TIJDELIJK GRATIS VERZENDING

Wat te doen tegen eczeemgevoelige huid op de handen?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Atopische Dermatitis op de handen (ook wel Hand-dermatitis of Handeczeem) komt veel voor en treft ongeveer 1 op de 20 mensen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe eczeem op de handen eruit ziet, wat mogelijke oorzaken en triggers zijn en hoe je een eczeemgevoelige huid het beste kunt verzorgen.

*British Association of Dermatology, gepubliceerd in maart 2016.

Hoe weet ik of ik eczeem op mijn handen heb?

Eczeem op de handen: bultjes & blaasjes

Symptomen verschillen van lichte droogheid, roodheid en jeuk tot schilferige, gebarsten en intens jeukende handen. Bij zwaardere gevallen kan de huid blaren ontwikkelen scheuren en bloeden of vocht afscheiden. Blaasjes op de handen door eczeem kunnen relatief lang inact blijven, doordat de huid hier dikker is.
Alle delen van de handen kunnen worden getroffen en de tekenen van eczeem op de handen kunnen per persoon verschillen.

 

Eczeem op de handen herkennen

Eczeem op de handen kan tijdens de jeugd al beginnen maar komt meer voor bij volwassenen die in de beroepsleeftijd vallen. Het treft vaak mensen die voor hun werk regelmatig in contact komen met chemicaliën en andere irriterende stoffen. Atopische Dermatitis op de handen is, net als alle andere vormen, niet besmettelijk maar kan wel erg lastig zijn en bijvoorbeeld problemen op het werk opleveren. 

Let op: milde psoriasis op de handen kan er hetzelfde uitzien als Handeczeem, dus raadpleeg een arts voor een nauwkeurige diagnose als je twijfelt over je symptomen of lees hier meer over Psoriasis.

 

Eczeem tussen vingers

Symptomen van Handeczeem variëren van droogheid tot blaren en scheuren

Eczeem op de handen kan op elke plek op de handen voorkomen: handrug, handpalm en vingers. Eczeem op of tussen de vingers ontstaat door een ontstekingsreactie van de huid. Elk uur van de dag komen de vingers in contact met allerlei stoffen en worden ze blootgesteld aan warmte, waaronder ook allergenen en giftige stoffen. Deze stoffen dringen diep door in de huid waardoor ook op deze plekken eczeem kan ontstaan. 

Oorzaken handeczeem: triggers & genetica

Genetische aanleg Atopische Dermatitis

Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor Atopische Dermatitis. Deze onderliggende aandoening maakt deze mensen gevoeliger voor externe irriterende factoren en allergenen, en daarom vatbaarder voor Handeczeem. Wil je hier meer over weten, lees dan het artikel Oorzaken in Atopische Dermatitis.

Handeczeem door droge handen & wassen

Vaak wassen en/of ruwe tensioactieve stoffen kunnen Handeczeem aanwakkeren

Maar ook mensen zonder onderliggende aandoening kunnen Handeczeem ontwikkelen. De structuur van de huid op onze handen zorgt ervoor dat deze gevoeliger is voor uitdroging dan andere delen van ons lichaam. Vaak wassen, koud weer en chemicaliën op het werk kunnen allemaal de buitenste huidlagen beschadigen waardoor de huid uitdroogt en nog gevoeliger wordt voor irritaties. Deze aandoening heet ‘Irritant Contact Dermatitis’, oftewel Contact Dermatitis veroorzaakt door een irriterende factor.

Allergische Contact Dermatitis

Zoals eczeem door sieraden

Handeczeem: veroorzaakt door vaak wassen of chemicaliën

Een andere vorm van Contact Dermatitis, Allergische Contact Dermatitis, komt veel minder maak voor en treedt op wanneer het lichaam na veelvuldige blootstelling allergisch wordt voor een substantie. Veel voorkomende allergenen zijn haarkleurmiddel, parfum, nikkel (in sieraden en horloges), latex in rubberen handschoenen en bepaalde soorten planten. Wanneer de huid eenmaal droog en geïrriteerd is, worden de tekenen verder verergerd doordat de patiënt gaat krabben.

Regelmatige en effectieve huidverzorging helpt ook bij het bieden van de nodige ondersteuning, het verlengen van de periodes tussen aanvallen en het kalmeren en verzachten van de huid wanneer deze het snelst geïrriteerd is en de jeuk het hevigst is. 

Eczeemgevoelige huid op de handen verzorgen

Handen wassen

Regelmatige hydratatie geeft atopische handen de verzorging die ze nodig hebben

Was je handen in lauwwarm water (vermijd een te warme of te koude temperatuur) en gebruik een milde, geurstofvrije handzeep of reinigingsmiddel dat speciaal is samengesteld voor regelmatig gebruik en/of voor een huid met neiging tot atopisch eczeem, zoals Eucerin AtopiControl Bad & Doucheolie. Probeer antibacteriële reinigingsmiddelen zonder water te vermijden aangezien deze vaak alcohol en oplosmiddelen bevatten die de symptomen en aanvallen kunnen verergeren. Dep je huid droog in plaats van te wrijven en breng direct na het wassen van je handen een moisturizer aan.

Je handen hydrateren met verzorgingsproducten voor de eczeemgevoelige huid

Zorg dat je bij elke wasbak thuis en op het werk een moisturizer hebt om er zeker van te zijn dat je deze elke keer na het wassen van je handen gebruikt evenals wanneer je huid droog aanvoelt. Tijdens een opflakkering kun je Eucerin AtopiControl Acute Care Cream gebruiken als aanvullende verzorging naast de medicinale behandeling die je arts heeft voorgeschreven. Het zal de werking van het medicijn versterken. Al is het zelf geen medicinaal product, en ook niet bedoeld ter vervanging van een medicinale behandeling, bevat de Acute Care Cream Menthoxypropandiol (een mentholextract) en Decanediol (een antibacteriële werkzame stof) die een bewezen verkoelende en kalmerende werking hebben op de huid en directe verlichting bieden. Breng hier bovenop een geschikte handcrème aan om de voordelen te maximaliseren.

Meer informatie rondom opflakkeringen vind je in het artikel Aanvallen identificeren en beheersen.

Medicinale behandeling tegen handeczeem

Steroïden vormen de meest voorkomende medicinale behandeling maar milde steroïdecrèmes en zalfjes (zoals 1% Hydrocortisol) pakken bij een dikke huid niet altijd de symptomen aan. Daarom zal de arts in sommige gevallen een krachtigere formule adviseren. Ultraviolet (UV)-therapie wordt soms ook gebruikt voor de behandeling van zware Handeczeem.

Wat kun je nog meer doen bij eczeem op de handen? Hier vind je extra tips:

De beste behandeling van Handeczeem is om triggers te vermijden. Hier volgen enkele maatregelen die een verschil kunnen maken: 

  • Draag beschermende kleding (bijv. handschoenen) om blootstelling te vermijden
  • Draag katoenen handschoenen onder vinyl of neopreen werkhandschoenen om de huid te beschermen tegen wrijving en te voorkomen dat zich in de handschoenen vocht ophoopt.
  • Droog de binnenkant van rubberen handschoenen na gebruik en houd de katoenen handschoenen schoon (was ze regelmatig met een geur- en kleurstofvrij en zeepvrij reinigingsmiddel of met hetzelfde reinigingsmiddel dat je voor je handen gebruikt)
  • Beperk hoeveel sieraden je draagt, doe ze ’s avonds af en maak ze regelmatig schoon. 

Raadpleeg een arts of dermatoloog als de symptomen aanhouden.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek