Jeukende huid: oorzaken en wat helpt hiertegen?

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Wat is jeuk?

Heb je last van een huid die jeukt en vraag je je af hoe een kriebelende huid ontstaat? Jeuk is een tinteling die een krabreflex opwekt. Het gevoel is meestal lokaal (d.w.z. op een specifiek deel van het lichaam zoals de kuiten) maar kan ook non-lokaal zijn (d.w.z. op het hele lichaam). Een jeukerig gevoel kan dus overal optreden.

Wanneer iets onze huid irriteert, wordt de beschermende barrière van de huid aangetast en ontstaat er een jeukende huid. Onze huidcellen laten histamine los en de receptoren in onze huid sturen een signaal naar de hersenen dat ons aanmoedigt om te krabben. 

jeukende huid
Vaak krabben kan de jeuk verergeren

Bij een droge huid heeft de beschermende barrière een gebrek aan het vocht en de lipiden die het nodig heeft om effectief te functioneren en is daardoor vatbaarder voor externe irriterende factoren die kunnen leiden tot jeuk.

Krabben is een natuurlijke reactie en biedt tijdelijke verlichting, maar vaak krabben kan de jeuk verergeren. Krabben kan de huid beschadigen waardoor deze dikker wordt en meer krabsignalen naar de hersenen stuurt – zo begint de krabcyclus.

Overmatig krabben kan de huid ook beschadigen en een beschadigde huid functioneert minder goed als barrière waardoor deze, en je lichaam in het algemeen vatbaarder is voor infectie. Daarom is het belangrijk om een jeukende huid serieus te nemen en in een vroeg stadium te verzorgen.

Prikt en jeukt de huid? Dan is de oorzaak van de jeuk waarschijnlijk een geïrriteerde huid. Een geïrriteerde huid kan door allerlei oorzaken ontstaan.

Jeukende huid ontstaat vaak door droge huid

Jeuk over het hele lichaam kan door een verscheidenheid aan stimuli worden veroorzaakt – chemisch, fysiek en psychologisch.
Een droge huid jeukt vaak en er is een verscheidenheid aan factoren – zowel intern als extern, die een droge huid en jeuk kunnen veroorzaken:

droge huid veroorzaakt jeukende huid
Een droge huid jeukt vaak
centrale verwarming veroorzaakt droge en jeukende huid
Centrale verwarming droogt de huid uit en kan leiden tot jeuk.

 

Interne factoren van een droge, jeukende huid

 

Externe factoren van een droge, jeukende huid

 • Klimaat en omgeving: droog weer, centrale verwarming en airco kunnen allemaal droogheid verergeren  
 • Zonverbrande huid
 • Bepaalde medicatie
 • Te vaak wassen met te warm water  
 • Agressieve reinigingsmiddelen en wasmiddelen  
 • Dieet
 • Stress

Hoe ontstaat een jeukende huid nog meer?

Er zijn natuurlijk meerdere factoren die een jeukende huid kunnen veroorzaken die niets te maken hebben met droogheid of een huidaandoening, maar wel de beschermende barrière van de huid verzwakken. Dit zijn onder andere:

scheren verergerd jeukende huid
Scheren kan de huid irriteren en jeuk veroorzaken.

 • Allergische reacties 
 • Jeuk door huidirritaties
 • Insectenbeten en -steken  
 • Giftige planten (zoals brandnetel) 
 • Scheren

In sommige gevallen kan regelmatige jeuk een symptoom zijn van serieuzere aandoeningen zoals kanker (vooral lymfoom en leukemie). Als je regelmatig jeuk hebt en ongemak ondervindt, is het van belang dat je zo snel mogelijk een arts raadpleegt voor een professionele diagnose.

Wat helpt tegen een jeukende huid en hoe kan ik het voorkomen?

Topische behandelingen en speciaal samengestelde huidverzorging helpt, maar er zijn ook andere maatregelen die je kunt treffen – en dingen die je kunt vermijden – om een jeukende huid te verminderen en soms zelfs te voorkomen. 

De eerste is misschien voor de hand liggend maar erg belangrijk – niet krabben! Krabben maakt de jeuk alleen maar erger en is contraproductief. Overmatig krabben kan de huid beschadigen en kleine wondjes veroorzaken die geïnfecteerd kunnen raken. Probeer bij hevige jeuk de geïrriteerde gebieden te koelen met een vochtige doek en/of de jeukende gebieden op de huid voorzichtig te masseren.    

Andere maatregelen tegen jeukende huid of voorkomen ervan

 • In de winter: gebruik binnen een luchtbevochtiger om te voorkomen dat de lucht uitdroogt en bescherm je huid tegen uitdrogende, schurende wind als je buiten bent  
 • In de zomer: vermijd langdurige blootstelling aan hitte en vocht 
 • Draag ademende, comfortabele kleding. Vermijd synthetische stoffen en kriebelende wol.  
 • Was nieuwe kleding en handdoeken voor gebruik  
 • Gebruik milde, parfumvrije wasmiddelen en vermijd wasverzachter en bleek  
 • Gebruik zeepvrije reinigingsmiddelen en hypoallergene make-up 
 • Houd je nagels kort en draag ‘s nachts katoenen handschoenen om je huid te beschermen tegen krabben  
 • Pas ontspanningstechnieken toe om boosheid en stress te verminderen  
 • Drink voldoende water om te voorkomen dat je huid uitdroogt

Eucerin producten tegen jeukende huid

UreaRepair PLUS Waslotion 5% Urea Packshot
Milde reiniging voor een droge huid met jeukerig gevoel - Eucerin UreaRepair PLUS Waslotion 5% Urea
Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea Packshot
Intensieve hydratatie voor een droge, ruwe huid met jeukerig gevoel: Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea
Eucerin AtopiControl Bad en Douche Olie packshot
Verlichting van de eczeemgevoelige huid met jeukerig gevoel: Eucerin AtopiControl Bad en Douche Olie
Eucerin AtopiControl Body Lotion packshot
Kalmering van atopische huid met jeukerig gevoel: Eucerin AtopiControl Body Lotion

Een jeukende huid is gebaat bij regelmatige en consistente huidverzorging met producten die speciaal zijn samengesteld om de oorzaken van jeuk aan te pakken en een directe en langdurige verlichting van symptomen te bieden.   

 

Eucerin UreaRepair PLUS tegen jeukende huid

De Eucerin UreaRepair PLUS serie is speciaal samengesteld voor een droge, ruwe huid met een jeukerig gevoel. De producten bevatten: 

 • Urea en andere Natural Moisturising Factors (NMFs) die de vochtvasthoudende capaciteit van de huid verbeteren en de vochtinhoud verhogen  
 • Ceramide en andere lipiden die de huidbarrière helpen versterken en beschermen tegen verder vochtverlies. 

De serie reinigingsmiddelen en verzorgingsproducten biedt klinisch en dermatologisch bewezen directe verlichting van droogheid en een jeukerig gevoel evenals 48 uur uitstel van de tekenen van een droge huid.

De volgende producten zijn met name effectief voor het verlichten van een droge huid met jeukerig gevoel:

 

Producten voor jeukende huid in combinatie met open wonden of eczeem

Alle producten in de bovenstaande serie zijn geschikt voor gebruik op het gehele jeukende lichaam, maar dient niet gebruikt te worden op open wonden of huid met Atopische Dermatitis/neiging tot eczeem.

Voor huid met Atopische Dermatitis (neiging tot eczeem) adviseren we de Eucerin AtopiControl serie die zelfs tijdens acute periodes de atopische huid met jeukerig gevoel kalmeert. Dit middel bevat: 

 • Lichochalcone A (extract van zouthoutwortel): een krachtige ontstekingsremmer die de jeukende huid kalmeert en roodheid vermindert  
 • Omega-6 oliën: rijk in vetzuren, natuurlijke oliën zoals Teunisbloem en druivenpit helpen de beschermende barrière van de huid stabiliseren en vochtverlies verminderen.
 • Menthoxypropanediol, de werkzame stof in Eucerin AtopiControl Acute Care Cream: een derivaat van menthol. Het vermindert de jeuk door de koelende receptoren in de zenuwuiteinden te activeren.  

De serie is geschikt voor gebruik bij baby’s (ouder dan drie maanden) en kinderen. De volgende producten zijn met name effectief bij het kalmeren van een volwassen atopische huid op het hele lichaam:

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek