Wat te doen tegen vervellen van de huid?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

In de zon liggen is iets wat de meeste mensen doen in de zomer en op vakantie. Maar als je te lang in de zon ligt kan het zo zijn dat je last krijgt van een huid die gaat vervellen. Maar wat kun je doen tegen het vervellen van je huid? En hoe kan je vervellen van de huid voorkomen? In dit artikel lees je alles over vervellen van de huid.

Wat is vervellen?

Indien je te lang aan de zon bent blootgesteld gaat je huid hierop reageren. Je huid kan dan bijvoorbeeld roodheid vertonen, pijnlijk en trekkerig aanvoelen, een jeukerig gevoel geven en uiteindelijk vervellen.

Tijdens het vervellen laat de beschadigde bovenste huidlaag los, waardoor de huid er schilferig en droog uitziet. Het kan ervoor zorgen dat je huid gaat jeuken, omdat de huid geïrriteerd raakt. Het is belangrijk dat je tijdens het vervellen de huid goed hydrateert en te beschermen tegen de zon door het dragen van een zonbescherming met een hoge SPF.

Vervellen in je gezicht

Blootstelling aan de zon kan ervoor zorgen dat de huid in je gezicht gaat vervellen. De bovenste huidlaag is beschadigd door de zon en laat los om plaats te maken voor de nieuwe huid. De velletjes in je gezicht komen vooral voor op je voorhoofd en op je neus.

Vervellen na verbranden: hoe lang duurt het?

Een verbrande huid komt veel voor na blootstelling aan de zon. Het kan resulteren in roodheid, branderige gevoel, pijn, zwelling en een jeukerig gevoel. Zoals eerder beschreven is vervellen vaak het gevolg van een verbrande huid, waarbij de duur van het vervellen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren.

De duur van het vervellen na verbranden hangt af van de ernst van de verbranding. Over het algemeen begint de vervelling enkele dagen na de verbranding en kan het enkele weken duren voordat de huid volledig hersteld is. Tijdens het vervellen kan de huid droog en schilferig worden en is het belangrijk om deze gehydrateerd te houden. Het regelmatig aanbrengen van vocht inbrengende crème kan helpen bij het bevorderden van het proces.

Naast het vervellen van de huid kan deze ook gaan jeuken. Het is belangrijk niet te krabben omdat dit ervoor zorgt dat de huid moeizamer herstelt. Zorg dat je regelmatig een verkoelende crèmes aan brengt, zoals de Eucerin Sun Sensitive Relief After Sun Crème-Gel, en dat je voldoende water blijft drinken om uitdroging van de huid te voorkomen.

Het beste is om te voorkomen dat je huid verbrandt. Dit kan je doen door zoveel mogelijk uit de zon te blijven, draag bedekkende kleding en een pet of hoed. Daarbij is het belangrijk om bij blootstelling aan de zon een zonbescherming te dragen.

Vervellen voorkomen

Overmatige blootstelling aan de zon kan zorgen dat de huid gaat vervellen. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om vervelling van de huid te voorkomen en je huid gezond en stralend te houden. Door een aantal stappen te volgen, kan je ervoor zorgen dat je huid gehydrateerd blijft, beschermt wordt tegen UV-stralen en herstelt na blootstelling aan de zon.

Hydratatie

Om je huid gezond en gehydrateerd te houden is een goede hydratatie belangrijk. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je lichaam van binnenuit te hydrateren. Dit voorkomt uitdroging van de huid. Daarnaast is het belangrijk om je huid van buitenaf te hydrateren door vocht inbrengende crèmes te gebruiken.

Gebruik producten met SPF

Bescherming tegen de zon is belangrijk om vervelling van je huid te voorkomen. Gebruik daarom producten die voldoende SPF bevatten en kies bij voorkeur voor zonbescherming die beschermt tegen UVA- en UVB-stralen.

Daarnaast is het belangrijk om te reguleren welke tijdstippen op een dag je in de zon gaat liggen. Blijf bij voorkeur tussen 10:00 uur en 16:00 uur binnen of beperk dan de blootstelling aan de zon omdat op dat moment de UV-straling het sterkst is. Tijdens deze uren is het risico op verbranding en vervelling van de huid het hoogst.

Aftersun na blootstelling aan de zon

Na blootstelling aan de zon is het belangrijk om de huid te verzorgen en te kalmeren. Aftersun-producten kunnen helpen om schade door de zon te herstellen en de huid te hydrateren, wat vervelling kan voorkomen.

Niet verbrand, wel vervellen

Vervelling van de huid door zonverbranding is een veelvoorkomende oorzaak, maar het is ook mogelijk dat je huid niet verbrand is maar toch begint te vervellen. Vervellen zonder te verbranden kan optreden door verschillende factoren, zoals uitdroging van de huid, allergische reactie, huidirritatie of genetische aanleg.

Wat te doen tegen vervellen: 3 tips

Nadat je huid blootgesteld is aan de zon en gaat vervellen is het belangrijk deze op de juiste manier te verzorgen. Hier zijn een aantal tips die je kan volgen als je huid vervelt:

  1. Aftersun verzorging
    Gebruik aftersun-producten om de huid te hydrateren en te verkoelen na blootstelling aan de zon. Aftersun zorgt voor het herstellen van het vochtbalans van de huid en helpt het vervellen van de huid te verminderen.
  2. Geef de huid rust: niet scrubben
    Het is belangrijk om je huid rust te geven en niet te scrubben of te exfoliëren. Door te scrubben kan de huid verdere irriteren en het herstelproces vertragen.
  3. De huid koelen en kalmeren
    Als je huid verbrand is en vervelt kan de huid er rood uitzien en branderig aanvoelen. Dit gevoel kan je verlichten door te koelen met bijvoorbeeld natte handdoeken.

Producten van Eucerin om vervellen te voorkomen & verzorgen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek