Like onze Facebookpagina

En mis geen enkel advies van onze experts, innovaties of exclusieve voordelen!

Cortisone cream for eczema

Wat is cortisol en hoe werkt het?

Cortisol (ook wel hydrocortison genoemd) wordt al tientallen jaren gebruikt voor het behandelen van Atopische Dermatitis en de werking en bijwerkingen zijn uitgebreid onderzocht. Veel Atopische Dermatitispatiënten hebben ervaren dat het middel de symptomen effectief bestrijdt.

Wat is cortisol?

Onze bijnieren maken verschillende hormonen aan waaronder cortisol (ook wel hydrocortison genoemd) en corticosteron. Ze maken onderdeel uit van een groep lichaamseigen hormonen genaamd Glucocorticoïden en zijn betrokken bij een breed scala aan fysiologische processen waaronder het reguleren van ontstekingen. Farmaceutische derivaten van deze natuurlijke Glucocorticoïden zijn onder andere Dexametason, Fludrocortison, Prednison, Prednisonol en Triamcinolon die variëren in sterkte. Aangezien alle Glucocorticoïden een soortgelijke werking hebben, vallen ze allemaal onder de verzamelnaam ‘Cortisol’. 

De lichaamseigen Glucocorticoïden vormen een belangrijk onderdeel van de menselijke stofwisseling en beïnvloeden – onder andere – botten en spieren, de mineraal- en waterbalans en ons immuunsysteem. 

Farmaceutisch geproduceerde Glucocorticoïden worden gebruikt in medicinale producten tegen Atopische Dermatitis, zowel op recept als zonder, evenals voor een aantal andere huidaandoeningen zoals Eczeem en Psoriasis. 

 
Cortisol eczeem: het kalmeren van een atopische huid
Cortisol wordt vaak gebruikt om de huid tijdens een aanval te kalmeren

Hoe helpt Cortisol de atopische huid?

Cortisol wordt gebruikt als ontstekingsremmer en vormt een werkzame stof in medicijnen die worden aangeboden als gel, crème en zalf. Ze verschillende in sterkte en de duur van de werking. Het is ook beschikbaar in vloeibare en pilvorm welke oraal kunnen worden ingenomen. 

Formules die Cortisol bevatten, kunnen zeer effectief werken tegen de symptomen van Atopische Dermatitis, zolang ze niet te langdurig worden gebruikt. Cortisol onderdrukt de overreactie van het immuunsysteem en verlicht de ontsteking van de huid. Hierdoor neemt de jeuk af. Echter, Cortisol is niet geschikt als lange termijn oplossing tegen Atopische Dermatitis.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Cortisol?

Als Cortisol te lang wordt gebruikt, kan dit leiden tot een verdunning van de huid (atrofie) waardoor deze steeds gevoeliger wordt. Het risico op atrofie is groter wanneer men Cortisol in hoge doseringen gebruikt (wat vaak het geval is bij orale inname). Daarom is het belangrijk om voorzichtig met Cortisol om te gaan en altijd het advies van je arts op te volgen. 

 

LET OP: Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je een Cortisolhoudend middel gaat gebruiken.

 

Zin in meer huidtips & expert advies van Eucerin?

Abonneer je nu op de nieuwsbrief en word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Ontvang het laatste nieuws over onze producten
  • We geven je tips voor een stralende huid
  • Doe mee met acties en profiteer van korting

Eucerin