Intolerantie voor deodorant – Contacteczeem

Leestijd: 2 min
Ontdek meer

In het algemeen worden deodoranten en anti-transpiranten als veilige producten beschouwd. Allergische reacties op deodoranten en anti-transpiranten kunnen echter wel voorkomen bij mensen met een zeer gevoelige huid.

Tekenen & Symptomen

INTOLERANTIE VOOR DEODORANT: HOE WEET IK DAT IK DAAR LAST VAN HEB?

De symptomen van intolerantie voor deodorant herkennen.

Het meest voorkomende symptoom van intolerantie voor deodorant is het ontstaan van een rode, schilferige uitslag in het gebied waar het product is aangebracht. Een branderig gevoel en jeuk in de oksel kan ook op een onderliggende intolerantie voor deodorant duiden. In zeer ernstige gevallen kunnen vochtafscheidende rode bulten en blaren ontstaan. Een dergelijke reactie op deodoranten of anti-transpiranten kan plotseling ontstaan na de eerste keer aanbrengen of zelfs na maanden gebruik.

Oorzaken & Triggers

INTOLERANTIE VOOR DEODORANT: OORZAKEN

Een aantal chemische stoffen kan verantwoordelijk zijn voor contacteczeem als gevolg van deodoranten en anti-transpiranten. Het meest voorkomende allergeen dat een dergelijke reactie oproept zijn geurstoffen en aan geurstoffen gerelateerde bestanddelen, zoals essentiële oliën of biologische toevoegingen. Ook de aanwezigheid van toevoegingen die doordringing bevorderen zoals alcoholen stimuleren dit effect enorm. Sommige van deze reacties leiden tot uitslag, ook bekend als contacteczeem*, in het okselgebied.

Als uw huid enige gevoeligheid toont, is het belangrijk om een dermatoloog te raadplegen.

Bevorderende Factoren

INTOLERANTIE DOOR ANDERE GEVOELIGHEDEN

Scheren kan meer huidirritatie veroorzaken.

Mensen met atopisch eczeem, ook wel atopische dermatitis genoemd, kunnen vatbaarder zijn voor een reactie op deodoranten, vooral op die met parfum of alcohol. Gebruik van deodoranten of anti-perspiranten zonder geurstoffen en alcohol zal de kans op reacties aanzienlijk verkleinen.

Oplossingen

INTOLERANTIE VOOR DEODORANT: VOORKOMEN EN TIPS

Test een nieuwe deodorant altijd op uw onderarm voordat u verder gaat met het normale gebruik.

Gebruik als u weet dat u een gevoelige huid heeft of aan atopisch eczeem lijdt een deodorant zonder de meest voorkomende allergenen die contacteczeem* kunnen oproepen, zoals geurstoffen of alcohol. Misschien is het ook goed om voordat u een nieuwe deodorant gaat gebruiken op de onderarm te testen of uw huid op het nieuwe product reageert. 

Eucerin Deodorant Gevoelige Huid bevat geen irriterende stoffen zoals alcohol, parfum, kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Als hierbij contacteczeem* door een deodorant of anti-transpirant ontstaat, stop dan onmiddellijk het gebruik van deze deodorant om verdere blootstelling aan irriterende of allergene stoffen te vermijden. Probeer bovendien te stoppen met het scheren van de oksels en draag loszittende kleding om verdere irritatie te vermijden. 

*Contacteczeem is een aandoening waarbij de huid na direct contact met een stof rood wordt of ontstoken raakt.

Raadpleeg als u na een paar dagen geen verbetering in de toestand van uw huid merkt een dermatoloog.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek