Bruine vlekken op de huid: oorzaken en wat te doen

Leestijd: 0 min
Ontdek meer

Attentie: Breng een bezoek aan een dermatoloog of huisarts als: de pigmentvlek van grootte, vorm of kleur verandert en/of gaat jeuken of bloeden. Bij twijfel is het goed om het te laten checken!

De meeste mensen hebben wel eens last van bruine vlekken op de huid. Ze komen voor in alle soorten en maten op plekken die vaak blootgesteld worden aan de zon, bijvoorbeeld in je gezicht, op je handen of in je hals. Maar waardoor ontstaan deze bruine vlekjes? In dit artikel vertellen we je alles over de oorzaak van deze bruine vlekken en wat jij er aan kunt doen!

Bruine vlekken op de huid door blootstelling aan de zon

Dagelijks wordt jouw huid blootgesteld aan UV-straling. Zelfs op dagen dat je de zon niet ziet, zoals tijdens de winter en op een bewolkte dag. Onbeschermde en overmatige blootstelling aan de zon kan vervelde gevolgen hebben, zoals bruine vlekken op de huid. Bruine vlekken op de huid komen met name voor in het gezicht, op de onderbenen of op de rug.

Zonlicht stimuleert de productie van melanine in de huid. Melanine werkt als een natuurlijke zonnebrandmiddel in de huid en beschermt tegen schadelijke UV-straling. Door melanine wordt de huid bruin in de zon, maar door een overmatige blootstelling aan de zon kan dit proces verstoort worden. Dit zorgt voor een overproductie aan melanine wat leidt tot hyperpigmentatie.

Hyperpigmentatie kan bruine vlekken op de huid veroorzaken

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie ontstaat bij overproductie van melanine in delen van de huid. Melanine is het pigment dat onze huid, ons haar en onze ogen hun natuurlijke kleur geeft. Deze overproductie van melanine wordt in gang gezet door verschillende factoren, zoals blootstelling aan de zon, genetische factoren, leeftijd, hormonale invloeden en huidletsel of ontstekingen. Uiteindelijk leidt het tot vlakke, donkere plekken op de huid die lichtbruin tot zwart van kleur zijn en in grootte en vorm kunnen variëren. Hyperpigmentatie komt het vaakst voor in de vorm van ouderdomsvlekken en melasma.

 

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken ontstaan door het jarenlang ontvangen van zonlicht op de huid. Het zijn vaak bruine vlekjes die voorkomen op gebieden die veel aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, het decolleté, de handen en de benen. Ouderdomsvlekken komen het meest voor bij vrouwen en mannen boven de 40, maar ze kunnen soms ook op jongere leeftijd verschijnen.

 

Melasma of Zwangerschapsmasker

Melasma is een vorm van hyperpigmentatie die veel voorkomt bij vrouwen. Het ontstaat door hormonale invloeden (zoals zwangerschap en de anticonceptiepil) en komt vooral voor in het gezicht (zoals op de bovenlip, de wangenen het voorhoofd). 90% van de vrouwen die zwanger zijn heeft last van melasma en daarom wordt dit ook het zwangerschapsmasker genoemd. Meestal trekken na de zwangerschap binnen enkele tijd de bruine vlekken op de huid weg.

Acne kan bruine vlekken op gezicht veroorzaken

Hyperpigmentatie kan ook veroorzaakt worden door acne. Dit wordt post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) genoemd. Als resultaat van een ontsteking op de hoofdhuid door acne kunnen er bruine vlekjes in het gezicht achterblijven. De bruine vlekken in het gezicht kunnen variëren van grootte en kleur, aan de hand van de grootte van de ontsteking. Post inflammatoire hyperpigmentatie komt vooral voor op het gezicht of de rug.

Overgang? Kan bruine vlekken op huid creëren

De overgang zorgt voor een verandering van de structuur van de huid. De huid wordt zichtbaar dunner, droger en er ontstaan ongewenste bruine vlekken (pigmentvlekken). Dit heeft te maken met de natuurlijke vermindering van hormonale activiteit rond de overgang. De Hyaluron-Filler + Elasticity lijn is speciaal geformuleerd om gevorderde tekenen van veroudering in de overgang te verminderen.

Producten van Eucerin tegen bruine vlekken op huid

Eucerin biedt meerdere producten aan die kunnen helpen tegen het verminderen en voorkomen van bruine vlekken op de huid. Deze producten bevatten het actieve ingrediënt Thiamidol* wat de aanmaak van melanine in de huid vermindert om pigmentvlekken en ouderdomsvlekken egaler te maken.

Onze Anti-Pigment lijn is speciaal ontwikkeld om diverse soorten pigmentvlekken te verminderen. Hieronder zijn een aantal van onze producten uitgelicht die verschillende soorten pigmentvlekken aanpakken:

Anti-Pigment Serum Duo

Het Anti-Pigment Serum Duo met dubbele werking bevat Thiamidol* en Hyaluronzuur en vermindert pigmentvlekken en voorkomt de terugkeer van pigmentvlekken. Gebruik voor het optimale resultaat van een egalere en stralende huid het serum in combinatie met de Anti-Pigment Dagcrème SPF30 en de Anti-Pigment Nachtcrème.

DermoPure Triple Action Serum

Het Eucerin DermoPure Triple Action Serum met Thiamidol* vermindert hardnekkig vlekken na acne en het ingrediënt Salicylzuur zorgt effectief voor een vermindering van onzuiverheden. Daarnaast bevat het serum een anti-glans effect wat zorgt voor een langdurige matte en droge finish.

Hyaluron-Filler + Elasticity Dagcrème SPF30

Onze Hyaluron-Filler + Elasticity lijn is samengesteld met gepatenteerd Thiamidol* om naast de elasticiteit van de huid te verbeteren en diepe rimpels op te vullen, ook de ouderdomsvlekken te verminderen. Gebruik elke ochtend de Hyaluron-Filler + Elasticity Dagcrème SPF30 om het ontstaan van donkere vlekken als gevolg van leeftijd te verminderen. Gebruik voor optimale resultaten de dagcrème in combinatie met het Hyaluron-Filler + Elasticity 3D Serum en de Hyaluron-Filler + Elasticity Nachtcrème.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek