Atopische Dermatitis bij baby’s en kinderen – Hoe kalmeer en verzorg je een jonge huid

Leestijd: 7 min
Ontdek meer

Ongeveer 60% van de Atopische Dermatitispatiënten ontwikkelt de aandoening in het eerste levensjaar en 90% in de eerste vijf jaar1.
Dit artikel legt uit hoe je een jonge atopische huid verzorgt. We onderzoeken hoe een milde en regelmatige huidverzorging helpt de jonge huid te hydrateren, de periodes tussen aanvallen te verlengen en de hevigheid van de aanvallen te verminderen. We bespreken ook hoe je de routine van jouw baby kunt aanpassen op de fase waarin de huid zich bevindt. Voor meer informatie over de symptomen, oorzaken en triggers van de aandoening, lees je verder in Atopische Dermatitis bij baby’s en kinderen. 

Hoe moet ik de atopische huid van mijn baby of kind verzorgen?

Atopische Dermatitis (Atopisch Eczeem) wordt gekenmerkt door twee fasen:  

 • De acute fase wanneer de huid opspeelt en het meest geïrriteerd is  
 • Rustigere periodes tussen de aanvallen in

Lees verder over deze twee fasen in Atopische Dermatitis begrijpen en Het identificeren en beheersen van aanvallen. De behoeften van de huid van jouw baby of kind verschilt per fase en we adviseren om de routine aan te passen aan de fase en de toestand van de huid. Dit betekent over het algemeen: 

 • Dagelijkse verzorging: Milde reiniging en regelmatige, effectieve en ruime hydratatie om de huid zacht en soepel te houden en de periodes tussen aanvallen te verlengen. 
 • Acute zorg: Het gebruik van ontstekingsremmende zalfjes en crèmes (evenals sommige methoden onder medische begeleiding) naast de normale dagelijkse hydratatie om de huid tijdens een aanval te verzachten en kalmeren. 

Is er een dagelijkse routine bekend die zal helpen bij de Atopische Dermatitis van mijn baby?

Milde reiniging

Milde reiniging is de eerste stap bij het verzorgen van de atopische huid van jouw baby

Er is geen remedie voor Atopische Dermatitis dus de dagelijkse huidverzorgingsroutine is gericht op het ondersteunen van de beschermende barrière van de huid om de periode tussen aanvallen te verlengen. Het helpt om de huid de hydratatie en lipiden te bieden die het nodig heeft om verdere droogheid te voorkomen.

Baden is een belangrijk bindingsmoment tussen baby en ouder, maar zelfs puur water kan vochtverlies bevorderen2; dus probeer het kort te houden en wanneer je kind oud genoeg is, aan te moedigen om te douchen in plaats van in bad te gaan. En gebruik warm water omdat heet water vochtverlies bevordert. 

Agressieve reinigingsmiddelen kunnen ook essentiële lipiden verwijderen en de delicate beschermende barrière en vochtbalans van een jonge huid beschadigen. Vermijd badschuim, zeep op alkalinebasis en ruwe tensioactieve stoffen zoals Natriumlaurylsulfaat. Gebruik een mild, zeepvrij alternatief zoals Eucerin AtopiControl Bad en Douche olie. Dit product is een ideale aanvulling op het babybad en heeft een bewezen milde werking bij een jonge atopische huid. Dep de huid na het baden droog met een schone, zachte handdoek in plaats van te wrijven. 

 

Regelmatige hydratatie

Het is belangrijk om het lichaam van je baby direct na het reinigen te hydrateren om verdere verdamping van water vanaf de huid te voorkomen. Echter, eens per dag is niet voldoende – het effectief beheersen van een atopische huid berust op het regelmatig en continu aanbrengen van moisturizers (emolliëntia)2. We adviseren om het lichaam van je kind tenminste tweemaal daags te hydrateren (zelfs na een oliebad). De handen en het gezicht van je kind hebben waarschijnlijk nog vaker verzorging nodig dan dat.

Regelmatige hydratatie kan helpen voorkomen dat de huid van je baby uitdroogt
Eucerin AtopiControl helpt bij het verzorgen van de atopische huid van je baby

Gebruik geurstofvrije producten met bewezen maar milde werkzame stoffen zoals: 

 • Licochalcone A: een zoethoutextract dat de huid kalmeert  
 • Ceramiden: die de natuurlijke beschermende barrière van de huid versterken 
 • Natuurlijke oliën rijk aan Omega-vetzuren om de delicate en  te kalmeren, voeden en beschermen  

Deze ingrediënten vormen de basis van de Eucerin AtopiControl lijn. Zowel Eucerin AtopiControl Acute Care Cream als Eucerin AtopiControl Body Care Lotion zijn ideale dagelijkse moisturizers voor baby’s en kinderen ouder dan drie maanden. Raadpleeg je arts voor advies over de juiste producten als je baby jonger is dan drie maanden.

Eucerin AtopiControl Body Care Lotion is een rijke lotion die makkelijk aan te brengen is op het gehele lichaam van je kind en biedt de nodige intensieve hydratatie. Eucerin AtopiControl Acute Care Cream is ideaal voor individuele probleemgebieden zoals de binnenkant van de ellebogen en knieholtes. Neem de tijd om de producten in de huid te masseren met zachte, kalmerende aaibewegingen. Het is nooit goed om dit proces gehaast af te werken aangezien dit stress kan veroorzaken bij de baby waardoor de symptomen verergeren.

Zonnebrand 

Vermijd blootstelling van je baby aan zonlicht, met name tijdens de eerste paar maanden. Probeer vanaf drie maanden blootstelling beperkt te houden, vermijd piekuren wanneer de zon op zijn sterkst is, gebruik beschermende kleding om de delicate huid van je kind te beschermen en gebruik een hele hoge zonnebrandfactor zoals Eucerin Kids Sun Lotion Sensitive Protect SPF 50+.

Als je kind drie jaar of ouder is, probeer Eucerin Kids Sun Spray Sensitive Protect SPF 50+. Dit product is klinisch en dermatologisch getest en is bewezen geschikt voor kinderen met een atopische huid.  

Lees verder over het verzorgen van een jonge huid in de zon in Kinderen en de zon.

 

 

Hoe kan ik de huid van mijn baby tijdens een aanval van Atopische Dermatitis kalmeren?

Gedurende de acute fase van Atopische Dermatitis is de huidverzorging gericht op het kalmeren van de huid, het verzachten van de irritatie en jeuk en het verlichten van het lijden van je kind. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om te helpen: 

 

Farmaceutische producten en behandelingen

Zalfjes en crèmes zoals corticosteroïden (bijv. een 1% hydrocortisonzalf) bieden snelle en effectieve verlichting maar worden meestal alleen voor kortstondig gebruik voorgeschreven.

Als de symptomen van je kind zwaar zijn en aanhouden, zal je arts mogelijk een alternatief adviseren, zoals: 

 • antihistamine tegen zware jeuk 
 • behandeling met natte kompressen 

Behandeling met natte kompressen  

Lipideverrijkende kompressen helpen met het vervangen van essentiële huidlipiden en verminderen jeuk door de huid van je kind te verkoelen. Raadpleeg je arts voordat je behandeling met natte kompressen probeert om er zeker van te zijn dat dit de juiste behandeling is voor jouw kind: 

 1. Breng een kalmerende moisturizer aan voor de atopische huid 
 2. Week een buisverband in lauwwarm water, wring het uit en breng in vochtige toestand aan op het getroffen gebied
 3. Bedek het vochtige verband met een droog verband om te voorkomen dat het verschuift
 4. Laat het verband tenminste een uur, en idealiter zes uur lang zitten 
 5. Na drie uur opnieuw bevochtigen  
  Aangezien baby’s snel onderkoeld raken, adviseren we om het verband af te wisselen tussen de torso, armen en benen.

Huidverzorgende producten met verzachtende en kalmerende ingrediënten

Van een aantal werkzame stoffen is bewezen dat ze de huid tijdens een aanval verzachten en kalmeren: 

 • Licochalcone A: een zoethoutextract dat ontsteking vermindert en irritatie kalmeert  
 • Decanediol: een krachtige antioxidant die bacteriën tegenwerkt en zo infectie voorkomt  
 • Menthoxypropandiol: een mentholderivaat dat de huid verkoelt en een jeukend gevoel vermindert. Hierdoor krabt je kind minder en voorkom je verdere beschadiging. 

Licochalcone A, Decanediol en Menthoxypropandiol zijn allemaal onderdeel van de Eucerin AtopiControl Acute Care Cream-formule die geschikt is voor kinderen en baby’s ouder dan drie maanden. Eucerin AtopiControl Acute Care Cream is geen medicinaal product en is niet bedoeld ter vervanging van een medicinale behandeling. Wel kan het gebruikt worden als aanvulling op een medicinale behandeling om de helende werking ervan te ondersteunen.  

 
Eucerin Acute Care Cream kalmeert de huid tijdens een aanval

Breng eerst het medicinale product van je kind aan, wacht tot dit volledig geabsorbeerd is en breng daarna Eucerin AtopiControl Acute Care Cream aan. Gebruik vervolgens Eucerin AtopiControl Body Care Lotion. Klinische en dermatologisch onderzoek toont aan dat Eucerin AtopiControl Acute Care Cream gevolgd door Eucerin AtopiControl Body Care Lotion de toestand van de huid verbetert, jeuk vermindert, een goede nachtrust ondersteunt en de algehele kwaliteit van leven verbetert.3. Lees verder in Hoe Atopische Dermatitis de nachtrust en kwaliteit van leven beïnvloedt.

Wat kan ik nog meer doen om symptomen te verlichten?

Naast een milde en effectieve huidverzorging, kan het ook helpen om potentiele triggers bloot te leggen en je kind te helpen deze te vermijden. Zo verleng je de periodes tussen acute fases in en verminder je de hevigheid van de acute fases wanneer deze wel optreden. Lees verder over deze stappen in Atopische Dermatitis bij baby’s en kinderen

Bronnen

 1. Overview of Atopic Dermatitis, Avena-Woods C, Am J Manag Care, juni 2017, Vol. 23, Nr. 8, Aanvulling S115-123
 2. Handbook of Atopic Eczema. M. Kerscher & S. Williams. Springer 2006
 3. When used alongside Eucerin AtopiControl Lotion. Bron: Beiersdorf research, AtopiControl PiU claim support, mei 2017

 

 

 

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek