Volg ons op Instagram

Voor huidadvies, tips, acties en meer!

Eczema in the hair needs special care

Atopische Dermatitis op de schedel Oorzaken, symptomen en de beste manier om de huid te kalmeren en te verzorgen

Atopische Dermatitis is een chronische aandoening die kan oplaaien op de schedel en rond de haarlijn. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je Atopische Dermatitis bij jezelf en je kind kunt herkennen en onderscheiden van andere aandoeningen aan de schedel. We onderzoeken de mogelijke oorzaken en triggers en geven advies over het verzorgen van een atopische schedelhuid. 

Hoe weet ik of ik last heb van Atopische Dermatitis op mijn schedel?

Als jij of je kind last hebt/heeft van een rode, jeukende huid op het hoofd en ook last hebt/heeft van Atopische Dermatitis (Atopisch Eczeem) op andere delen van het lichaam, dan hebben beiden waarschijnlijk met elkaar te maken. Atopische Dermatitis komt vooral veel voor bij baby’s en kinderen maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Lees hier meer over in Atopische Dermatitis bij baby’s, Atopische Dermatitis bij kinderen en Atopische Dermatitis bij volwassenen

Als jij of je kind geen Atopische Dermatitis hebt/heeft, zijn er een aantal andere soorten Dermatitis die veel voorkomen op de schedel en soortgelijke symptomen met zich meebrengen. Dit zijn onder andere: 

Seborroïsche Dermatitis (Seborroïsch Eczeem)

Een veel voorkomende aandoening bij baby’s die ook wel kletskop wordt genoemd. Veel wetenschappers denken dat het een soort schimmelinfectie is (maar anderen schrijven het toe aan erfelijkheid en/of een probleem met het immuunsysteem). Veel voorkomende symptomen zijn dikke, schilferige, gelige korstjes op de schedelhuid van de baby maar deze kunnen ook op de ogen en neus voorkomen. In tegenstelling tot Atopische Dermatitis, jeukt dit meestal niet. Bij de meeste kinderen verdwijnen de symptomen naarmate ze ouder worden en rond het derde jaar zijn ze meestal helemaal weg. Lees voor meer algemene informatie over Seborroïsche Dermatitis hier verder. 

Roos

Seborroïsche Dermatitis wordt gezien als de oorzaak van roos bij volwassenen. Er zijn twee typen: vettige roos (vettige, gelige schilfers op de schedel die lijken op de symptomen van Seborroïsche Dermatitis bij baby’s) en droge roos (droge, witte, losse schilfers die makkelijk van de schedel en het haar loskomen).
Net als bij Atopische Dermatitis komt jeuk en een rode kleur vaak voor. Droge roos komt veel vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen; tot wel 50% van alle volwassenen heeft er vroeg of laat last van.

Eczeem op de schedel veroorzaakt jeuk op het hoofd
Atopische Dermatitis is een van de aandoeningen die een jeukende schedel veroorzaken
Eczeem op het hoofd: de huid bij de haarlijn kan opspelen
Een rode, geïrriteerde en jeukende huid bij de haarlijn kan het gevolg zijn van Atopische Dermatitis.

Wat veroorzaakt of triggert Atopische Dermatitis op het hoofd?

Psoriasis

Net als Atopische Dermatitis, is Psoriasis een ontstekingsaandoening die waarschijnlijk erfelijk is en in verband wordt gebracht met een verminderd immuunsysteem. Het komt zelden voor bij baby’s en kinderen, maar een stuk meer bij volwassenen. Het manifesteert zich op de schedel. Het heeft een herkenbaar uiterlijk waarbij ontstoken huid is bedekt met zilverkleurige schubachtige schilfers. Bij zware gevallen kan het leiden tot haarverlies. Lees verder in Psoriasis.

Contact Dermatitis

Contact Dermatitis (ook wel Irritatie of Allergische Dermatitis of Contact Eczeem) ontstaat als de huid reageert op een externe factor waarmee het in contact is (geweest). Contact Dermatitis op de schedel wordt veroorzaakt door een reactie op de chemicaliën in sommige shampoos, haarkleuringen of andere haarverzorgingsproducten. Wellicht ben je allergisch voor bepaalde ingrediënten of irriteren ze jouw huid gewoon. 

Een andere veel voorkomende oorzaak van een jeukende schedel bij kinderen tussen de leeftijden van drie en twaalf, is hoofdluis. Dit is geen huidaandoening, maar is wel buitengewoon besmettelijk. Eenmaal gediagnostiseerd is het eenvoudig te behandelen (meestal zijn ze makkelijk te zien maar raadpleeg bij twijfel toch je arts). Je apotheker kan je de juiste behandeling aanraden.

Lees verder over de symptomen van Atopische Dermatitis en hoe ze verschillen per lichaamsdeel, in Atopische Dermatitis op het gezicht, Atopische Dermatitis op de oogleden, Atopische Dermatitis op de handen en Atopische Dermatitis op verschillende delen van het lichaam

Als je niet zeker weet om welke aandoening het gaat, of als jouw huid of die van je kind je op wat voor manier dan ook zorgen baart, raadpleeg een arts voor een diagnose en behandeladvies.

Atopische Dermatitis is een genetische aandoening die in verband wordt gebracht met een beschadigd immuunsysteem. Lees verder over de oorzaken en triggers in Atopische Dermatitis begrijpen.  

De huid op ons hoofd is beduidend dikker dan op de rest van ons lichaam. Daarnaast bevat het een hoge dichtheid van haarfollikels en talg- en zweetklieren. Ons hoofd speelt een essentiële rol in het reguleren van onze lichaamstemperatuur.

Eczeem op de schedel: veel toegangspunten voor bacteriën
De schedel bevat veel follikels: toegangspunten voor de bacteriën die de atopische huid irriteren

Onze huid produceert zweet om af te koelen bij oververhitting, maar dit creëert ook een ideale voedingsbodem waarin bacteriën die Atopische Dermatitis verergeren, kunnen floreren. Ons haar helpt deze bacteriën op hun plek te houden en de vele follikels maken dat er ook veel ingangspunten zijn waardoor de atopische huid op de schedel makkelijk geïrriteerd raakt en gevoelig is voor aanvallen. Lees verder over deze aanvallen in Aanvallen identificeren en beheersen

Regelmatig wassen en stylen van het haar kan de huid ook uitdrogen waardoor de symptomen van Atopische Dermatitis versterkt worden. Als onze huid op wat voor manier dan ook gevoelig is voor de producten die we gebruiken, kan dat ook de ontsteking triggeren of verergeren. Wanneer de huid in dit gebied eenmaal droog en geïrriteerd is geraakt, worden de symptomen alleen maar erger door te krabben.

Hoe moet ik een atopische huid op de schedel verzorgen?

Bij baby’s met weinig of geen haar, is de verzorging van Atopische Dermatitis op de schedel vergelijkbaar met andere plekken op het lichaam. 
Milde reiniging en regelmatige hydratatie met producten die speciaal zijn samengesteld voor de atopische huid zoals in de Eucerin AtopiControl-serie, geeft de atopische schedel de dagelijkse basisverzorging die deze nodig heeft. Daarnaast verleng je de periode tussen aanvallen en kalmeer je de huid tijdens een acute aanval. Lees verder in Atopische Dermatitis bij baby’s.  

Bij kinderen en volwassenen kan de aanwezigheid van haar het verzorgen van een atopische huid vaak bemoeilijken. Crèmes en zalfjes die op andere delen van het lichaam makkelijk aan te brengen zijn, geven haar een vettig en futloos uiterlijk waardoor de patiënt zich ongelukkig voelt. Lees verder in Hoe Atopische Dermatitis de nachtrust en kwaliteit van leven beïnvloedt. Hier volgen enkele suggesties voor het verzorgen van een atopische hoofdhuid:

Het reinigen van je haar en schedel 

Was je haar of dat van je kind met een milde shampoo die geur- en kleurstofvrij is en waarvan is bewezen dat deze geschikt is voor de gevoelige huid. Probeer Eucerin DermoCapillaire Kalmerende Urea Shampoo.

Vermijd vaker dan een keer per dag douchen, gebruik een lage waterdruk en lauwwarm water waar mogelijk. Vaak douchen en water met een te hoge temperatuur kan verdere droogheid in de hand werken. Daarnaast kan een krachtige straal en koud water de hoofdhuid onnodig irriteren. 

Probeer niet te vaak van product te wisselen. En zorg ervoor dat je de shampoo goed uitspoelt. Wikkel na het douchen een handdoek om het hoofd om het haar te drogen in plaats van het haar droog te wrijven of een haardroger te gebruiken. Het wrijven zal je jeukende hoofdhuid verergeren en de hitte van de haardroger (of andere hulpmiddelen zoals stijltangen) kunnen de hoofdhuid ook verder uitdrogen. Als je toch een haardroger wilt gebruiken, stel deze dan in op de koudste stand en vermijd producten als mousse en gel.

Eczeem onder het haar en rond de haarlijn: gebruik een milde shampoo
Milde shampoos beschermen de atopische hoofdhuid
Eczeem op de hoofdhuid: zorg voor hydratatie
Het is belangrijk om de hoofdhuid de nodige hydratatie te bieden

Hou je haar en hoofdhuid gehydrateerd

Regelmatige hydratatie is voor een atopische hoofdhuid van groot belang. ’s Nachts kun je ervoor kiezen om een moisturizer uit de Eucerin AtopiControl-serie op de hoofdhuid aan te brengen – probeer Eucerin AtopiControl Body Care Lotion of Eucerin AtopiControl Face Care Cream, afhankelijk van het huidoppervlak dat je wilt behandelen (de lotion is makkelijker te gebruiken bij grote oppervlakten zoals het hele hoofd, de crème is geschikter voor gerichte plekken zoals achter de oren of bij de haarlijn). Deze producten bevatten bewezen werkzame stoffen zoals Licochalcone A (om de huid te kalmeren en roodheid te verminderen) en Ceramiden (om de barrière van de huid te versterken). Beide producten kunnen de volgende ochtend worden uitgespoeld.

Tijdens een aanval is het kalmeren en verzachten van de atopische huid belangrijker dan hoe je eruit ziet en kun je een medicinale zalf combineren met Eucerin AtopiControl Acute Care Cream. Eucerin AtopiControl Acute Care Cream is geen medicinaal product en niet bedoeld ter vervanging daarvan, maar het is perfect als aanvullend verzorgingsproduct aangezien het de werking ervan versterkt. Het bevat Menthoxypropandiol (een mentholextract) en Decanediol (een antibacteriële stof) waarvan bewezen is dat ze de huid verkoelen, kalmeren en snelle verlichting bieden.  

Vermijd haarkleuring 

Probeer producten te vermijden die je hoofdhuid uitdrogen en de irritatie van de huid versterken. 

 
 

Wat kan ik nog meer doen om de symptomen van Atopische Dermatitis op mijn hoofdhuid te verminderen?

Er bestaat geen remedie tegen Atopische Dermatitis, dus probeer mogelijke triggers te identificeren om de kans op een aanval te verkleinen. Lees verder over wat je kunt doen in Atopische Dermatitis begrijpen

Raadpleeg altijd een arts als de symptomen aanhouden of als je huid je op wat voor manier dan ook dwars zit.