eucerin moisturizer

Wat is een moisturizer?

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Wat is een moisturizer? Wij leggen het je uit!

‘Moisturizer’ – een woord dat je vaak tegenkomt en dat tegenwoordig ook niet meer uit de huidverzorgingsroutine voor het gezicht van velen is weg te denken. Een must-have als het gaat om het verzorgen van de huid. Maar wat is een moisturizer eigenlijk en waarom zou iedereen dit in zijn/haar routine moeten opnemen? In dit artikel lees je hier alles over!

Moisturizer: wat is dat en wat doet het?

De letterlijke vertaling van moisturizer is ‘vochtinbrengende crème’. Of je nu een droge, gecombineerde, vette of onzuivere huid hebt, een moisturizer komt steeds van pas. Een moisturizer zorgt er namelijk voor dat je huid gehydrateerd wordt en hydratatie is key als het gaat om het goed functioneren van de huid. Door je huid te hydrateren wordt deze namelijk goed beschermd tegen externe factoren zoals vervuiling. Het goed vasthouden van vocht in de huid, is belangrijk voor de conditie van je huid. En je raadt het waarschijnlijk al: een moisturizer zorgt hiervoor. Wanneer je huid niet (goed) in staat is om vocht vast te houden, spreken we van een vochtarme huid. Dit huidtype raakt sneller geïrriteerd en is gevoeliger. Bovendien kunnen er dan ook (sneller) lijntjes en rimpels ontstaan. 1

De textuur van moisturizers kan erg verschillen. Een moisturizer kan namelijk zowel een dag- of nachtcrème als een serum zijn, maar is uniek door zijn vochtinbrengde functie. Heeft een crème deze hydraterende functie niet, dan is het geen moisturizer. Vaak zien we de vraag voorbij komen: wat is het verschil tussen een moisturizer en een dagcrème? Het antwoord is dan ook: geen, als de dagcrème een vochtinbregende functie heeft is het namelijk een type moisturizer. Heeft de dagcrème dit niet, dan heeft het product een andere functie en is het geen moisturizer.

Moisturizer bij een droge huid

Een moisturizer wordt veelal aangeraden om een droge huid huid tegen tegaan. Belangrijk hierbij is om onderscheid te maken tussen een droge huid en een vochtarme huid: hier zitten namelijk wel degelijk verschillen tussen.

  • Een vochtarme (of gedehydrateerde) huid is een huidconditie en kan bij iedereen voorkomen. Het wordt gekenmerkt door letterlijk een tekort aan vocht. Je kan zowel een droge als vette vochtarme huid hebben.
  • Een droge huid is een huidtype en wordt gekenmerkt door een tekort aan talg.
Een vochtarme huid heeft daarom ook andere verzorging nodig dan een droge huid2. Waar een droge huid doorgaans vraagt om lipide-ondersteunende producten, vraagt de (droge) vochtarme huid om vochtinbrengende producten – moisturizers.

Zoals boven beschreven zijn een droge en vochtarme huid twee verschillende dingen. Maar toch kun je last hebben van een droge vochtarme huid. Een droge vochtarme huid kan vaak een gevoel van irritatie geven en is vooral gevoeliger voor schade, wat uiteindelijk kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid. Juist om deze redenen raden wij aan om altijd een moisturizer te gebruiken om de huid constant te hydrateren. Met name tijdens de wintermaanden is het van belang dagelijks een moisturizer te gebruiken. Buiten is het dan kouder en minder vochtig, waardoor er een grotere kans is dat je huid zal uitdrogen.

Wanneer kun je een moisturizer gebruiken?

Een dagcrème, nachtcrème, serum, zonbeschermingsproduct (SPF): er zijn veel verschillende types producten. Maar wanneer gebruik je nu wat, en waar in je routine gebruik je een moisturizer? Een belangrijk uitgangspunt is om dagelijks een moisturizer te gebruiken na het reinigen van de huid en voor het aanbrengen van een SPF. Voor de huidverzorgingsroutine voor het gezicht raden wij onderstaande volgorde aan:

Stap 1: Reiniging

Allereerst is het natuurlijk van groot belang om je huid te reinigen. Doe dit zowel in de ochtend als in de avond. In de ochtend verwijder je talg en dode huidcellen die zich in de nacht hebben opgehoopt. ’s Avonds haal je door te reinigen alle resten vuil en make-up van je gezicht af. Bovendien kunnen actieve ingrediënten van verzorgingsproducten, zoals je dagcrème, beter worden opgenomen door een goed reinigde opperhuid. 3 

Stap 2: Serum

Een serum kan, zoals hierboven uitgelegd, ook moisturizing zijn. In tegenstelling tot een dag- en nachtcrème is een serum een stuk geconcentreerder, waardoor het specificieke verzorging biedt. Wij raden aan om’s ochtends en ’s avonds, voor je dag- of nachtcrème een serum te gebruiken. Daarnaast biedt de combinatie van een moisturizer en serum een goede huidverzorging met hydratatie voor je huid . Kies bijvoorbeeld voor de Hyaluron-Filler Hydratatie Booster voor extra hydratatie en het tegengaan van fijne lijntjes.

Stap 3: Dag- en nachtcrème

Niet alleen serums maar ook dag- en nachtcrèmes kunnen werken als moisturizers. Zo kunnen ze dagelijks helpen bij het op peil houden van de vochtbalans in je huid. We raden je aan om een crème te kiezen die past bij de behoeften van jouw huid. Het grootste verschil met een serum is de textuur en de concetratie. Voor optimale verzorging raden we dan ook het gebruik van zowel een serum als een dag- en nachtcrème aan.4 

Stap 4: Oogcrème

Naast een serum en dag- en nachtcrème adviseren wij een crème te gebruiken speciaal voor de ogen. De huid rondom de ogen is veel dunner in vergelijking tot de rest van het gezicht. Oogcrèmes bevatten dan ook een hogere concentratie actieve ingrediënten. Tip: wrijf de crème (zachtjes) onder de ogen in, van binnen naar buiten toe. 5 

Stap 5: Zonbescherming

Sluit je ochtendroutine af met een zonbeschermingsfactor. Het hele jaar door is het belangrijk SPF te gebruiken. 

Eucerin moisturizers

Het belang van het gebruik van een moisturizer is in dit artikel uitgelegd, en wanneer je nog geen moisturizer in je badkamerkastje had staan, raden wij je aan om er een te gaan gebruiken. Aangezien een moisturizer zowel een serum als een hydraterende (dag- of nacht)crème kan zijn, en het geschikte product afhankelijk is van jouw huidtype en -behoeften, is er niet één beste moisturizer voor jouw huid. Daarom geven wij hieronder verschillende opties:

Nog vragen of wil je graag advies van een expert? Vraag een apotheker of dermatoloog om de beste moisturizer voor jouw huid.

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek