Vrije radicalen – Wat is het en welk effect hebben ze op de huid?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Vrije radicalen veroorzaken de oxidatieve stress die leidt tot vroegtijdige veroudering van de huid. In dit artikel wordt uitgelegd wat vrije radicalen zijn, welke impact ze hebben op de huid en hoe je ze kunt neutraliseren om je huid gezond te houden, haar te beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering en zichtbare tekenen van huidveroudering - zoals fijne lijntjes, rimpels en een doffe teint - tegen te gaan.

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen kunnen ook de vitale onderdelen van cellen beschadigen.

Vrije radicalen zijn zeer reactieve zuurstofmoleculen, en zijn een bijproduct van biochemische processen in het lichaam.

Ons lichaam is afhankelijk van zuurstof, maar door normale lichaamsfuncties worden gekoppelde zuurstofmoleculen soms gesplitst tot twee enkelvoudige atomen met ongepaarde elektronen. Deze ongepaarde elektronen gaan in het lichaam op zoek naar een ander elektron om een stabiel paar mee te vormen, en daarom worden ze ‘reactief’ genoemd. Tijdens dit proces veroorzaken ze echter schade aan celmembranen, eiwitten en DNA.

Waarom zijn vrije radicalen schadelijk voor de huid?

Oxidatie doet fruit bruin worden.
Vrije radicalen leiden tot oxidatieve stress, waardoor de huidstructuur wordt aangetast en er vroegtijdige huidveroudering optreedt.

Heb je ooit een hap van een appel of banaan genomen en die vervolgens even laten liggen? Het fruit wordt snel bruin: dat is het gevolg van oxidatie, die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Hetzelfde gebeurt ook in de huid, alleen duurt het in dit geval niet enkele minuten, maar enkele decennia.

Het lichaam gebruikt antioxidanten om deze potentieel schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, maar wanneer de productie van vrije radicalen en het vermogen van het lichaam om ze te neutraliseren niet in evenwicht zijn, beginnen de vrije radicalen celmembranen, eiwitten en DNA te beschadigen via een proces dat oxidatieve stress wordt genoemd.

Dit treft bijvoorbeeld bepaalde cellen (zoals fibroblasten en keratinocyten) die instaan voor de productie van stoffen als collageen, elastine en hyaluronzuur, die de jeugdige huid haar stevige structuur geven. De productie van deze stoffen neemt van nature af naarmate we ouder worden, maar oxidatieve stress brengt dat proces in een stroomversnelling.

Ouder worden is een natuurlijk proces, maar oxidatieve stress kan ertoe leiden dat de huid vroegtijdig veroudert en er zichtbare tekenen van veroudering ontstaan, zoals fijne lijntjes en rimpels, of een doffe teint.

Naarmate we ouder worden is de huid bovendien steeds minder goed in staat om de vrije radicalen op natuurlijke manieren te verminderen, waardoor het huidverouderingsproces nog wordt versneld.

Hoe ontstaan vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn een natuurlijk bijproduct van de processen in ons lichaam, maar er zijn een aantal externe factoren waarvan bekend is dat ze de productie van vrije radicalen stimuleren en doen toenemen. Aan veel van deze externe factoren kunnen we iets doen.

Vrije radicalen en de zon

Van UVA- en HEVIS-stralen is bekend dat ze vrije radicalen stimuleren

De zon is, zij het met mate, goed voor ons lichaam en ons humeur. Lees er meer over in ons artikel over de zon en onze huid. Maar overmatige blootstelling aan UVA-stralen (en in veel mindere mate aan hoogenergetisch zichtbaar licht, het licht dat we overal om ons heen kunnen zien) is een van de belangrijkste triggers voor vrije radicalen. Oxidatieve stress als gevolg van zonlicht kan leiden tot DNA-schade, fotoveroudering (de specifieke huidveroudering veroorzaakt door de zon) en hyperpigmentatie. Ontdek meer over welke impact de UVA-, UVB- en HEVIS-stralen van de zon hebben op de huid.

Vrije radicalen en het milieu

Vervuiling zorgt voor meer vrije radicalen en mogelijke huidschade

Naast zonlicht zijn er ook andere omgevingsfactoren die een trigger kunnen zijn voor schadelijke vrije radicalen. Velen van ons wonen of werken in steden waar vuil en vervuiling onvermijdelijk zijn. Vervuiling kan de effecten van de zon nog uitvergroten, waardoor ook de oxidatieve stress toeneemt.

Roken en vrije radicalen

Sigarettenrook bevat vrije radicalen.

Roken is even slecht voor onze huid als voor de rest van ons lichaam. De rook zelf bevat vrije radicalen, en als we die inademen, zorgt dit voor een hele reeks problemen, waaronder ook vroegtijdige huidveroudering.

Vrije radicalen en voeding

Te veel alcohol kan vrije radicalen stimuleren in ons lichaam.

Goede voeding is van cruciaal belang voor een gezonde levensstijl, en wat we eten en drinken kan een invloed hebben op de productie van vrije radicalen in ons lichaam. Bereid of bewerkt vlees, gefrituurde gerechten, verzadigde vetten en alcohol hebben hierbij de grootste negatieve impact.

Hoe kunnen we vrije radicalen verminderen en huidschade helpen voorkomen?

Met een gezonde levensstijl en regelmatige, passende huidverzorging kunnen vrije radicalen worden verminderd, kan vroegtijdige huidveroudering worden voorkomen en kunnen de zichtbare tekenen van huidveroudering worden vertraagd.

Een gezonde levensstijl

Gezonde, evenwichtige voeding, rijk aan antioxidanten, is goed voor de huid

"Gezonde, evenwichtige voeding, rijk aan antioxidanten, helpt vrije radicalen te bestrijden. Groene groenten, citrusvruchten, bonen en peulvruchten, noten en vette vis bevatten veel antioxidanten. Stop met roken, probeer minder alcohol te drinken en drink voldoende water om ervoor te zorgen dat de huid gehydrateerd blijft.

Kies voor een gezond lichaam en een gezonde huid: stel je huid niet te lang bloot aan de zon, gebruik een geschikt zonbeschermingsproduct, vermijd stress en maak tijd voor voldoende lichaamsbeweging en een goede nachtrust."

Huidverzorging om schade door vrije radicalen tegen te gaan

Voor een huid die er langer jong uitziet, raden we aan om regelmatig te reinigen, huidverzorging met krachtige, bewezen antioxidante ingrediënten zoals Vitamine C en Licochalcone A te gebruiken, en de huid vooral dagelijks te beschermen tegen de zon.

Hoe vroeger je je huid begint te verzorgen, hoe makkelijker het wordt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Lees meer over huidverzorging voor twintigers in ons artikel. Naarmate we ouder worden, veranderen de behoeften van onze huid, en moeten we de producten die we gebruiken daar ook aan aanpassen. Lees er meer over in ons artikel over de verouderende huid en hoe we die kunnen verzorgen.

De anti-agingfamilie van Eucerin omvat drie uitgebreide assortimenten met speciaal geformuleerde, klinisch en dermatologisch bewezen producten die de huid in elk stadium van het verouderingsproces de juiste zorg bieden.

Anti-agingproducten van Eucerin

Gerelateerde artikelen

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek