TIJDELIJK GRATIS VERZENDING

Atopische Dermatitis op het gezicht – De oorzaken, symptomen en hoe je de huid het beste kunt kalmeren en verzorgen

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Atopische Dermatitis (Atopisch Eczeem) komt vaak voor op het gezicht. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de symptomen kunt herkennen, wat de mogelijke oorzaken en triggers zijn, hoe je op dagelijkse basis een atopische huid kunt verzorgen en kalmeren tijdens een aanval.

Wat zijn de symptomen van Atopische Dermatitis op het gezicht?

De symptomen van Atopische Dermatitis op het gezicht lijken op die van Atopische Dermatitis op het lichaam: de huid is droog, rood, jeukt en snel geïrriteerd. Sommige mensen voelen ook steken en/of een branderig gevoel. Krabben maakt de symptomen alleen maar heviger en de huid beschadigt, raakt geïnfecteerd en wordt dikker. 
Atopische Dermatitis op het gezicht, evenals alle andere vormen van Atopische Dermatitis, komt vooral veel voor bij baby’s en kinderen en verschijnt meestal voor het eerst tussen de tweede en zesde maand. De wangen en het voorhoofd spelen vaak als eerste op maar Atopische Dermatitis kan naarmate het kind ouder wordt verspreiden naar andere delen van het lichaam. Lees verder in Atopische Dermatitis bij baby’s en Atopische Dermatitis bij kinderen.

Baby’s krijgen vaak Atopische Dermatitis op het gezicht
Atopische Dermatitis komt ook bij volwassenen voor

Vaak verdwijnt de aandoening naarmate kinderen opgroeien, maar sommigen blijven er als volwassene last van hebben en het kan ook later ontstaan zonder dat je als kind last hebt gehad van Atopische Dermatitis. Atopische Dermatitis bij volwassenen kan voorkomen op de schedel, het voorhoofd, de wangen, achter de oren en op de delicate plekken rond de ogen. Lees verder in Atopische Dermatitis op de schedel en Atopische Dermatitis rond de ogen. Voor meer informatie over Atopische Dermatitis op andere delen van het lichaam, lees verder in Atopische Dermatitis op verschillende delen van het lichaam.
De symptomen verschillen per persoon, per seizoen en zelfs van dag tot dag. De aandoening kent twee verschillende fases: 

  • De acute fase of ‘aanval’ als de huid het meest jeukt en het snelst geïrriteerd is 
  • De rustigere periode tussen aanvallen in

Lees verder over deze fases en hoe je de huidverzorging per fase kunt aanpassen in Atopische Dermatitis begrijpen en Aanvallen identificeren en beheersen.

Atopische Dermatitis op het gezicht is met name vervelend omdat het zo zichtbaar is. Het is niet besmettelijk maar kan toch zowel bij kinderen als volwassenen een laag zelfbeeld en sociale problemen veroorzaken. Het heeft een significante impact op de kwaliteit van leven, zowel voor de patiënt als voor het hele gezin. Lees verder in Hoe Atopische Dermatitis de nachtrust en kwaliteit van leven beïnvloedt. Atopische Dermatitis is niet het enige type Dermatitis dat kan optreden op het gezicht van je kind. Voorbeelden van andere soorten zijn: 

  • Seborroïsche Dermatitis: de symptomen komen overeen maar de huid jeukt zelden. Lees verder in Seborroïsche Dermatitis.
  • Contact Dermatitis: een allergische reactie na contact met bijvoorbeeld make-up (al kan make-up ook symptomen van Atopische Dermatitis op het gezicht aanwakkeren). 
  • Lichtgevoelige Dermatitis: wanneer de huid op het gezicht reageert op zonlicht. Zonlicht kan ook Atopische Dermatitis aanwakkeren, al melden sommige patiënten dat zonlicht de symptomen juist verlicht. Lees verder in Atopische Dermatitis begrijpen.

Wat veroorzaakt en/of triggert Atopische Dermatitis op het gezicht?

Atopische Dermatitis is een genetische aandoening die in verband wordt gebracht met een aangetaste huidbarrière en immuunsysteem. Lees verder in Atopische Dermatitis begrijpen

Triggers variëren per persoon, maar voorbeelden zijn klimaat en vervuiling, stress, gevoeligheid voor allergenen en andere externe agressors zoals agressieve reinigingsmiddelen voor het gezicht of verkeerde make-up. Lees verder in Atopische Dermatitis bij volwassenen en kinderen en Atopische Dermatitis bij baby’s

De symptomen van Atopische Dermatitis vormen op zichzelf triggers. Als je jeuk hebt aan je gezicht ben je geneigd te krabben waardoor de Staphylococcusbacterie de kans krijgt zich te vermenigvuldigen en de huid te infecteren. Deze infectie veroorzaakt ontsteking en jeuk wat de aandoening verergert: een vicieuze cirkel die we de Atopische Huidcyclus noemen. Lees verder in Atopische Dermatitis begrijpen.  

Wat is de beste manier om Atopische Dermatitis op het gezicht te kalmeren en te verzorgen?

Er bestaat geen remedie voor Atopische Dermatitis maar er zijn verschillende maatregelen die je kunt treffen om aanvallen te verminderen (zowel het aantal als de hevigheid), de periode tussen aanvallen te verlengen en de huid tijdens een aanval te kalmeren.

Een effectieve behandeling vereist een nauwkeurige diagnose van de symptomen om er zeker van te zijn dat jij of je kind daadwerkelijk Atopische Dermatitis hebt/heeft en niet een ander soort gezichtsdermatitis. Raadpleeg een arts. Deze kan je adviseren en de beste behandeling voor jouw huid aanraden. Als je inderdaad Atopische Dermatitis hebt, zullen de volgende maatregelen helpen: 

Verminder of vermijd triggers

Geef de jonge atopische huid de hydratatie die deze tijdens een aanval nodig heeft
Eucerin AtopiControl Face Cream houdt de atopische huid gehydrateerd
Zonnebrand is een essentiële stap in het verzorgen van een atopische huid

Een essentiële stap in het verminderen van het aantal aanvallen is het identificeren van potentiele triggers en het treffen van maatregelen om deze te beperken. Lees verder in Atopische Dermatitis begrijpen

Regelmatige hydratatie  
Het belangrijkste doel van de dagelijkse verzorging van een atopische gezichtshuid is om de niet-acute fase te verlengen. Hierbij is regelmatige hydratatie essentieel. Gebruik moisturizers (emolliëntia) die bewezen ingrediënten bevatten zoals:

Dit zijn de hoofdbestanddelen van Eucerin AtopiControl Face Cream waarvan is bewezen dat het de atopische huid de dagelijkse verzorging biedt die deze nodig heeft.

Specifieke verzorging tijdens een aanval  
Eucerin AtopiControl Face Care Cream kan ook tijdens een aanval worden gebruikt, maar daarnaast heeft je huid aanvullende verzorging nodig om jeuk te verminderen en roodheid en irritatie te verlichten. Eucerin AtopiControl Acute Care Cream (met het antibacteriële Decanediol en het verkoelende Menthoxypropandiol) is speciaal samengesteld om de huid de verzorging en het comfort te bieden dat deze tijdens een aanval nodig heeft. 

Beide producten kunnen worden gebruikt naast medicinale behandelingen die vaak hevige symptomen helpen kalmeren. Lees hier meer over in Aanvallen identificeren en beheersen.

Milde reiniging
Agressieve reinigingsmiddelen kunnen de gezichtshuid irriteren dus gebruik een milde gezichtsreiniger zoals Eucerin UltraSENSITIVE Cleansing Lotion. Als je je reinigingsmiddel graag met water afspoelt, zorg er dan voor dat het water niet te warm is aangezien dit verdere uitdroging in de hand kan werken.

Zonnebrand
Sommige mensen vinden dat een beetje zonlicht de symptomen helpt verminderen, anderen melden juist dat het erger wordt. Hoe het ook zij, zorg ervoor dat je huid de nodige bescherming krijgt met producten die bewezen geschikt zijn voor een atopische gezichtshuid. Lees verder over het belang van zonnebrand in sun-and-the-skin

Make-up
Kies parfumvrije producten die idealiter bewezen geschikt zijn voor de gevoelige huid. Verwijder alle make-up voordat je naar bed gaat. Lees verder over het verzorgen van een atopische huid in Het verzorgen van een jonge atopische huid en Het verzorgen van een volwassen atopische huid

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek