Like onze Facebookpagina

En mis geen enkel advies van onze experts, innovaties of exclusieve voordelen!

Hand Eczema: good skincare helps to reduce symptoms

Atopische Dermatitis op de handen Oorzaken, symptomen en hoe je de huid het beste kunt kalmeren en verzorgen

Atopische Dermatitis op de handen (ook wel Hand-dermatitis of Handeczeem) komt veel voor en treft ongeveer 1 op de 20 mensen (1). In dit artikel wordt uitgelegd hoe het eruit ziet, wat mogelijke oorzaken en triggers zijn en hoe je een atopische huid het beste kunt verzorgen. 

( 1 -  British Association of Dermatology, gepubliceerd in maart 2016)

Hoe weet ik of ik Atopische Dermatitis op mijn handen heb?

Symptomen verschillen van lichte droogheid, roodheid en jeuk tot schilferige, gebarsten en intens jeukende handen. Bij zwaardere gevallen kan de huid blaren ontwikkelen scheuren en bloeden of vocht afscheiden. Alle delen van de handen kunnen worden getroffen en symptomen verschillen per persoon.

Als jij of je kind al Atopische Dermatitis op andere delen van het lichaam hebt/heeft, is het waarschijnlijk dat beiden met elkaar te maken hebben. Lees verder over hoe je de symptomen van Atopische Dermatitis kunt herkennen in Atopische Dermatitis bij baby’s, Atopische dermatitis bij kinderen en Atopische Dermatitis bij volwassenen. 

Symptomen van Handeczeem
Symptomen van Handeczeem variëren van droogheid tot blaren en scheuren

Eczeem op de handen kan tijdens de jeugd al beginnen maar komt meer voor bij volwassenen die in de beroepsleeftijd vallen. Het treft vaak mensen die voor hun werk regelmatig in contact komen met chemicaliën en andere irriterende stoffen. 
Atopische Dermatitis op de handen is, net als alle andere vormen, niet besmettelijk maar kan wel erg lastig zijn en problemen op het werk opleveren. Lees verder in Hoe Atopische Dermatitis de nachtrust en kwaliteit van leven beïnvloedt.  
Milde psoriasis op de handen kan er hetzelfde uitzien als Handeczeem dus raadpleeg een arts voor een nauwkeurige diagnose als je twijfelt over je symptomen. Lees verder in Psoriasis.

Wat veroorzaakt of triggert Handeczeem?

Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor Atopische Dermatitis. Lees verder over de mogelijke achterliggende oorzaken in Atopische Dermatitis begrijpen. Deze onderliggende aandoening maakt deze mensen gevoeliger voor externe irriterende factoren en allergenen en daarom vatbaarder voor Handeczeem.

Maar ook mensen zonder onderliggende aandoening kunnen Handeczeem ontwikkelen. De structuur van de huid op onze handen zorgt ervoor dat deze gevoeliger is voor uitdroging dan andere delen van ons lichaam. Ontdek waarom in De huid op verschillende delen van het lichaam. Vaak wassen, koud weer en chemicaliën op het werk kunnen allemaal de buitenste huidlagen beschadigen waardoor de huid uitdroogt en nog gevoeliger wordt voor irritaties. Deze aandoening heet ‘Irritant Contact Dermatitis’, oftewel Contact Dermatitis veroorzaakt door een irriterende factor. 

Handeczeem: veroorzaakt door vaak wassen of chemicaliën
Vaak wassen en/of ruwe tensioactieve stoffen kunnen Handeczeem aanwakkeren

Hoe moet ik de atopische huid op mijn handen verzorgen?

Een andere vorm van Contact Dermatitis, Allergische Contact Dermatitis, komt veel minder maak voor en treedt op wanneer het lichaam na veelvuldige blootstelling allergisch wordt voor een substantie. De symptomen komen overeen net als de handeling. Veel voorkomende allergenen zijn haarkleurmiddel, parfum, nikkel (in sieraden en horloges), latex in rubberen handschoenen en bepaalde soorten planten. 
Wanneer de huid eenmaal droog en geïrriteerd is, worden de symptomen verder verergerd doordat de patiënt gaat krabben. Ontdek hoe in Atopische Dermatitis begrijpen.

Allergische Contact Dermatitis veroorzaakt door sieraden  
Regelmatige en effectieve huidverzorging helpt ook bij het bieden van de nodige ondersteuning, het verlengen van de periodes tussen aanvallen en het kalmeren en verzachten van de huid wanneer deze het snelst geïrriteerd is en de jeuk het hevigst is. 

Handen wassen
Was je handen in lauwwarm water (vermijd een te warme of te koude temperatuur) en gebruik een milde, geurstofvrije handzeep of reinigingsmiddel dat speciaal is samengesteld voor regelmatig gebruik en/of voor een atopische huid, zoals Eucerin Bath and Shower Oil.
Probeer antibacteriële reinigingsmiddelen zonder water te vermijden aangezien deze vaak alcohol en oplosmiddelen bevatten die de symptomen en aanvallen kunnen verergeren.
Dep je huid droog in plaats van te wrijven en breng direct na het wassen van je handen een moisturizer aan.

Je handen hydrateren 
Zorg dat je bij elke wasbak thuis en op het werk een moisturizer hebt om er zeker van te zijn dat je deze elke keer na het wassen van je handen gebruikt evenals wanneer je huid droog aanvoelt. Tijdens een aanval kun je Eucerin AtopiControl Acute Care Cream gebruiken als aanvullende verzorging naast de medicinale behandeling die je arts heeft voorgeschreven. Het zal de werking van het medicijn versterken. Al is het zelf geen medicinaal product, en ook niet bedoeld ter vervanging van een medicinale behandeling, bevat Eucerin AtopiControl Acute Care Cream  Menthoxypropandiol (een mentholextract) en Decanediol (een antibacteriële werkzame stof) die een bewezen verkoelende en kalmerende werking hebben op de huid en directe verlichting bieden. Breng bovenop Eucerin AtopiControl Acute Care Cream de Eucerin AtopiControl Hand Cream aan om de voordelen te maximaliseren.
Lees verder in Aanvallen identificeren en beheersen en voor informatie over het verzorgen van Handeczeem bij baby’s in Atopische Dermatitis bij baby’s en Atopische Dermatitis bij kinderen. 

Medicinale behandeling
Steroïden vormen de meest voorkomende medicinale behandeling maar milde steroïdecrèmes en zalfjes (zoals 1% Hydrocortisol) pakken bij een dikke huid niet altijd de symptomen aan. Daarom zal de arts in sommige gevallen een krachtigere formule adviseren. Ultraviolet (UV)-therapie wordt soms ook gebruikt voor de behandeling van zware Handeczeem.

Wat kan ik nog meer doen om voor mijn handen te zorgen?

De beste behandeling van Handeczeem is om triggers te vermijden. Hier volgen enkele maatregelen die een verschil kunnen maken: 

  • Draag beschermende kleding (bijv. handschoenen) om blootstelling te vermijden
  • Draag katoenen handschoenen onder vinyl of neopreen werkhandschoenen om de huid te beschermen tegen wrijving en te voorkomen dat zich in de handschoenen vocht ophoopt.
  • Droog de binnenkant van rubberen handschoenen na gebruik en houd de katoenen handschoenen schoon (was ze regelmatig met een geur- en kleurstofvrij en zeepvrij reinigingsmiddel of met hetzelfde reinigingsmiddel dat je voor je handen gebruikt)
  • Beperk hoeveel sieraden je draagt, doe ze ’s avonds af en maak ze regelmatig schoon. 

Raadpleeg een arts als je symptomen aanhouden.  
Lees verder over het verzorgen van een atopische huid op andere delen van je lichaam in Atopische Dermatitis op verschillende delen van het lichaam, Atopische Dermatitis op het gezicht, Atopische Dermatitis op de oogleden en Atopische Dermatitis op de schedel.

Zin in meer huidtips & expert advies van Eucerin?

Abonneer je nu op de nieuwsbrief en word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Ontvang het laatste nieuws over onze producten
  • We geven je tips voor een stralende huid
  • Doe mee met acties en profiteer van korting

Eucerin