en als er sprake is van flare-ups.

Eucerin Volume-Filler
Bij het ouder worden, beseffen consumenten dat rimpels niet langer hun grootste probleem zijn bij het ouder worden. Het gaat meer om een verslappende huid en het verlies van gezichtscontouren.

Voor die consumenten hebben onderzoekers van Eucerin de Volume-Filler-productlijn ontwikkeld. Drie actieve ingrediënten richten zich op specifieke lagen van de huid om volume te herstellen en om gezichtscontouren te herdefiniëren.

Eucerin AtopiControl
Sinds de lancering van Laceran Omega in 1994, is bewezen dat omega-6-vetzuren doeltreffend zijn bij de basisverzorging van een atopische huid.

Met de ontdekking van de ontstekingsremmende werking van licochalcone A en de antibacteriële doeltreffendheid van decandiol was er de mogelijkheid om een productlijn te ontwikkelen die voldoet aan de behoeften van dermatologen en kinderartsen: het bieden van doeltreffende huidverzorgingsproducten voor alle fasen van atopische dermatitis.

Wat is het volgende?

Onderzoekscentrum Beiersdorf in Hamburg, Duitsland.

Wij worden nu erkend als een van ’s werelds meest betrouwbare merken voor huidverzorging. Ons uitgangspunt en focus is altijd op de huid en door middel van een beter begrip van de structuur en de functies, kijken we uit naar een toekomst van het ontdekken van nieuwe werkzame stoffen en steeds efficiëntere oplossingen. 

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek