De wetenschap achter – AQUAporin ACTIVE

Leestijd: 3 min
Ontdek meer

Een huid heeft vocht nodig om er goed uit te zien en goed aan te voelen en om gezond te zijn.
Goede hydratatie van de huid houdt echter meer in dan veel water drinken. Wat er echt toe doet is hoe effectief het vocht wordt verspreid naar de plaatsen waar het nodig is.

Eucerin heeft een bijna revolutionaire manier gevonden om het huideigen vochtnetwerk te stimuleren en zo te verzekeren dat de vochtarme huid de hydratatie krijgt die hij nodig heeft.

Het verhaal achter een nieuwe generatie vochtinbrengende producten

Het Beiersdorf R&D-centrum staat in Hamburg.

In 2003 won de Amerikaanse biochemicus Peter Agre de Nobelprijs voor de Scheikunde voor een baanbrekende ontdekking. Hij drong door tot de basis van de werking van osmose en ontdekte dat eiwitten microscopisch kleine kanalen in de celmembranen vormen die het transport van watermoleculen en andere moleculen tussen de cellen mogelijk maken. Deze kanalen worden aquaporinen genoemd.

"Aquaporinen worden in de celmembranen van verschillende organismen aangetroffen."

Sinds de eerste ontdekking zijn 13 verschillende varianten vastgesteld, allen met het vermogen om water met een snelheid van drie miljard moleculen per seconde in en uit cellen te transporteren. Eén type aquaporine, aquaporine 3 (AQP3), is het meest aanwezig in de mensenhuid en leidt het water en glycerol tussen de huidcellen.

"Aquaporinen vormen een cruciaal netwerk voor hydratatie van de huid. Hoe meer aquaporinen aanwezig zijn, hoe beter het vochttransport in de huid."
Dr. Rainer Wolber, Hoofd R&D bij Eucerin

Aquaporinen vormen een netwerk dat vocht door de verschillende lagen van de opperhuid transporteert.

"Deze ontdekking inspireerde onze wetenschappers bij Eucerin en zij besloten een manier te zoeken om de vorming van aquaporinen in de huidcellen te stimuleren en zo de hydratatie van de vochtarme huid te verbeteren."

Kunstmatige huidmodellen werden speciaal gekweekt om aquaporinen onder de microscoop te kunnen opsporen en bestuderen. Wolber: "We hebben talloze bioactieve stoffen getest in een poging het ideale actieve bestanddeel te vinden. Glucoglycerol bleek de sleutel te zijn." Lees meer over de intensieve zoektocht naar oplossingen bij Eucerin.

Een verlaagd vochtniveau door een verminderd aantal aquaporinen.
Intensieve hydratatie zelfs in de diepe lagen van de opperhuid dankzij een verhoogd aantal aquaporinen.

Glucoglycerol (ook bekend als glycerylglucoside) wordt gebruikt door organismen zoals blauwgroene algen om onder extreem droge omstandigheden te overleven. Wetenschappelijke proeven hebben bewezen dat glucoglycerol tot de diepere lagen van de opperhuid kan doordringen en de productie van AQP3 stimuleert. Wolber voegt toe: "We moesten nu glucoglycerol samenstellen en effectieve en aantrekkelijke producten ontwikkelen."

Het resultaat is de unieke Eucerin AQUAporin ACTIVE-reeks vochtinbrengende producten voor het gezicht en het lichaam. Veeleisende klinische en dermatologische onderzoeken met vrijwilligers met een droge en vochtarme huid hebben aangetoond dat de vochthuishouding baat heeft bij de producten.

Wolber benadrukt dat de resultaten "direct en intens zijn. Slechts 24 uur na het eerste gebruik zagen we een indrukwekkende toename van het vochtgehalte in de huid." Deze voordelen namen in de loop van de tijd toe en de resultaten toonden na regelmatig gebruik een betere vochthuishouding aan en, wat belangrijk is, "de resultaten zijn langdurig. De huid blijft een poos goed gehydrateerd, zelfs nadat de vrijwilligers het gebruik van de producten hadden gestopt."

Zoals Wolber samenvat: "Eucerin AQUAporin ACTIVE vochtinbrengende producten bieden de huid de hydratatie die hij nodig heeft. Op de lange termijn helpen de producten het vochtgehalte van de huid te verbeteren, waardoor de barrièrefunctie wordt versterkt en de huid meer weerstand krijgt."

Vochtarme huid

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek