Gevoelige huid – Let dan goed op de pH-waarde van je verzorgingsproduct

Leestijd: 2 min
Ontdek meer

Je hebt de term vast weleens gehoord: pH-waarde. De betekenis ligt op het puntje van je tong: iets met de zuurgraad, toch? Dat klopt. De pH-waarde beschrijft hoe zuur een stof of middel is. Bijvoorbeeld shampoo, douchegel of deodorant. Maar ook het menselijk lichaam heeft een zuurgraad. Onze huid heeft een gemiddelde pH-waarde van 5. Om die in balans te houden, is het goed om je verzorgingsproducten op deze pH-waarde af te stemmen. Zeker wanneer je last hebt van een gevoelige huid.

Van zuur tot basisch

Gebruik bij het douchen een mild reinigingsproduct om de pH-waarde in balans te houden.

Even een lesje scheikunde. De pH-waarde is afkomstig van het Latijnse ‘Potentia Hydrogenii’ en geeft de samenstelling van waterstof-ionen aan. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar in de basis beschrijft de pH-waarde hoe zuur of hoe basisch het water in iets is. Dat kan variëren van 0 tot 14. Hierbij is 0 de laagste en meest zure pH-waarde, even zuur als het gemene goedje zoutzuur. De pH-waarde 14 is de hoogste graad en noemen we basisch. Dit vind je terug in gootsteenontstopper, een even gemene stof. Een neutrale waarde is 7: schoon en puur water heeft deze uitkomst. Maar pH-neutraal is niet neutraal voor je huid. De zuurgraad van je huid is lager en schommelt namelijk om en nabij de 5.

Beschermer

Teveel je handen wassen, verstoort de pH-waarde van je huid.

Deze relatief lage zuurgraad van je huid heeft een beschermende werking. Het voorkomt bacteriële infecties, zorgt ervoor dat je huid vervelt, voorkomt uitdroging en bevordert de huidreparatie. Daarom moet je niet vaak in aanraking komen met producten waarvan de pH-waarde sterk afwijkt van die van je huid.

Sommige verzorgingsproducten hebben een hogere pH-waarde dan 5, de waarde die je huid heeft. Ouderwetse zepen hebben bijvoorbeeld een pH-waarde van 9. Dit kan de huid irriteren. Te veel wassen verstoort ook de pH-waarde, omdat kraanwater een pH-waarde heeft tussen de 7 en de 9. Hierdoor droogt de huid sneller uit en vooral als je al last hebt van een gevoelige huid, kan dit erg vervelend zijn.

Wat kun je zelf doen?

Heb je een gevoelige huid, dan is het des te belangrijker om de pH-waarde in balans te houden: zo behoudt de huid zijn rol als beschermer. Niet te vaak, te lang of te warm douchen met een mild reinigingsproduct is ons advies.  Zorg ook voor een goede hydratatie van de huid. Dit doe je bij voorkeur met een huidneutraal verzorgingsproduct om het afweersysteem van de huid te activeren en langdurig te hydrateren. Goed om te weten: alle reinigings- en verzorgingsproducten van Eucerin zijn huidneutraal en afgestemd op het huidtype waarvoor het product is ontwikkeld.

Ook hebben we een specifieke productlijn hiervoor ons pH5-assortiment. Deze producten hebben een formule met een optimale pH-waarde en bevatten 5 procent Dexpanthenol. Dit ingrediënt staat bekend om zijn herstellende eigenschappen en ondersteunt de natuurlijke barrièrefunctie. Het resultaat: de huid krijgt meer weerstand en is minder gevoelig voor invloeden van buitenaf.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek