Wanneer heb je een (extreem) droge huid – En wat kan je eraan doen?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Een droge huid is een heel ruim begrip. Best lastig om jezelf online te oriënteren op oplossingen als je niet precies weet wat je hebt. Na het lezen van deze blog heb je een beter inzicht over je type droge huid. Dat maakt het zoeken naar een oplossing een stuk makkelijker.

Deze blog helpt je bij het beter begrijpen van je droge huid, maar is geen medisch advies. Wanneer je klachten hebt raden we je altijd aan om de huisarts of de apotheker te bezoeken.

Wat is een droge huid?

Heb je een tekort aan talg in de huid, dan heb je een droge huid. Dit gebrek aan talg wordt veroorzaakt door een tekort aan twee dingen: Natuurlijke vochtinbrengende factoren (NMF’s) en opperhuidlipiden. Het gevolg? Het natuurlijke schild dat je huid moet beschermen wordt verstoord. Allergenen, irriterende stoffen, verontreinigingen en bacteriën dringen de huid hierdoor gemakkelijker binnen en brengen schade aan.

Op plekken waar je huid veel beweegt heeft de droge huid nog meer moeite om vocht vast te houden. Denk aan de hielen van de voet of de ellebogen. Het gevolg hiervan is dat de huid op deze plekken minder elastisch is en in sommige gevallen zelfs krimpt en broos wordt. Als de huid extreem droog is, beweegt het niet meer mee met de bewegingen van je lichaam waardoor er druk ontstaat en de huid uiteindelijk kan barsten.

 

Milde droge huid

Iedereen heeft weleens last van droge huid.

Wat zijn de symptomen?
Je huid voelt licht gespannen aan.

Waar komt het voor?
Je vindt deze vorm vooral op de romp van je lichaam, benen en/of armen.

Welke producten kunnen helpen?
Belangrijk is om je huid, wanneer deze ruwer en trekkeriger aanvoelt dan normaal, goed te verzorgen met hydraterende en beschermende huidverzorgingsproducten zoals de Eucerin pH5 lijn. Op deze manier voorkom je namelijk dat de klachten verergeren. Deze productlijn heeft een pH-waarde van 5 en is speciaal ontwikkeld om het natuurlijke afweersysteem van de huid te beschermen en te herstellen.

Wanneer is dit product iets voor jou?
Als je een huid hebt die snel geïrriteerd raakt. Irritaties kunnen veroorzaakt worden door: o.a. de hormoonhuishouding, weersomstandigheden, stress, medicijnen, vermoeidheid en voeding.

Beschadigde huid

Gebarsten huid is vaak onder voeten te vinden.

Waar komt het voor?
Op plekken waar je huid veel beweegt zoals de voeten (hielen), handpalmen en schenen.

Welke producten kunnen helpen?
Als je huid gebarsten is, moet deze hersteld worden. Eucerin Aquaphor hydrateert en verzacht de huid. Het is klinisch bewezen dat deze producten het huidherstelling proces versnellen.

Wanneer is Eucerin Aquaphor iets voor jou?

  • Voor extreem droge handen en kloofjes bij je nagels.
  • Voor hielen en voeten die gebarsten zijn.
  • Mensen die last hebben van hielkloven.
  • Na een laserbehandeling zoals laserontharing.
  • Voor de gevoelige babyhuid.
  • Voor de geïrriteerde huid.
  • Bij kleine droge wondjes en irritaties.

Droge tot zeer droge huid

Droge huid kan schilferig zijn.

Wat zijn de symptomen
Je huid voelt ruw, zeer droog, strak, kapot, jeukerig of juist heel slap aan.

Waar komt het voor?
Mensen hebben meestal last van extreem droge plekjes op hun handen, voeten, knieën, ellebogen en in het gezicht. Deze lichaamsdelen worden namelijk veel vaker blootgesteld aan externe factoren, zoals water en wind, dan andere delen van je lichaam waardoor ze eerder droog worden.

Welke producten kunnen helpen?
Eucerin UreaRepair PLUS hydrateert en verzacht de huid direct. Ook vertraagt het de symptomen van een droge huid tot wel 48 uur lang. De formule vult lipiden en vocht in de huid aan en biedt hierdoor directe verlichting. Eucerin UreaRepair PLUS laat de huid er zacht, glad en soepel uitzien én aanvoelen.

Wanneer is Eucerin UreaRepair PLUS iets voor jou?
Zeer droge ruwe huid
Lichaamsdeel: Handen
Productadvies: Eucerin UreaRepair PLUS Handcrème 5% Urea

Extreem droog, jeuk en schilfers
Lichaamsdeel: Bovenarmen en benen.
Productadvies: Eucerin UreaRepair PLUS Body Crème 5% Urea

Xerosis
Lichaamsdeel: Vooral het gezicht
Productadvies: Eucerin Verzachtende Gezichtscrème 5% Urea

Keratosis Pilaris (chicken skin)
Lichaamsdeel: Bovenarmen en benen.
Productadvies: Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea

Psoriasis
Lichaamsdeel: Bovenarmen en benen.
Productadvies: Eucerin UreaRepair PLUS Body Crème 5% Urea

Diabetes
Lichaamsdeel: Kuiten en voeten
Productadvies: Eucerin UreaRepair PLUS Voetencrème 10% Urea of Eucerin UreaRepair PLUS Spotcorrector 30%

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem.

Wat zijn de symptomen?
Je hebt last van een schilferige, rode en ontstoken huid die jeukt.

Waar komt het voor?
Atopisch eczeem vind je vaak op je gezicht, rondom de ogen, armen, handen en benen. Soms heb je opeens meer last van eczeem, tijdens een flare up (acute jeuk) is de jeuk het meest intens.

Welke producten kunnen helpen?
De Eucerin AtopiControl producten geven verlichting en dagelijkse verzorging voor de jeukende huid. Op momenten dat je last hebt van acute jeuk kan je gebruik maken van AtopiControl Acute Care Cream. Deze gaat de jeuk tegen en verkoelt en verzorgt je huid.

Wanneer is Eucerin AtopiControl iets voor jou?
Deze producten zijn bedoeld voor volwassenen en kinderen (ouder dan 3 maanden) die atopisch eczeem hebben. Eucerin AtopiControl biedt verlichting tijdens zogenoemde flare ups. Het vermindert droogheid, schilferigheid en een trekkerig gevoel en verlicht de jeuk.

Mogelijke oorzaken van een droge huid

Ouderdom, stress, allergieën, hormonen, voeding, te vaak en te warm wassen, droge omstandigheden zoals de verwarming die staat te gloeien… Het kunnen allemaal invloeden zijn die ervoor zorgen dat je een droge huid hebt, of dat je huid droger wordt. Wil je meer weten over de mogelijke oorzaken, lees dan hier verder.

Een droge huid blijft een complex onderwerp. Heb je nog vragen na aanleiding van deze blog? Stel ze gerust hieronder.

Liever zelf verder lezen? Op onze site vind je nog meer uitgebreide informatie over verschillende typen droge huid, huidproblemen als atopisch eczeem op het gezicht en lichaam en psoriasis. Daarnaast geven we informatie over welke factoren een droge tot extreem droge huid kunnen bevorderen.

Ben je onzeker over de symptomen en verslechtert de conditie van je huid? Dan raden we je altijd aan om bij een dermatoloog of apotheker langs te gaan voor een diagnose.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek