De gevolgen van leven met acne – Wat voor psychologische impact kan het hebben?

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Voel je je weleens depressief door acne? Het komt misschien vaker voor dan je denkt. Facebook, Instagram, films, tijdschriften. Noem maar op. Waar we ook kijken, we worden omgeven door afbeeldingen van prachtige mensen. Je vergeet al snel dat ze zwaar zijn bewerkt.

Dit artikel onderzoekt de specifieke druk die een mooi uiterlijk oplegt aan mensen met acne. We leggen de correlatie uit tussen acne, angst en depressie en geven suggesties hoe je positief kunt blijven.

Leven met acne

Wat voor psychologische druk ervaren mensen met acne?

Iemands blik vangen is niet zo eenvoudig met acne.

De huid is een van de eerste dingen die mensen zien. Al realiseren veel mensen best dat er meer is in het leven dan hoe je eruitziet, kunnen mensen met acne toch het gevoel krijgen dat ze wel degelijk worden benadeeld in een samenleving die steeds meer waarde lijkt te gaan hechten aan het uiterlijk. Sommigen gaan hier beter mee om dan anderen, maar veel mensen worden zowel fysiek als psychologische beïnvloed door acne. Sommige mensen worden zelfs depressief door acne. Hoe komt dit?

 1. Onwetendheid
  Er zijn helaas nog steeds mensen met vooroordelen over acne. Ze denken ten onrechte dat acne een indicatie is van slechte hygiëne. Zelfs experts spreken regelmatig van een ‘onreine huid’.
 2. Een gebrek aan empathie
  Mensen die zelf geen last hebben van acne begrijpen vaak niet echt hoe het is. Ze kunnen pijnlijke opmerkingen maken zonder het zo te bedoelen. Het is niet prettig om opmerkingen over “te veel make-up” te krijgen, terwijl jij alleen maar je onzuiverheden probeert te verbergen.
 3. Het is lastiger flirten met acne
  Mensen met acne zitten vaak minder lekker in hun vel dan mensen zonder onzuiverheden. Acne kan flirten in de weg zitten.
 4. Pesten
  Jonge mensen handelen vaak impulsief en zeggen dingen waar ze later spijt van hebben. Pesten en buitensluiting tijdens onze beïnvloedbare tienerjaren hebben een significante impact op onze persoonlijkheid wanneer we ouder zijn.
 5. Professionele discriminatie
  De eerste indruk is erg belangrijk en acne kan de sollicitatieprocedure en promoties in de weg zitten, met name in vakgebieden waar het uiterlijk belangrijk is.

De consequenties van acne

How beïnvloedt acne gevoelens en gedrag?

Acne kan depressie veroorzaken: hou je leed niet voor je

Zowel bij tieners als volwassenen kan acne het zelfvertrouwen schaden en soms zelfs leiden tot een minderwaardigheidscomplex.

Onderzoek wijst uit dat mensen met acne vatbaarder zijn voor depressie, angststoornissen en sociale fobieën dan mensen zonder acne.1-7 Andere studies laten zien dat angststoornissen en acne vaak hand in hand gaan.2-4, 7-12 Onderzoek suggereert verder dat acne een grotere psychologische impact heeft op vrouwen dan op mannen.1

We worden doodgegooid met een onrealistisch schoonheidsideaal.

De psychologische impact van acne kan tot gedragsveranderingen leiden en veel getroffenen: 

 • vermijden oogcontact
 • komen verlegen over
 • verbergen zich onder sjaals, petjes, lang haar en/of teveel make-up
 • houden ’s nachts make-up op omdat ze zich  tegenover hun partner schamen voor hoe hun huid er werkelijk uitziet 
 • stoppen met sporten 
 • willen niet op foto’s 
 • vermijden sociale interactie

"Acne kan een enorme psychologische last met zich meebrengen die de getroffene een angstig, beschaamd en gestigmatiseerd gevoel geeft. Houd je leed niet voor je. Mijn beste advies is om je dokter te raadplegen en zo snel mogelijk te gaan behandelen. Zo voorkom je dat de aandoening je leven verstoort en verminder je het risico op depressie."

Dr. Markus Reinholz, Dermatoloog

Advies

Wat kan ik doen om te zorgen dat ik me beter voel?

Beroemd dermatoloog en acnespecialist, Dr. Markus Reinholz, deelt zijn advies over hoe je beter om kunt gaan met de psychologische impact van acne:


Jouw dokter zal je helpen de acne te verslaan: fysiek en psychologisch.

1. Vraag om hulp

Hoe sneller je begint met medicinaal behandelen, des te sneller je jouw gevoelens onder controle krijgt. Onderzoek toont aan dat angst en depressie over het algemeen afnemen wanneer de acne medicinaal wordt behandeld. (5-9) Je arts zal je adviseren over de beste behandeling voor jouw huid en je deze ook voorschrijven. Ook kan hij/zij al je vragen beantwoorden. Lees hier het advies van Dr. Reinholz over wanneer je een arts moet raadplegen.

Vriendschap en lachen helpen gevoelens van depressie veroorzaakt door acne tegen te gaan.

2. Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten

Getinte crèmes en cover-sticks helpen mee-eters en puistjes voorkomen. Dit kan het zelfvertrouwen een grote boost geven, maar is voor vrouwen eenvoudiger dan voor mannen. Gebruik alleen producten die non-comedogeen zijn (d.w.z. dat ze de poriën niet verstoppen) en idealiter hebben ze ook een positief effect op je huid. Lees verder in Hoe kies ik make-up en hoe breng ik het aan op mijn acnegevoelige huid.

En, erg belangrijk, zorg ervoor dat je de make-up aan het eind van de dag verwijdert zodat de huid zich ’s nachts kan herstellen. Voor meer informatie over hoe je een acnegevoelige huid reinigt en verzorgt, lees verder in Welke huidverzorgingsproducten en –routine zijn het beste voor de acnegevoelige huid?.

3. Zorg goed voor jezelf
Sporten (beter in een groep dan alleen), een gezonde levensstijl (tijd om te stoppen met roken) en een gebalanceerd dieet. Dit is een greep uit de stappen die jij kunt zetten om je zelfvertrouwen een boost te geven, positief te blijven denken en je huid te ondersteunen. Lees verder in Hoe beïnvloedt sporten acne, Acne en dieet: de achtergrond en Wat kan ik veranderen aan mijn dieet om mijn huid te helpen?.

4. Onderhoud je vriendschappen
We zijn sociale wezens en tijd doorbrengen met vrienden is belangrijk voor ons algeheel welzijn. Mensen met acne stoppen soms met uitgaan wat ze alleen maar meer stress geeft in plaats van minder. Als je het moeilijk vindt om je gevoelens met je vrienden en familie te bespreken, vraag dan je dokter om advies of overweeg groepstherapie.

5. Probeer stress te voorkomen
Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar stress is een bekende trigger van acne. 13 Lees verder in acne en stress. Probeer wat van de verschillende technieken die mensen helpen ontspannen (lees verder in tips voor het verminderen van stress) of vraag je arts om advies. 
Een puntgave huid is een moeilijk te behalen schoonheidsideaal maar er is veel wat je kunt doen om je huid te ondersteunen en positief in het leven te blijven.

Bronnen

1 Ramos-e Silva et al., BJD, 2015, 172 (Suppl. 1): 20-26
2 Yazici K, Baz K, Yazici AE, Kokturk A, Tot S, Demirseren D, et al. Disease-specific quality of life is associated with anxiety and depression in patients with acne. J Eur Acad Dermatol Venereol 2004;18:435-9.
3 Sayar K, Ugurad I, Kural Y, Acar B. The psychometric assessment of acne vulgaris patients. Dermatol Psychosom 2001; 1:62-5.
4 Khan MZ, Naeem A, Mufti KA. Prevalence of mental health problems in acne patients. J Ayub Med Coll Abbottabad 2001; 13:7-8.
5 Gupta MA, Gupta AK. Depression and suicidal ideation in dermatology patients with acne, alopecia areata, atopic dermatitis and psoriasis. Br J Dermatol 1998; 139(5):846-50.
6 Preston K. Depression and skin diseases. Med J Aust 1969; 1(7):326-9.
7 Polenghi MM, Zizak S, Molinari E. Emotions and acne. Dermatol Psychosom 2002; 3:20-5.
8 Aktan S, Ozmen E, Sanli B. Anxiety, depression, and nature of acne vulgaris in adolescents. Int J Dermatol 2000; 39(5):354-7.
9 Schulpis K, Georgala S, Papakonstantinou ED, Michas T. Psychological and sympatho-adrenal status in patients with cystic acne. J Eur Acad Dermatol Venereol 1999; 13:24-7.
10 Wu SF, Kinder BN, Trunnell TN, Fulton JE. Role of anxiety and anger in acne patients: a relationship with the severity of the disorder. J Am Acad Dermatol 1988; 18(2 Pt 1):325-33.
11 Grahame V, Dick DC, Morton CM, Watkins O, Power KG. The psychological correlates of treatment efficacy in acne. Dermatol Psychosom 2002; 3:119-25.
12 Medansky RS, Handler RM, Medansky DL. Self-evaluation of acne and emotion: a pilot study. Psychosomatics 1981; 22(5):379-83.
13 Impact of psychological stress on acne. Jović et al. Acta Dermatovenerol Croat 2017; 25(2): 133-141

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek