TIJDELIJK GRATIS VERZENDING

Gevoelige huid gezicht – Oorzaken en bescherming

Leestijd: 10 min
Ontdek meer

Een gevoelige huid kan overal op het lichaam voorkomen, maar vaak tref het de huid in het gezicht. De gevoelige huid in het gezicht ontstaat als de natuurlijke barrièrefunctie van de huid is verstoord, waardoor vocht verloren gaat en irriterende stoffen de huid kunnen binnendringen. De symptomen worden versterkt door factoren waaraan de gezichtshuid het meest wordt blootgesteld, variërend van de zon tot sommige bestanddelen van cosmetica en reinigingsproducten. Lees meer over de gevoelige rijpere huid.

Meer inzicht in de oorzaken van een gevoelige huid in het gezicht en de factoren die dit kunnen verergeren kan helpen om het effect te verminderen en ervoor te zorgen dat het minder vaak voorkomt.

Tekenen & Symptomen

Hoe herken je een gevoelige huid in het gezicht?

Een gezonde huid heeft een subtiele balans, beschermt zichzelf tegen externe invloeden en reguleert tegelijkertijd het vochtgehalte. Veel hiervan komt neer op de processen die plaatsvinden in de hoornlaag van de huid, ook wel de stratum corneum genoemd. Deze hoornlaag bestaat uit cellen en lipiden. De lipiden zijn het 'cement' van de cellen en bieden stabiliteit en doordringbaarheid, waarbij het vocht wordt gereguleerd en de elasticiteit en stevigheid van de huid in het gezicht in stand worden gehouden.

De hoornlaag (stratum corneum) vormt de buitenste laag van de opperhuid en beschermt het lichaam tegen externe factoren.
Bij een gezonde huid houdt de barrièrefunctie vocht vast en dit voorkomt droogheid en een gevoelige huid in het gezicht.

Hun werkzaamheid is echter afhankelijk van de activiteit van enzymen, die bij een gevoelige huid in het gezicht vaak zwakker is. Als gevolg hiervan komt de barrièrefunctie van de huid in gevaar. Dit leidt tot overmatig vochtverlies via de opperhuid en geeft de mogelijkheid tot het binnendringen van irriterende stoffen. Dit kan nog duidelijker aanwezig zijn in de huid van het gezicht. Deze huid wordt niet alleen het meest aan factoren zoals UV-stralen, verontreinigende stoffen en chemicaliën blootgesteld, maar de opperhuid is hier slechts 0,02 mm dik. Dit in vergelijking met de dikte van de huid elders op het lichaam, deze is namelijk 0,1 mm dik.

Lees meer over de structuur van de huid.

Symptomen van een gevoelige huid in het gezicht kunnen zijn:
  • Vlokvorming, roodheid, uitslag, zwellingen, schilfervorming en ruwheid.
  • Deze symptomen kunnen vergezeld gaan met van een gevoel van jeuk, branderigheid, een strakke en prikkende huid.

Deze symptomen kunnen overal in het gezicht voorkomen. Zij hebben overeenkomsten met andere huidaandoeningen, vooral symptomen die verband houden met een tekort aan vocht, een droge huid.

Een uitgedroogde huid in het gezicht openbaart zich aan het oppervlak als fijne droogtelijntjes die ontstaan bij onvoldoende toevoer van vocht door het lichaam zelf. Dit wordt veroorzaakt door vermindering van het aantal vochtkanalen, ook bekend als aquaporinen, die water in en uit de cellen in de diepere lagen van de opperhuid transporteren. Deze kunnen weer worden geactiveerd door bestanddelen zoals glucoglycerol.

Droge gezichtshuid heeft symptomen als ruwheid, kloven en roodheid en wordt veroorzaakt door verlies van lipiden aan de oppervlakte die een natuurlijke barrière vormen en van natuurlijke vochtinbrengende bestanddelen, zoals ureum en lactaat, die vochtverlies tegengaan. Zodra deze balans wordt verstoord, gaat vocht via de huid verloren.

Beide aandoeningen kunnen ertoe leiden dat de huid in het gezicht gevoelig wordt voor irriterende stoffen.

Hoe meer bestanddelen cosmetica bevat, des te groter de kans op een gevoelige reactie van de huid in het gezicht.
Een ouder wordende huid heeft een verzwakte barrièrefunctie, dus deze is vatbaar voor gevoeligheid.

Een overgevoelige, reactieve gezichtshuid komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het kan te maken hebben met het gebruik van cosmetica en met leeftijd. Het gaat samen met toenemend vochtverlies via de opperhuid. Symptomen doen zich voor na het aanbrengen van producten op de huid en kunnen direct ontstaan of pas uren of dagen later worden opgemerkt. Het gaat hier om een prikkend of branderig gevoel en dit kan gepaard gaan met roodheid (erytheem), schilfervorming en puistjes

Huidveroudering gaat ook vaak gepaard met een gevoelige huid in het gezicht, omdat het dunner worden van de opperhuid en afname van de lipidesynthese kan leiden tot verzwakking van de barrièrefunctie. Afname van stoffen zoals hyaluronzuur (zorgt voor hydratatie van huidlagen) en co-enzym Q10 (stimuleert cellen om hun regeneratieve functie te verbeteren), verergeren deze situatie. Het resultaat is een combinatie van fijne lijntjes en rimpels met een droge, rode huid en jeuk.

De huid in het gezicht kan op verschillende manieren door zonneallergieën worden aangetast. Deze allergieën hebben een aantal gemeenschappelijke symptomen met een gevoelige huid; roodheid en jeuk. Bij een zonneallergie worden deze symptomen alleen zichtbaar in bultjes, uitslag, blaren en puistjes. Terwijl de meeste zonneallergieën, zoals Polymorfe LichtEruptie (PLE), worden veroorzaakt door UV-straling, kunnen bestanddelen van cosmetische producten ook een rol spelen. Lees meer over PLE en andere zonneallergieën of hoe de zon de huid aantast.

Een gevoelige huid in het gezicht kan een symptoom zijn van uiteenlopende ziekten. Als je je zorgen maakt over uw toestand, raadpleeg dan uw arts of een dermatoloog voor een diagnose en advies.

Oorzaken & Triggers

Waardoor ontstaat een gevoelige huid in het gezicht?

De beschermende functies van de huid

De huid beschikt over een overvloed aan systemen om zichzelf gezond te houden. Een hydrolipidenlaag bestaande uit water, vetzuren en lipiden beschermt het oppervlak. Deze heeft een pH-waarde van ongeveer 5 - dat licht zuur is - en beschermt zo de huid tegen binnendringende bacteriën en extreme basen, zoals zeep. De laag neutraliseert de base met behulp van bufferstoffen, die de balans herstellen en weer stabiliseren.

De fysieke barrière is de hoornlaag, ook wel de stratum corneum genoemd. De lipiden werken hier als cement en vullen de ruimtes tussen de cellen op. Hun doorlatendheid betekent dat zij opname en verlies van vocht kunnen reguleren, ze spelen daarom een belangrijke rol in de toevoer van vocht. Hierdoor blijft de huid zacht en glad aanvoelen. Dit wordt ook bereikt door afstoting of afschilfering van huid en dit wordt weer door het natuurlijke regeneratieproces van de huid gestimuleerd en gereguleerd.

Al deze processen zijn afhankelijk van de activiteiten van enzymen. Bij een gevoelige huid in het gezicht kan deze activiteit worden geremd, waardoor de natuurlijke barrièrefunctie wordt verzwakt en de lipidensynthese afneemt. Als gevolg hiervan neemt het vochtverlies toe en kunnen irriterende stoffen door de huid dringen.
Een stabiele hoornlaag en een intacte hydrolipidenlaag werken samen om de doordringing van schadelijke stoffen en overmatig vochtverlies te beperken.

Interne oorzaken van een gevoelige huid in het gezicht?

Baby's hebben een dunne huid en een beperkte barrièrefunctie.
Hormonale veranderingen en stress kunnen de weerstand van de huid aantasten.

Hoewel een gevoelige huid in het gezicht op iedere leeftijd kan voorkomen, wordt dit huidtype vooral vaak ervaren in de babytijd en als de huid ouder wordt. De babyhuid heeft ongeveer éénvijfde van de dikte van de huid van een volwassene en de barrièrefunctie is beperkt. Hierdoor is deze huid zeer gevoelig voor chemische, fysieke en bacteriologische invloeden alsook voor UV-stralen. Aan de andere kant wordt de barrièrefunctie van de volwassen huid met het klimmen van de jaren steeds zwakker en ook de metabolische processen worden trager. Een verouderende huid krijgt geleidelijk een tekort aan lipiden, waardoor de huid gemakkelijker geïrriteerd raakt door basische stoffen zoals zeep. Lees meer over de huid op verschillende leeftijden.

Hormonale veranderingen in de puberteit, tijdens de menstruatiecyclus, tijdens zwangerschap en in de menopauze kunnen de weerstand van de huid tegen irriterende stoffen verlagen.

Langere periodes van stress en slaapgebrek zijn beide bekende veroorzakers van een gevoelige huid in het gezicht. Deze gaan vaak gepaard met slechte voeding en een laag hydratatieniveau en beide kunnen een reeds droge en geïrriteerde huid verergeren.

"Mensen met type I allergieën hebben een grotere kans op een gevoelige huid in het gezicht doordat allergenen zoals pollen door de huid dringen."

Bestaande problemen met de gezichtshuid variërend van een uitgedroogde en droge huid tot atopisch eczeem en acne kunnen alle leiden tot gevoeligheid voor irriterende stoffen, zoals kleurstoffen, parfum en alcohol.

Externe oorzaken van een gevoelige huid in het gezicht

De huid in het gezicht wordt aan alle weersomstandigheden blootgesteld en ieder seizoen heeft zijn eigen factoren die gevoeligheid kunnen veroorzaken.

Koud weer kan de hydrolipidenlaag van de huid beschadigen en zo gevoeligheid in het gezicht veroorzaken.
Milieuverontreiniging vormt vrije radicalen die de natuurlijke afweer van de huid verzwakken.

Buitensporige kou vermindert de afscheidingsproducten die de hydrolipidenlaag in stand houden en warmte stimuleert transpiratie, wat weer verdampt en zo de huid uitdroogt en gevoeliger maakt voor irritatie. Zelfs centrale verwarming kan een rol spelen bij een gevoelige huid, omdat deze een omgeving met een lage vochtigheid veroorzaakt.

UV-straling, ozon en milieuverontreiniging hebben alle bewezen dat zij stress in de huid veroorzaken door de vorming van vrije radicalen, die natuurlijke afweer verzwakken. Vooral langdurige blootstelling aan de zon kan de huid uitdrogen, waardoor deze geïrriteerd raakt. Lees meer over factoren die de huid beïnvloeden.

Aan huidverzorgingsproducten en cosmetica toegevoegde bestanddelen kunnen de gezichtshuid gevoelig maken. Sommige bestanddelen, zoals conventionele oppervlakte-actieve stoffen die vuil verwijderen, kunnen ook lipiden op het huidoppervlak verwijderen. Andere, zoals bestanddelen in geurstoffen, sommige kleurstoffen of alcohol, kunnen in sommige gevallen een gevoelige huid irriteren en soms kunnen zij een allergische reactie oproepen. Lees meer over factoren die de huid beïnvloeden.

Bevorderende Factoren

Factoren die de huid in het gezicht gevoeliger kunnen maken

Zodra de huid gevoelig is geworden, kunnen bepaalde gebeurtenissen en gedragingen het probleem verergeren en verlengen.

Een belangrijke bevorderende factor voor een gevoelige huid in het gezicht is de dagelijkse huidverzorging die veel mensen aan het begin en het einde van de dag uitvoeren. Conventionele reinigingsproducten kunnen de natuurlijke beschermende barrière van de huid verwijderen. Als zij worden gevolgd door het aanbrengen van een vochtinbrengend product die irriterende stoffen bevat, kan een gevoelige huid in het gezicht rood worden en gaan prikken.

Gebruik peelings en scrubproducten voorzichtig. Zij kunnen bij een reeds gevoelige huid in het gezicht ernstige irritatie veroorzaken.
De afschilferende werking van het scheren plus bestanddelen in bepaalde scheerproducten kunnen irritatie veroorzaken en de barrière beschadigen.

Chemische peelings en korrelige scrubproducten verwijderen niet alleen de hydrolipidenlaag van de opperhuid, zij verwijderen ook een deel van de hoornlaag. Hoewel zij kunnen helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en lijnen en rimpels kunnen verminderen, kunnen zij ook een reeds gevoelige huid in het gezicht behoorlijk irriteren.

Scheren kan leiden tot huidirritatie; niet alleen door de afschilferende werking van het scheren, maar ook door irriterende stoffen in de gebruikte scheerschuimen, crèmes en aftershaves.

Onderzoek heeft aangetoond dat roken talloze huidproblemen met zich meebrengt, zoals acne, het langzamer helen van wonden en huidkanker. Net zoals bij milieuverontreiniging werken de chemicaliën in sigaretten als vrije radicalen, die de celstructuur van de huid aanvallen en de immuunwerking verminderen.

Oplossingen

Een gevoelige huid in het gezicht verlichten en verhelpen

Aanpassen levensstijl

Voeding rijk aan antioxidanten zoals vitamine A, C en E en natuurlijke plantaardige oliën of vette vis kunnen de huid helpen weer gezond te worden.

Antioxidanten en natuurlijke oliën helpen bij het aanvullen en herstellen van de huid tot een gezonde situatie.

Zelfs op bewolkte dagen kan de huid van het gezicht aan UV-straling worden blootgesteld. Regelmatig gebruik van een zonnebrandmiddel wordt aangeraden om de schadelijke effecten hiervan te voorkomen en directe blootstelling tussen 11.00 en 15.00 uur moet worden vermeden. Bij het kiezen van een zonnebrandmiddel is het belangrijk producten te vermijden die irriterende stoffen zoals parfum bevatten.

Wil je cosmetica aanbrengen op de gevoelige huid in het gezicht? Dan is het de moeite waard om het product eerst te testen. Bijvoorbeeld in de holte van de arm, en de huid vervolgens na 24 uur te beoordelen.

Actieve bestanddelen

Onderzoek heeft aangetoond dat een aantal grotendeels uit de natuur afkomstige actieve bestanddelen heeft bewezen dat zij de gevoeligheid van de huid verminderen. Deze zijn aanwezig in huidverzorgingsproducten, waardoor het mogelijk wordt regelmatig te reinigen en vocht in te brengen en tegelijkertijd de huid te beschermen.

Dep na het douchen de huid voorzichtig droog met een handdoek in plaats van te wrijven om de huidbarrière te beschermen.
Sommige producten kunnen de symptomen van een gevoelige huid in het gezicht verzachten.

  • Dexpanthenol is een derivaat van vitamine B5 en helpt vochtverlies via de opperhuid te verminderen door het eigen herstel en vernieuwingsproces van de huid te versnellen. Dit stimuleert de regeneratie en versterkt de natuurlijke beschermende functie van de huid, zodat deze gezond en veerkrachtig blijft.
  • Op dezelfde manier helpt glycerine het vochtgehalte van de huid op peil te houden door als een vochtbindende factor op te treden, wat betekent dat deze vocht aantrekt en vervolgens vasthoudt.
  • Als deze bestanddelen worden gecombineerd met pH5-citraatbuffer, die de natuurlijke pH-waarde van de huid herstelt, kunnen zij de enzymactiviteiten in de huid weer normaliseren, waardoor vocht inbrengen mogelijk wordt en de weerstand tegen irriterende stoffen wordt versterkt. 


Alle drie bestanddelen zijn aanwezig in de Eucerin pH5-reeks voor de gevoelige huid. Klinische onderzoeken hebben bewezen dat deze producten de natuurlijke beschermende barrière van de huid versterken en uiterst doeltreffend zijn en uitstekend worden verdragen, zelfs door een reeds beschadigde huid. Eucerin pH5 Body Crème en de rijkere Eucerin pH5 Body Crème zijn geschikt voor de gevoelige huid.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek