Oxidatieve stress en vrije radicalen – Dit zijn de effecten van roken op je huid

Leestijd: 2 min
Ontdek meer

Dat roken ongezond is, hoef je niemand meer te vertellen. Maar behalve dat roken voor je binnenkant schadelijk is, tast het ook de buitenkant aan. Niet voor niets staat er op veel sigarettenpakjes ‘Roken veroudert uw huid’. De grote boosdoener hier is een proces dat we oxidatieve stress noemen. Maar wat gebeurt er dan precies?

Overtuigende beelden

Hoe bewijs je dat roken schadelijk is voor de huid? Amerikaanse onderzoekers hadden de oplossing. Zij onderzochten 76 tweelingen, om te kunnen vergelijken wat roken onder andere met je huid doet. Van de tweelingen had de één jaren langer gerookt dan de ander. De resultaten? Rokers hadden vaker hangende oogleden, een doffere huid, meer rimpels rond de neus en meer plooien rond de lippen.

Hoe komt dat dan?

Dat roken huidveroudering in versnelde mate veroorzaakt, heeft vooral te maken met oxidatieve stress. Dit is een proces waarbij vrije radicalen worden gevormd: atomen en moleculen die reactieve zuurstofverbindingen in een cel teweegbrengen en hiermee de cel beschadigen. Oxidatieve stress en bijbehorende vrije radicalen ontstaan door verschillende interne en externe factoren zoals UV-straling, luchtvervuiling, chemische middelen, stress en roken.

Het gevolg van alle vrije radicalen is dat belangrijke huidstoffen zoals lipiden worden afgebroken. Hierdoor moeten huidcellen harder werken om het celmembraan te herstellen. Dit is een structuur die de binnenkant van een cel scheidt van de buitenkant. Ook neemt door de vrije radicalen de hoeveelheid proteïnen in de huid af. Dit is eiwit dat je huid nodig heeft voor de biologische opbouw van de cellen. Het resultaat? Zichtbare huidveroudering in de vorm van rimpels, dofheid en hangende oogleden.

Lees ook ons artikel 'Dit zijn de vier tekenen van huidveroudering'.

Nog meer invloed

Normaal gesproken kunnen lichaamscellen zichzelf goed beschermen tegen oxidatieve stress. Dit doen ze met verdedigingsstoffen zoals vitaminen, aminozuren, mineralen en eiwitten, ook wel antioxidanten genoemd. Helaas heeft roken ook op dit verdedigingsmechanisme een negatieve invloed.

Door te roken zijn er namelijk zoveel vrije radicalen in je cellen aanwezig, dat de belangrijke bouwstoffen in vitaminen in rap tempo worden afgebroken. Hierdoor hebben de antioxidanten geen tijd om je lichaamscellen te verdedigen tegen de vrije radicalen. Zo vergroot je met roken de kans op huidveroudering dus aanzienlijk.

De oplossing

De belangrijkste oplossing om huidveroudering te verminderen is ervoor zorgen dat je minder oxidatieve stress ervaart. Dit doe je door zo gezond mogelijk te leven. Eet gevarieerd, let op je vitaminen, voorkom overmatig alcoholgebruik of slaaptekort en wees voorzichtig met de zon. En hoewel we begrijpen dat het niet makkelijk is, staat stoppen met roken met stip op nummer één.

Al deze aspecten zijn een belangrijk onderdeel van een holistische aanpak om huidveroudering te vertragen. Ook een passend huidverzorgingsproduct hoort hierbij, zoals een anti-agingcrème of -serum.

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek