Atopische Dermatitis bij volwassenen – De oorzaken, symptomen en hoe je de huid het beste kunt kalmeren en verzorgen

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Het wordt vaak omschreven als een kinderziekte, maar een op de twaalf volwassenen1 lijdt ook aan Atopische Dermatitis. Soms houden de symptomen aan na de jeugd maar het kan ook pas na de puberteit voor het eerst optreden. Dit artikel behandelt de symptomen, oorzaken en triggers en geeft suggesties over hoe je een volwassen atopische huid het beste kunt verzorgen.

Hoe ontstaat Atopische Dermatitis bij volwassenen?

Meestal verdwijnt Atopische Dermatitis rond de puberteit, maar soms houden de symptomen aan. Recent onderzoek toont aan dat wanneer je als kind aanhoudende, laat-manifesterende of zware Atopische Dermatitis had, de kans groter is dat de symptomen na de puberteit aanhouden2.

Daarnaast zijn er verschillende genetische en omgevingsfactoren die ervoor zorgen dat sommige mensen meer kans hebben op Atopische Dermatitis dan anderen, ongeacht leeftijd. Lees verder over deze mogelijke oorzaken in Atopische Dermatitis begrijpen en ontdek hoe de aandoening baby’s en kinderen raakt in Atopische Dermatitis bij baby’s en Atopische Dermatitis bij kinderen

Hoe beïnvloedt Atopische Dermatitis volwassenen?

Een jeukende huid is vervelend
Atopische Dermatitis veroorzaakt stress en kan de kwaliteit van leven beïnvloeden

Een droge, jeukende en irriteerbare huid zijn allemaal symptomen van Atopische Dermatitis. De ziekte wordt gekenmerkt door twee fases: de acute fase (aanval) en de periode waarin de huid kalmer is en minder snel reageert. Lees verder over deze fases in Atopische Dermatitis begrijpen en Aanvallen identificeren en beheersen. Bij mensen met een lichte huid wordt de atopische huid meestal rood en soms bruin. Bij een donkerdere huid worden de geraakte gebieden meestal lichter of donkerder aangezien Atopische Dermatitis de pigmentatie aantast. 

Welke gebieden worden geraakt, verschilt per leeftijd. Bij volwassenen treden de symptomen meestal op het gezicht op (waaronder de delicate gebieden rond de ogen), de binnenkant van de ellebogen, knieholtes, handen en voeten. Lees meer over Atopische Dermatitis in deze gebieden in Atopische Dermatitis op het gezichtAtopische Dermatitis op de oogledenAtopische Dermatitis op het hoofd/de schedelAtopische Dermatitis op de handen en Atopische Dermatitis op verschillende delen van het lichaam

Een droge, jeukende huid is vervelend en kan de kwaliteit van leven significant beïnvloeden. Constant krabben kan problemen opleveren op het werk en kan leiden tot slapeloze nachten3 . Lees verder in Hoe Atopische Dermatitis de slaap en kwaliteit van leven beïnvloedt

Wat veroorzaakt een aanval en hoe kan ik dit vermijden?

Er is een aantal externe invloeden die een aanval van Atopische Dermatitis kan aanwakkeren en er zijn veel maatregelen die je kunt treffen om het aantal aanvallen te verminderen. Lees hier meer over in Atopische Dermatitis begrijpen

De volgende potentiele triggers worden vaker geassocieerd met volwassenen dan baby’s of kinderen:

Probeer stress te verminderen aangezien dit de atopische huid kan irriteren

Reactie op chemicaliën op de werkplaats
Volwassenen met aanleg voor Atopische Dermatitis hebben meer kans om Contact Dermatitis op de werkplaats te ontwikkelen. Contact Dermatitis treedt op wanneer de huid wordt geïrriteerd door, of allergisch is voor natuurlijke en synthetische chemicaliën die worden gebruikt op het werk. Dit zijn onder andere: agressieve zeepsoorten, parfum, kleurstoffen en oplosmiddelen. Lees verder over Contact Dermatitis in Atopische Dermatitis op de handen. Probeer blootstelling te beperken (bijv. door handschoenen te dragen) en zorg ervoor dat je de huid grondig reinigt en regelmatig hydrateert. Zeker nadat je bent blootgesteld aan irriterende triggers.

Zweet
Lichaamsbeweging is goed voor lichaam en geest maar plotselinge temperatuurwisselingen in combinatie met de zouten in zweet kunnen de huid uitdrogen en ontstekingen aanwakkeren. Probeer regelmatig te pauzeren om af te koelen, drink veel water en draag zachte, natuurlijke en ademende stoffen. 

Sigarettenrook
Stop of minder met roken om de kans te verkleinen dat de rook je atopische huid irriteert.

Welke huidverzorgingsproducten kalmeren en verzachten mijn atopische huid?

Milde maar grondige reiniging en effectieve hydratatie geven je huid de dagelijkse zorg die deze nodig heeft en verlengen de periodes tussen aanvallen: 

Hoe kies ik een dagelijks reinigingsmiddel?

Dep de huid droog na het douchen in plaats van te wrijven

Let erop dat het middel is getest op, en bewezen effectief is bij een atopische huid. En probeer producten te vermijden die geur- en kleurstoffen bevatten. We adviseren Eucerin AtopiControl Bad en Douche Olie voor je lichaam en Eucerin UltraSENSITIVE Cleansing Lotion voor je gezicht.

Vermijd water dat te heet is (dit kan de huid uitdrogen) en neem een korte douche in plaats van een lang bad. Dep de huid droog in plaats van te wrijven en breng direct na het douchen een moisturizer aan. 

Hoe kies ik een dagelijkse moisturizer?

Regelmatige hydratatie helpt bij het verminderen van de symptomen van Atopische Dermatitis

Zoek producten die bewezen werkzame stoffen bevatten zoals:

- Licochalcone A: een zouthoutextract om de huid te kalmeren en roodheid te verminderen 
- Ceramiden: om de barrière van de huid te versterken  
- Natuurlijke oliën rijk aan Omega-vetzuren voor het kalmeren, voeden en beschermen van de huid  

Deze ingrediënten vormen de basis van de formule in de Eucerin AtopiControl serie. Eucerin AtopiControl Vody Care Lotion is op het gehele lichaam makkelijk aan te brengen, Eucerin AtopiControl Acute Care Cream is ideaal voor specifieke probleemgebieden zoals de binnenkant van de ellebogen en knieholten. Voor Atopische Dermatitis voor je gezicht adviseren we Eucerin AtopiControl Face Cream.

Hoe verzacht en kalmeer ik mijn huid tijdens een aanval?

De producten in de Eucerin AtopiControl-serie kalmeren en verzorgen de atopische huid

Als je lijdt aan Atopische Dermatitis, raadpleeg je arts. Deze zal je mogelijk het volgende adviseren:                                                                                                         

  • een steroïde zoals Hydrocortison 1% Cream
  • een krachtigere crème of zalf 
  • verband en natte kompressen  
  • fototherapie (ultraviolet licht voor het verminderen van ontsteking) 
  • orale corticosteroïden en soms antibiotica om ontsteking van de huid te voorkomen  
  • antihistamine tegen hevige jeuk

Een niet-medisch product zoals Eucerin AtopiControl Acute Care Cream kan naast een medicinaal product worden gebruikt om de huid tijdens een aanval te kalmeren. Naast Licochalcone A, bevat de Acute Care Cream het verkoelende ingrediënt Menthoxypropandiol en het antibacteriële Decanediol. Breng eerst je topische medicinale product aan en laat het intrekken voordat je Eucerin AtopiControl Acute Care Cream aanbrengt op het opgelaaide gebied van de huid. Breng daarna het juiste Eucerin Care-product aan zoals Eucerin AtopiControl Body Care Lotion voor het lichaam.

Lees verder in Het identificeren en beheersen van aanvallen en Het verzorgen van een volwassen atopische huid.  

Bronnen

  1. WebMD
  2. Persistence of atopic dermatitis (AD): A systematic review and meta-analysis. Kim JP, Chao LX, Simpson EL, Silverberg JI. J Am Acad Dermatol. Okt 2016; 75(4):681-687.e11.Epub Aug 2016 17.
  3. Atopic dermatitis from adolescence to adulthood in the TOACS cohort: prevalence, persistence and comorbidities .Mortz CG, Andersen KE, Dellgren C, Barington T, Bindslev-Jensen C. Allergy. Juli 2015; 7097):836-45. Epub Apr 2015 16.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek