Zo verlicht je de klachten van een door hooikoorts geïrriteerde huid

Leestijd: 3 min
Ontdek meer

Een verstopte neus, jeukende ogen en kriebelhoest. Het zijn de meest bekende symptomen van hooikoorts. Maar ook de huid reageert op de pollen. Allergenen beïnvloeden je huid namelijk van buitenaf, waardoor deze (extra) gevoelig wordt. Dit leidt tot roodheid, jeuk of uitslag. Gelukkig kunnen pH-huidneutrale verzorgingsproducten verlichting bieden.

Wat is hooikoorts?

Bescherm je huid tegen het stuifmeel door goed te smeren.

Hooikoorts is een allergische reactie op het inademen van stuifmeel, zoals graspollen die door de wind worden verspreid. De medische term is dan ook pollinosis. Mensen met hooikoorts zijn overgevoelig voor de pollen. Hun immuunsysteem reageert dan door antistoffen aan te maken, waardoor histamine vrijkomt. Dit stofje zorgt bij mensen met hooikoorts vervolgens voor allergische reacties. Symptomen zoals een loopneus, jeukende ogen en kriebelhoest zijn het resultaat.

Last van huidreacties

In veel gevallen gaat hooikoorts gepaard met reacties van de huid. Wie last heeft van een gevoelige huid, merkt dat de huidproblemen opspelen in het pollenseizoen. Haarzakjes in de huid spelen hier een belangrijke rol in3. Zonder bescherming van de huid bevat namelijk 98 procent van de haarzakjes stuifmeelallergenen2. Dit veroorzaakt vervolgens huidirritaties in de vorm van jeuk, roodheid, zwelling of huiduitslag.

Huidgevoeligheid verminderen

Omdat allergenen in pollen de huid van buitenaf beïnvloeden, is het belangrijk de barrièrefunctie van de huid te versterken. Zowel voor als tijdens het pollenseizoen. Het (voor)behandelen van de huid met pH-huidneutrale producten is hierin bewezen effectief. Dit vermindert namelijk de hoeveelheid stuifmeelallergenen in haarzakjes, waardoor de huid minder irriteert.

De huid reageert op hooikoorts met jeuk en uitslag.

Voorbeelden van dit soort producten zijn de verzorgingsproducten uit het pH5-assortiment. Uit onderzoek blijkt dat de gebruikers van onze pH5 Bodylotion of pH5 Bodycrème een behoorlijke verlichting ervaren: respectievelijk 92,6 procent2 en 96,7 procent2 van de deelnemers aan het onderzoek ervaart minder klachten.

Deze producten bevatten een speciale formule met 5 procent Dexpanthenol, een ingrediënt dat de natuurlijke pH-waarde van de huid in balans brengt. Hierdoor herstelt de barrièrefunctie van de huid en treedt er bescherming op tegen invloeden van buitenaf.

Lees ook ons artikel ‘Gevoelige huid? Let dan goed op de pH-waarde van je verzorgingsproduct’.

Houd je slaapomgeving pollenvrij

Daarnaast is er nog een aantal manieren waarop je de symptomen van hooikoorts kunt verminderen. Houd bijvoorbeeld rekening met het aantal pollen in de lucht en stem hier je buitenmomenten op af. Probeer ook je slaapkamer pollenvrij te houden. Doe hiervoor je kleding waarin je de hele dag buiten hebt gelopen elders uit en was je haren voordat je naar bed gaat.

Bronnen

[1] Lademann et al. Hair follicles as a target structure for nanoparticles Journal of Innovative Optical Health Sciences Vol. 8, No. 4 (2015) 1530004

[2] Meinke, H. Richter, S. Schanzer, A. Patzelt, W. Sterry, A. Filbry, K. Bohnsack, F. Rippke, J. Lademann Investigations on healthy volunteers and human excised skin in the prevention of pollen allergen penetration into hair follicles using barrier enhancing formulations, EADV Poster 2009

[3] Jürgen Lademann, Alexa Patzelt, Heike Richter, Sabine Schanzer, Wolfram Sterry, Alexander Filbry, Kerstin Bohnsack, Frank Rippke, Martina Meinke Comparison of two in vitro models for the analysis of follicular penetration and its prevention by barrier emulsions, Eur J Pharm Biopharm. 2009 Aug;72(3):600-4

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek