TIJDELIJK GRATIS VERZENDING

Rode vlekken in het gezicht bij een overgevoelige huid

Leestijd: 7 min
Ontdek meer

Het hebben van een overgevoelige huid is zeer vervelende, maar veel voorkomende aandoening, en kan gepaard gaan met rode vlekken in het gezicht. Onderzoeken wijzen uit dat er veel mensen zijn die hun huid als overgevoelig ervaren en dermatologen zien het probleem in deze geïndustrialiseerde wereld steeds vaker voorkomen. Het kan zijn dat er rode vlekken in het gezicht ontstaan, maar omdat de symptomen niet altijd zichtbaar zijn, kunnen er geen exacte cijfers van het aantal patiënten worden gegeven. Lees meer over een overgevoelige huid in het algemeen.

Tekenen en symptomen

Wat zijn de tekenen en symptomen van een overgevoelige gezichtshuid?

Door de aangetaste barrièrefunctie is de overgevoelige huid zeer kwetsbaar voor externe stressfactoren.

Een overgevoelige huid - een meer extreme versie van een gevoelige huid - heeft drie vaste tekenen en symptomen, samen de Overgevoelige Huid Driehoek genoemd: een verminderde barrièrefunctie (wat de huid meer vatbaar maakt voor irritaties), overgevoelige zintuiglijke vezels in de epidermis en ten slotte, rode vlekken in het gezicht, vaak veroorzaakt door een ontsteking van de huid.

"De verminderde huidbarrière leidt tot een verhoging van het waterverlies dat een droge huid kan veroorzaken."

De zintuiglijke vezels in de epidermis van een overgevoelige huid reageren veel sneller en sterker op stressfactoren dan bij een normale huid. Dit veroorzaakt vaak een stekend, brandend of trekkerig gevoel en vaak rode vlekken in het gezicht.

Het onaangename gevoel dat samengaat met een overgevoelige huid is vaak onzichtbaar en daarom subjectief.
Bij een Couperose-gevoelige huid veroorzaken bepaalde factoren uitgezette bloedvaten, in tegenstelling tot bij de normale huid verkleinen deze bloedvaten zich achteraf niet.

Deze onzichtbare irritaties van de huid kunnen alleen worden gebaseerd op anekdotische berekeningen. Het maakt het moeilijker om een diagnose te stellen, omdat de pijntolerantie van persoon tot persoon verschilt.

De irritaties van de huid komen en gaan, afhankelijk van de blootstelling aan bepaalde factoren. Een overgevoelige huid is extreem kwetsbaar voor psychologische, milieu gerelateerde, mechanische en hormonale factoren waarbij de huid reageert op chemicaliën, geuren en stoffen in reinigende middelen of geneesmiddelen. Deze factoren brengen normaal gesproken geen schade aan bij een normale, gezonde huid.

Een overgevoelige huid wordt vaak gelinkt aan een droge of onzuivere huid. Echter is het mogelijk om last te hebben van beide huidcondities zonder dat er een stekend of brandend gevoel is, daarom kan er niet gezegd worden dat iedereen met een droge of onzuivere huid last heeft van een overgevoelige huid. Een overgevoelige huid is gevoelig voor rode vlekken in het gezicht en kan leiden tot een couperose-gevoelige huid en zelfs tot rosacea. Maar nogmaals, het is mogelijk om deze huidproblemen te hebben zonder dat de huid echt overgevoelig genoemd kan worden.

De rode vlekken op het gezicht verschijnen met name op de wangen, de T-zone en kin.

Lees meer over overgevoeligheid in het algemeen.
Lees meer over rode huid in het gezicht.

Wanneer je denkt dat je last hebt van Rosacea of rode vlekken in het gezicht, vraag dan om het advies van een dokter of dermatoloog om in een vroeg stadium de gevolgen te beperken.

Oorzaken & triggers

Oorzaken en triggers van rode vlekken in het gezicht

Terwijl de symptomen per persoon kunnen verschillen hebben mensen met een overgevoelige huid vaak last van tintelingen, stekende, brandende of soortgelijke irritaties. Sommige mensen ervaren ook een droge huid of pukkels, waar anderen een gevoelige, huid ervaren met rode vlekken in het gezicht (Couperose-gevoeligheid of zelfs Rosacea).

Deze zichtbare en onzichtbare symptomen kunnen getriggerd worden door een reeks van interne en externe factoren. Nogmaals verschillen deze symptomen per persoon, maar zijn er een aantal gemeenschappelijke factoren bekend die de aandoening kunnen verergeren. Dit zijn:

Luchtverontreiniging verergert de symptomen van een overgevoelige huid.
Psychologische factoren, zoals stress, kunnen leiden tot overgevoelige huidreacties.

Milieufactoren zoals dramatische temperatuursveranderingen, extreme hitte of kou, wind, zon of luchtverontreiniging. De toenemende luchtverontreiniging, zeker in steden, is benoemd als oorzaak van het toenemend aantal mensen met een overgevoelige huid in het gezicht.

Externe factoren. Dit zijn over het algemeen chemische stoffen of agressieve cosmetische ingrediënten die de huid irriteren, zoals bepaalde reinigingsproducten, geuren of overdreven kalkhoudend water in baden, douches of zwembaden. Een toenemend aantal mensen dat de laatste jaren een allergische reactie ondervindt heeft ervoor gezorgd dat er aandacht is voor de noodzaak van 'pure' of  '0%' cosmetica en wasmiddelen die slechts een beperkt aantal ingrediënten bevatten.

Psychologische factoren als stress, boosheid of andere intense emoties stimuleren overgevoeligheid van de huid, net als de hormonale factoren die optreden bij menstruatie.

Mechanische factoren die druk uitoefenen op de huid kunnen de al aangetaste barrièrefunctie van de huid verder aantasten.

 

Andere bijdragende factoren bij rode vlekken in het gezicht

"De vuistregel voor het omgaan met een overgevoelige huid is "less is more". Met andere woorden, houd het simpel en stel de huid niet bloot aan allerlei onnodige ingrediënten als parfums of kleurstoffen."

Een overgevoelige huid heeft een speciale verzorgingsroutine nodig die de reacties van de huid minimaliseert.
Alcohol is één van de vele factoren die een overgevoelige huid verergert.

Ook kunnen kruidig voedsel en alcohol het effect versterken.

Verschillende mensen reageren verschillend op stimulerende middelen dus is het belangrijk om te zien welke factoren van invloed zijn per individu. Met cosmetica en gezichtsverzorgingsproducten is het bijvoorbeeld goed om één nieuw product tegelijkertijd te proberen, ideaal zou het zijn wanneer er een kleine test wordt gedaan op de onderarm alvorens het product te gebruiken op het gezicht. Een reactie zal niet direct optreden, daarom is het belangrijk een nieuw product pas te gebruiken als het zeker is dat de andere producten die je gebruikt geen allergische reacties oproepen.

Een andere manier om negatieve factoren te vermijden is het bijhouden van een dagboek waarin u bijhoudt wat de temperatuur van de dag is, of de huid is blootgesteld aan luchtverontreiniging, wat je emotionele toestand was, contact met cosmetica, etc. en vergelijk dit met zichtbare (rode vlekken in het gezicht) of onzichtbare reacties van de huid. Door deze factoren in beeld te brengen kun je verandering aanbrengen in je levensstijl om de invloed van negatieve factoren te minimaliseren. Psychologische factoren kunnen bijvoorbeeld gereduceerd worden door yoga of meditatie.

Voor sommige mensen vormen blootstelling aan de zon of zelfs de SPF-ingrediënten in bepaalde crèmes een probleem voor de huid. Nogmaals hebben veel zonbeschermingsproducten een 'pure' formule en gebruiken een natuurlijke verpakking.

Lees meer over bescherming van het gezicht tegen de zon. 

 

Rode vlekken verminderen

Rode vlekken in het gezicht verminderen

"Overgevoeligheid" is geen blijvend huidprobleem, maar eerder een conditie van de huid die weer teruggebracht kan worden naar een normale huidconditie. Het hoeft geen last te zijn. Het heeft gewoonweg speciale, proactieve verzorging nodig. Ook rode vlekken in het gezicht kun je verminderen met de juiste verzorging.

Om een overgevoelige huid van het gezicht succesvol te verzorgen, is het belangrijk om alle drie kenmerken aan te pakken (collectief de Overgevoelige Huid Driehoek genoemd):

  • Beschadigde barrière. De overgevoelige huid wordt gekenmerkt door een beschadigde huidbarrière en is daarom meer vatbaar voor irritaties.
  • Hyper-responsieve zintuiglijke vezels. Wanneer de huid gevoelig is, reageren de sensorische vezels in de epidermis sneller en sterker dan bij een normale huid, wat een onaangenaam gevoel kan geven.
  • Roodheid. Interne en externe factoren kunnen het stressniveau van de huid verergeren dat zorgt voor rode vlekken of vlekjes in het gezicht.
Een gevoelige huid van het gezicht heeft een verhoogd vochtverlies en moet daarom gehydrateerd worden.
Groene, bedekkende pigmenten verbergen de rode vlekken in het gezicht.

De verminderde barrière van de huid kan worden verbetert door regelmatige hydratatie van de huid, op die manier wordt het waterverlies tegengegaan en voorkomt het uitdroging van de huid. Gezichtscrèmes voor een gevoelige huid dienen een aantal ingrediënten te bevatten die de kans op intolerantie en allergische reacties verkleinen. Om de crèmes te beschermen tegen oxidatie, horen de verpakkingen anti-besmettend te zijn.

Eucerin heeft het actieve ingrediënt genaamd SymSitive toegevoegd in de Hypersensitive productlijn. SymSitive* brengt de drempel van gevoeligheid van de huid in evenwicht en vermindert hyper-reacties van de zintuiglijke vezels. Het verzacht onmiddellijk het onaangename gevoel van de huid voor een langdurig goed aanvoelende huid.

Het ingrediënt tegen een rode gevoelige huid is Licochalcone A, een natuurlijke anti-oxidant en ontstekingsremmende crème die huidirritaties snel kalmeert en rode vlekken op de wangen en de rest van het gezicht zichtbaar vermindert.

In veel gevallen willen mensen met een ontstoken, rode huid (bijvoorbeeld bij Rosacea) de zichtbaar aangetaste huid verbergen. Een effectieve camouflagecrème zoals Eucerin AntiREDNESS Corrigerende Crème SPF25 Getint bevat verbergende groene pigmenten die helpen om de rode huid te bedekken.

Lees meer over een overgevoelige, rode huid.

* =reg.tm of Symrise AG, Germany

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek