Volg ons op Instagram

Voor huidadvies, tips, acties en meer!

Een vrouw raakt haar linkerbeen aan

Extreem droge lichaamshuid Oorzaken, symptomen en oplossingen

De huid is één van de belangrijkste organen. De huid bepaalt ons uiterlijk, onze tastzin, regelt onze temperatuur en beschermt tegen infecties. Het vermogen om te werken als een effectieve barrière tegen infecties is afhankelijk van een hoog vochtgehalte in de huid. Toch kunnen bepaalde delen van het lichaam sneller erg droog worden. Wanneer de huid droog is, kan deze in mindere mate vocht vasthouden en daarmee wordt ook de barrière tegen infecties minder effectief. Een droge huid voelt trekkerig aan, is rood, ruw, schilferig, jeukt en kan in extreme gevallen zelfs gaan scheuren. Een goede huidverzorgingsroutine, die is toegespitst op de verzorging van de droge huid, kan de huid weer terugbrengen in een gezonde staat.

TEKENEN & SYMPTOMEN

Extreem droge lichaamshuid – een zeer vaak gehoorde klacht

Een extreem droge huid is een veel voorkomende oorzaak van huidklachten en meer dan 40% van de bezoeken aan dermatologen heeft betrekking op een droge huid. Droogte kan overal op het lichaam voorkomen, maar de handen, voeten, knieën en ellebogen en het gezicht worden het vaakst getroffen, omdat deze lichaamsdelen meer worden blootgesteld dan andere delen. Een droge huid komt ook vaak voor op het gezicht.

Als de lichaamshuid extreem droog wordt, kan deze zeer trekkerig, schilferig en vlokkerig worden. Het kan gaan jeuken, pijn doen en zelfs extreem ruw worden en gebarsten. Afhankelijk van de ernst van de droogte en om welk lichaamsdeel het gaat, zal het echter niet altijd duidelijk zijn dat droogte de oorzaak van deze huidsymptomen is.

Milde droge huid
In eerste instantie kan de droogte worden opgemerkt doordat de huid licht trekkerig of een beetje ruw wordt.

Droge huid
Vervolgens wordt de huid ruwer naarmate hij meer vocht verliest en kan hij er gebarsten of schilferig gaan uitzien en de kans op jeuk is groot.

Extreem droge huid
Als deze droogte niet of met een niet werkzame huidverzorging wordt behandeld, kan de huid beschadigd raken, zeer trekkerig gaan aanvoelen en mogelijk zeer ruw worden en gebarsten. In deze fase kan de jeuk ook zeer hevig worden.

Close-up van een extreem droge huid
Een extreem droge huid is niet in staat de hydratatie te regelen.
Close-up van een zeer droge huid
Interne en externe factoren kunnen het hydraterende vermogen van de huid verstoren en tot een extreem droge huid leiden.

Gebieden met een extreem droge lichaamshuid

Een extreem droge lichaamshuid komt vaak voor op de voeten en de schenen. Vooral droge huid op de voeten komt veel voor en leidt tot gebarsten hielen, wat in ernstige gevallen gepaard gaat met pijn en ontstekingen.

Close-up van een hand met een extreem droge huid
Omdat handen vaak worden gewassen, hebben zij de neiging een extreem droge huid te ontwikkelen.

Gevoelige huid

Een extreem droge lichaamshuid is vaak gevoelig, maar een gevoelige huid wordt niet altijd veroorzaakt door droogte. Sommige mensen hebben van nature een gevoelige huid, zelfs als deze goed is gehydrateerd. Hoe dan ook, het is belangrijk om huidverzorgingsproducten met irriterende bestanddelen zoals geur- en kleurstoffen te vermijden. Controleer altijd of het product dermatologisch is getest op een gevoelige huid.

Een extreem droge huid en ziekten

Een extreem droge huid kan ook te maken hebben met bepaalde ziekten:

 • Xerose is de medische term voor een droge huid. De term komt uit het Grieks; 'xero' betekent 'droog' en 'osis' betekent 'ziekte'. 
 • Keratosis Pilaris (ook wel 'chicken skin' genoemd) is een veelvoorkomende huidaandoening die kan worden gelinkt aan een droge huid. Het wordt veroorzaakt door een teveel aan keratine dat zich opbouwt in de haarzakjes. De aangetaste huid, meestal aan de achterzijde van de bovenarmen, zit vol met witte en rode kleine bultjes. De huid voelt ruw aan.
 • Atopische dermatitis en psoriasis gaan ook gepaard met een droge huid, hoewel deze aandoeningen ontstekingen als onderliggende oorzaak hebben. Doorgaans ziet een huid met deze aandoeningen er rood en schilferig uit en jeukt deze hevig.
 • Stofwisselingsaandoeningen zoals diabetes mellitus en nieraandoeningen kunnen ook de kans op een droge huid verhogen.
extreem droge en schilferige huid
Een door een aandoening zoals psoriasis of atopische dermatitis getroffen huid kan er ook rood en schilferig uitzien en jeuken.

Wij adviseren je om als je twijfelt over jouw symptomen of als deze heviger worden naar een arts of dermatoloog te gaan voor persoonlijk advies.

OORZAKEN & TRIGGERS

Inzicht in de oorzaken van een extreem droge lichaamshuid

Er zijn veel oorzaken en bevorderende factoren voor een extreem droge lichaamshuid, variërend van omgevingsinvloeden en verkeerde huidverzorging tot medische aandoeningen zoals psoriasis, keratosis pilaris, atopische dermatitis en diabetes. De huid fungeert als de barrière van het lichaam, maar dit betekent wel dat deze aan zowel externe als interne invloeden wordt blootgesteld.

Externe factoren

 • Externe factoren tasten de natuurlijke barrièrefunctie van de huid aan en dit leidt tot verhoogd vochtverlies via de huid.
 • Een defect in de barrière die het huidoppervlak vormt als gevolg van het wegwassen van vitale lipiden zorgt ervoor dat de huid geen vocht meer kan insluiten en zo neemt het vochtverlies via de huid toe.
 • Ten slotte vermindert naarmate de droogte verder in de dieper gelegen huidlagen doordringt het transport van water binnen de dieper gelegen weefsels, omdat belangrijke vochtkanalen worden aangetast.

Afbeelding van natuurlijke vochtvasthoudende factoren die via de huid verdampen
Door een tekort aan waterbindende natuurlijke vochtvasthoudende factoren (NMF's) drogen de bovenste huidlagen uit.

Externe triggers

De belangrijkste externe oorzaken van het bovenstaande proces zijn omgevingsgerelateerde triggers en huidverzorging:

Omgeving

 • Ruwe weersomstandigheden - hete, koude en droge lucht verstoren de barrièrefunctie van de huid.
 • Seizoensveranderingen - symptomen van een droge huid zijn vaak heviger in de winter of in de zomer.
 • Ultraviolet (UV) zonlicht kan de huidveroudering versnellen en de huid wordt met het klimmen der jaren vatbaarder voor uitdroging. Lees meer over door veroudering veroorzaakte droge huid.

Huidverzorging
 • Vaak wassen of lang, heet baden of douchen verwijdert de lipiden die de huidbarrière vormen. 
 • Verkeerde dagelijkse huidverzorging – Dagelijkse verzorging van je huid met producten die geschikt zijn voor een extreem droge huid is belangrijk. Het is vooral belangrijk om geen sterke zeepsoorten te gebruiken die de van nature aanwezige lipiden verwijderen.

Medicijnen

Veel medicijnen hebben een droge huid als bijwerking. Veel gebruikte medicijnen met deze bijwerking zijn diuretische medicijnen voor de bloeddruk, die werken door de waterafscheiding uit het lichaam te versnellen, en sommige antibiotica en oraal toegediende medicijnen tegen acne. Raadpleeg altijd een arts of apotheker als je bezorgd bent dat een medicijn een extreem droge huid kan bevorderen.

zon kan zorgen voor een extreem droge huid
Overmatige blootstelling aan UV-stralen kan leiden tot huidveroudering en als gevolg hiervan een extreem droge huid.
uitgebreid badderen kan zorgen voor een extreem droge huid
Aanbevolen wordt om de duur van een bad en de temperatuur van het water te beperken, omdat uitgebreid baden kan leiden tot verdamping van vocht.
medicijnen veroorzaken een extreem droge huid
Omdat sommige medicijnen een extreem droge huid veroorzaken, wordt geadviseerd een arts te raadplegen.

Interne factoren

Erfelijke invloeden
De vochtbalans van de huid wordt ook door erfelijke factoren beïnvloed. Sommige mensen hebben een vette huid en sommige een extreem droge huid. Deze huidtypes zijn erfelijk, hoewel een persoon niet hetzelfde huidtype als zijn ouders hoeft te hebben. Huidaandoeningen zoals atopische dermatitis, psoriasis, diabetes, keratosis pilaris en ichthyosis worden vaak erfelijk bepaald.

Hormonale invloeden
Veranderingen in het gehalte van bepaalde hormonen, in het bijzonder oestrogeen en testosteron, kunnen het vochtgehalte van de huid en het lipideniveau beïnvloeden. Dit is vooral merkbaar na de menopauze als de huid droog wordt als gevolg van afname van de oestrogeenproductie.
Een extreem droge huid kan ook tijdens de zwangerschap ontstaan als gevolg van hormonale veranderingen en de extra behoefte aan lichaamsvloeistoffen.

Voeding
Zoals ieder ander orgaan heeft de huid verschillende belangrijke voedingsstoffen nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Deze stoffen zijn onverzadigde vetzuren en vitaminen. Een tekort aan deze stoffen kan een droge huid bevorderen.

Leeftijd
Naarmate de huid ouder wordt, neemt het aantal talg- en zweetklieren in de huid af en dit vermindert het vermogen om zweet en lipiden te produceren. Op dezelfde manier neemt ook het watergehalte van de huid en het vochtvasthoudende vermogen van de huid af. Deze factoren leiden tot een extreem droge huid die op zijn beurt weer huidveroudering en het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels bevordert. Lees meer over door veroudering veroorzaakte droge huid.

extreem droge, jeukende huid door zwangerschap
Bij een extreem droge, jeukende huid tijdens de zwangerschap kan de juiste huidverzorging verlichting schenken.
vitaminen zijn van vitaal belang voor een gezonde huid
Goed uitgebalanceerde voeding rijk aan vitaminen en voedingsstoffen is van vitaal belang en helpt de huid gezond te houden.
BEVORDERENDE FACTOREN

Factoren die een droge lichaamshuid kunnen bevorderen

Naast de belangrijkste oorzaken van een droge lichaamshuid beïnvloeden verschillende andere factoren ook de mate van een droge huid. Bekendheid hiermee kan helpen om ze te vermijden en zo hun invloed te beperken.

Gebrek aan effectieve behandeling
Als een extreem droge huid niet snel wordt behandeld, kan de droogte erger worden en het vochtnetwerk in de dieper gelegen lagen verstoord raken. In deze gevallen is een vochtinbrengend product nodig dat deze situatie aanpakt.


Blootstelling aan de zon
Voor bescherming van een extreem droge huid tegen de zon is het belangrijk dat het zonnebrandmiddel het tekort aan vochtvasthoudende factoren herstelt en ook een geschikte beschermingsfactor (SPF) biedt. Ook belangrijk is dat het zonnebrandmiddel, evenals andere huidverzorgingsproducten die op een droge huid worden aangebracht, geen irriterende geur- en kleurstoffen bevat, aangezien een droge huid, en vooral een droge gezichtshuid, gevoeliger is voor irritatie dan een normale huid.

Beroepsrisico's
Sommige beroepen vereisen werken onder omstandigheden die de kans op een droge huid vergroten. Meestal zijn dit beroepen die blootstelling aan de oorzaken van een droge huid vereisen, zoals werken onder hete of koude omstandigheden (boer/visser) of veelvuldig gebruik van reinigingsmiddelen (arts/verpleegkundige/kapper) of blootstelling aan chemicaliën (monteur/schoonmaker).

Dehydratie
De huid krijgt vocht via het lichaam en is daarom afhankelijk van de waterbalans van het lichaam. In geval van uitdroging vermindert het lichaam de toevoer van vocht naar de huid, waardoor de natuurlijke stroom van water via de huid vertraagt, wat een droge huid kan bevorderen. Oudere mensen zijn vatbaar voor uitdroging, omdat het gevoel van dorst bij het ouder worden afneemt. 

Roken
Sigaretten bevatten veel giftige stoffen, zoals nicotine, die de bloedsomloop kunnen verminderen. Dit leidt tot vertraging van de stofwisseling in de huid en zo kan de huid vroegtijdig verouderen en uitdrogen.

hydrateren van de huid
De beste tijd om te hydrateren is als de huid schoon en iets vochtig is, bijvoorbeeld na het baden of douchen.
bescherming tegen de zon voor een extreem droge huid
Een extreem droge huid vraagt speciale bescherming tegen de zon zonder irriterende geur- en kleurstoffen.
sommige beroepen dragen bij aan een extreem droge huid
Het dragen van beschermende handschoenen en regelmatig gebruik van handcrème kan helpen bij sommige beroepen, zoals artsen of kappers.
OPLOSSINGEN

Verzorging van een extreem droge lichaamshuid

Een extreem droge huid wordt veroorzaakt door afbraak van de barrièrefunctie van de huid, wat leidt tot vochtverlies en vermindering van het waterbindende vermogen als gevolg van een gebrek aan vochtvasthoudende factoren. Daarom heeft de droge huid dagelijkse verzorging nodig die de huidbarrière niet verder verslechtert en ontbrekende natuurlijke vochtvasthoudende factoren aanvult.

Een droge tot extreem droge huid als gevolg van diabetes of psoriasis vraagt om geschikte producten, afhankelijk van de ernst van de droogte. Atopische dermatitis vereist specifieke producten voor de dagelijkse huidverzorging van baby's en jonge kinderen. Controleer bij het kiezen van een huidverzorgingsproduct voor kinderen altijd de aangegeven leeftijd.

Aanbevelingen voor de verzorging van een extreem droge lichaamshuid

Een extreem droge lichaamshuid reinigen
Een droge huid is hoogstwaarschijnlijk droog door afbraak van de barrièrefunctie van het huidoppervlak en dus is het belangrijk dat het reinigingsproduct zo mild is dat het niet de natuurlijke beschermende huidbarrière wegwast. Andere natuurlijke vochtvasthoudende factoren zoals ureum bevorderen ook het herstel van de vochtbalans in de huid. 

Eucerin UreaRepair PLUS Waslotion 5% Urea is een zeer milde waslotion speciaal ontwikkeld voor de droge tot extreem droge lichaamshuid. De lotion reinigt mild zonder de huid uit te drogen en bevat aanvullende vochtvasthoudende factoren. De lotion is geschikt voor mensen met atopische dermatitis en psoriasis. Het is tevens geschikt voor reiniging van intieme delen.

De extreem droge lichaamshuid hydrateren
Een eerste vereiste voor hydraterende producten voor een droge huid is herstel van de vochtbalans in de bovenste huidlagen. Zogenoemde 'natuurlijke vochtvasthoudende factoren' (NMF's) zoals ureum en lactaat binden vocht in het stratum corneum of de bovenste huidlaag. De minimale aanbevolen concentratie van ureum, zelfs voor een minder ernstig droge huid, is 5%. Een extreem droge huid vereist meestal een hogere concentratie van ureum en andere vochtvasthoudende factoren. De Eucerin Urea Repair PLUS-reeks voor de droge huid bevat een reeks crèmes en oliën voor het lichaam met 5% en 10% ureum, waaronder hand- en voetcrèmes.

droog deppen na het douchen tegen een extreem droge huid
Dep de huid bijna droog in plaats van deze met een handdoek droog te wrijven en breng direct hierna een crème of lotion aan.
regelmatige hydratatie van de huid tegen een droge huid
Om vochtverlies in de huid te voorkomen, is regelmatige hydratatie van de huid van essentieel belang.

Een droge, ruwe en trekkerige huid kan worden veroorzaakt door een defecte oppervlaktebarrière - het resultaat van een gebrek aan huidlipiden en een tekort aan natuurlijke vochtvasthoudende factoren. De Eucerin UreaRepair PLUS-reeks pakt de belangrijkste oorzaken aan van een extreem droge huid met klinisch bewezen actieve ingrediënten:

extreem droge huid op bepaalde delen van het lichaam
Een extreem droge huid komt overal op het lichaam voor, maar de meest blootgestelde delen, zoals de handen, voeten, knieën en ellebogen en het gezicht, worden het vaakst getroffen.
verzorgen van uw extreem droge huid
Het is belangrijk om je huid dagelijks te verzorgen met producten die geschikt zijn voor een (extreem) droge huid.

Bescherming van een extreem droge lichaamshuid tegen de zon
Aangeraden wordt om blootstelling aan de zon te beperken door het dragen van beschermende kleding en het aanbrengen van een zonnebrandmiddel als je naar buiten gaat. Daarnaast is het belangrijk dat het zonnebrandmiddel UV-stralen tegenhoudt en ook vochtvasthoudende factoren bevat. Een zonnebrandmiddel voor de droge huid mag geen irriterende geur- en kleurstoffen bevatten, omdat een droge huid vatbaar is voor irritatie. Eucerin zonnebrandmiddelen voor de droge huid bieden bescherming tegen de zon met UV-filters die aan de eisen van Cosmetics Europe – The Personal Care Association en de EU voldoen en ook de antioxidant Licochalcone A bevatten ter bescherming tegen door UV-straling veroorzaakte oxidatie en vroegtijdige veroudering.

crème tegen een extreem droge huid
Een geschikt vochtinbrengend product moet vaak op het betreffende gebied worden aangebracht.

Bevorderende factoren vermijden

Naast dagelijks goed reinigen en hydrateren, is het belangrijk om factoren die bijdragen aan een extreem droge huid te vermijden. Dit helpt om het effect van een droge huid en de noodzaak voor behandeling te verminderen:

 • Vermijd droge lucht door bij heet en koud weer minder tijd buiten door te brengen en door binnen een luchtbevochtiger te gebruiken als de verwarming aan is.
 • Breng minder tijd door in heet water door snel te douchen in plaats van een lang bad te nemen.
 • Draag handschoenen bij het afwassen om zo het effect van heet water en sterke reinigingsmiddelen te vermijden.
 • Draag kleding van natuurlijke materialen zoals katoen en zijde die de huid niet irriteren. Wol is wel een natuurlijk materiaal, maar kan irriteren en dient te worden vermeden.
 • Probeer gebruik te maken van een wasmiddel voor kleding zonder geur- en kleurstoffen, want deze kunnen na het wassen op de kleding achterblijven en een droge huid irriteren.
 • Gebruik verzorgingsproducten zonder geur- en kleurstoffen en parabenen om irritatie te vermijden.
 • Zorg dat je voldoende water drinkt - vooral aanbevolen voor oudere mensen.

geen sterke zeepsoorten gebruiken voor droge huid
Aanbevolen wordt om geen sterke zeepsoorten te gebruiken die de van nature in de huid aanwezige lipiden verwijderen.
huid is afhankelijk van waterbalans
Drinken is van vitaal belang, omdat onze huid afhankelijk is van de waterbalans in het lichaam.

Wil je meer huidtips & expert advies van Eucerin?

Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en word al eerste geïnformeerd over alle voordelen en nieuwtjes.

 • Ontvang het laatste nieuws over onze producten
 • We geven je tips voor een stralende huid
 • Doe mee met acties en profiteer van korting

Eucerin