Medicinale huidverzorging voor de diabetische huid – De wetenschap achter Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Diabetes: een wereldwijd probleem

Volgens onderzoek uitgevoerd door de Internationale Diabetes Federatie hebben meer dan 415 miljoen volwassenen wereldwijd diabetes (dat is een op de elf personen). De prognose is dat in 2040 dit aantal zal zijn gestegen tot 642 miljoen (een op de tien personen).1

Voor de meeste mensen met diabetes is het beheersen van de bloedglucosespiegel een dagelijkse routine.

Er zijn een aantal verschillende typen diabetes (mellitus). De meest voorkomende vorm is diabetes type 2 – ongeveer 90% van de diabetespatiënten heeft type 2.

Diabetes type 2 komt vooral voor bij ouderen – met name tussen de 60 en 79 jaar – en heeft meestal te maken met een ongebalanceerd dieet, overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Diabetes type 1 daarentegen is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem van het lichaam vernietigt de insuline-producerende cellen waardoor het lichaam niet meer in staat is de glucosespiegel constant te houden.

Hoe beïnvloedt diabetes de huid

Diabeten kunnen last krijgen van een droge, beschadigde huid – vooral op de voeten.

30 tot 70% van alle diabetespatiënten krijgen te maken met veranderingen in hun huid als gevolg van de aandoening.2 Er zijn veel verschillende symptomen: ongeveer 40% van de patiënten heeft last van een droge huid3 waarvan een deel ook hevige jeuk krijgt. Vaak veroorzaakt diabetes een schilferige huid, een verhoogde gevoeligheid voor infecties en wonden die maar niet willen genezen.  

Een van de redenen hiervoor is dat het lichaam van diabetespatiënten de glucosespiegel in het bloed niet meer effectief kan reguleren. Te veel bloedsuiker beschadigt op de lange termijn de bloedvaten en zenuwen en heeft allerlei effecten op de verschillende organen in het lichaam – waaronder de huid.

Diabetes mellitus en huidproblemen

Diabetes kan schade veroorzaken aan zenuwweefsel en bloedvaten waardoor de natuurlijke barrière van de huid niet meer goed werkt. De huid is minder goed in staat om het vocht dat het nodig heeft aan te trekken en vast te houden, waardoor het uitdroogt en gevoelig wordt en het natuurlijke afweersysteem van het lichaam verzwakt. 

Naast normale biologische veroudering van de huid en verschillende omgevingsinvloeden waar de huid aan wordt blootgesteld, heeft een diabetische huid ook te maken met aanvullende problemen die vooral oudere diabeten treffen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Verhoogde gevoeligheid voor droogheid en jeuk 
 • Kleine beschadigingen, vooral op de voeten, die niet worden opgemerkt door zenuwschade. Hierdoor kunnen bacteriën en schimmels de wond makkelijker infecteren  
 • Een verzwakt immuunsysteem waardoor patiënten ook weer gevoeliger zijn voor infectie
Hoe beïnvloedt diabetes de huid

De actieve formule in Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea

De juiste huidverzorging met Urea verbetert de toestand van de diabetische huid.

Grondige en regelmatige huid- en voetverzorging met producten die bewezen geschikt en effectief zijn voor de diabetische huid, zijn voor diabeten erg belangrijk.

"Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea bevat een actieve formule die de huid direct kalmeert en de langdurige hydratatie biedt die het nodig heeft. "

De verrijkte bodylotion absorbeert snel en kalmeert extreem droge huid die gevoelig is voor jeuk en schilferen. Het product bevat een uniek, huidvriendelijk Repair PLUS complex – een zeer effectieve combinatie van huidverzorgende ingrediënten die samenwerken om verschillende hoofdoorzaken van een droge huid te bestrijden:

 1. Urea: een Natural Moisturising Factor (NMF) die van nature wordt aangemaakt in de huid. Het bindt water in de buitenste huidlagen waardoor het huidoppervlak glad blijft.
 2. Ceramide: onderdeel van de natuurlijke barrière van de huid. Ceramide voorkomt overmatig verlies van vocht door verdamping. Een gezonde en sterkere huidbarrière beschermt ook tegen factoren die ontsteking en jeuk kunnen veroorzaken.
 3. Andere NMFs: Lactaat, Pyrrolidinecarboxylzuur, Aminozuren, zouten en glucose. Deze substanties komen van nature voor in de huid en binden water aan de buitenste huidlagen.

Voor gebruik

Een gebrek aan lipiden en vochtbindende substanties. 

Na gebruik

Urea en andere NMFs trekken vocht aan en houden het vast. Ceramide versterkt de natuurlijke huidbarrière en vermindert vochtverlies. 

Dankzij het RepairPLUS complex, werkt Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea zowel in de bovenste als de onderliggende lagen van het epidermis effectief bij het verlichten van de symptomen van een droge huid en het versterken van de huidbarrière. 

Klinisch en dermatologisch onderzoek heeft de effectiviteit van de lotion bij een diabetische huid aangetoond.

Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea is slechts een van de producten in de Eucerin UreaRepair serie die bewezen effectief werken bij een diabetische huid. De serie bevat ook bodycrèmes, zalfjes en hand- en voetcrèmes. Lees verder over de Eucerin UreaRepair PLUS serie.

Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

De onderzoeksmethodologie

Om de doeltreffendheid van Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea aan te tonen, met name op de diabetische huid, is het getest in een klinische studie met 64 diabeten (Type 1 & 2) tussen de 20 en 70 jaar oud (de gemiddelde leeftijd was 56,7 jaar). De testgroep leed aan droge tot zeer droge huid en bracht de lotion twee weken lang tweemaal daags aan op de armen, benen en voeten.

De belangrijkste bevindingen

De artsen en deelnemende diabeten bevestigden de effectiviteit van het product.

Dermatoloog (armen & benen)

Evaluatie van de dermatoloog (armen & benen)
De huid vertoonde na twee weken een significante verbetering – zowel betreft droogheid als schilfering

Lees meer

Dermatoloog (voeten)

Evaluatie van de dermatoloog (voeten) 
De huid vertoonde na twee weken een significante verbetering – zowel betreft droogheid als schilfering. 

Lees meer

Patiënt (armen & benen)

Zelfbeoordeling door de patiënt (armen & benen) 
Na twee weken merkten de diabeten zelf een significante verbetering in de toestand van hun huid. Droogheid, strakheid, tintelen, jeuk en branderigheid verminderden significant. Als gevolg van de verbetering in de toestand van de huid zei de testgroep dat ze het product zouden aanraden aan anderen. Het grootste deel van de testgroep was positief over het gebruik van de lotion. 

Lees meer

Patiënt (voeten)

Zelfbeoordeling door de patiënt (voeten) 
Na twee weken merkten de diabeten zelf een significante verbetering in de toestand van hun huid. Droogheid, strakheid, tintelen, jeuk en branderigheid verminderden significant. Als gevolg van de verbetering in de toestand van de huid zei de testgroep dat ze het product zouden aanraden aan anderen. Het grootste deel van de testgroep was positief over het gebruik van de lotion.

Lees meer

Aanvullende resultaten van de zelfbeoordelingsenquête

Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea is wetenschappelijk bewezen effectief bij het behandelen van een diabetische huid.

Van de 64 deelnemende diabeten zei: 

 • 98% dat het product geschikt is voor diabeten
 • 95% dat het product goed werd verdragen door de diabetische huid
 • 94% dat het product intense hydratatie bood
 • 89% dat het product de huid effectief kalmeert en verzorgt
 • 88% dat het product het herstel van de huid ondersteunt
 • 84% dat het product de huidbarrière versterkt
 • 78% dat het product jeuk vermindert

Samenvatting

De uitstekende effectiviteit van Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea is klinisch en dermatologisch bewezen in een onderzoek met diabeten:

 • Het product helpt de symptomen van een diabetische huid verlichten 
 • De textuur van het product maakt het eenvoudig en prettig aan te brengen  
 • Het product biedt een effectieve en veilige oplossing voor het verzorgen van een diabetische huid 

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek