Seborroïsch eczeem: oorzaken en hoe te behandelen

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Seborroïsch eczeem is een veel voorkomende, chronische huidaandoening die geelachtige schilfers op de hoofdhuid of in het gezicht veroorzaakt. Overigens kunnen ook andere gebieden worden getroffen. Correct en frequent gebruik van speciaal ontwikkelde haar- en huidproducten kunnen deze levenslange aandoening beheersen.

Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem (ook bekend als seborroïsche dermatitis) is een medische aandoening die in veel gevallen de onderliggende oorzaak van roos is. Bij kinderen uit deze aandoening zich in melkkorstjes.

Tot 50% van de volwassen mensen lijdt aan roos met vlokkige, geelachtige schilfers op de hoofdhuid en een aanzienlijk aantal mensen lijdt ook aan ontstekingen op de hoofdhuid.

Dit gaat vaak gepaard met een rode huid. Seborroïsch eczeem kan ook op veel andere lichaamsdelen voorkomen, zoals vettige huidplekken in het oor, oogleden, de neus, de nasolabiale plooien en het midden van de borstkast. Ook op deze lichaamsgebieden zijn symptomen schilfers op de huid, korstjes op de huid en een rode huid. Seborroïsch eczeem is niet besmettelijk en wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne.

Seborroïsch eczeem bij kleine kinderen (melkkorstjes) is een tijdelijke huidaandoening en zou moeten verdwijnen als het kind ouder wordt, meestal op de leeftijd van 3 jaar. De symptomen zijn dikke, korstachtige, gelige huidschilfers op de hoofdhuid van het kind en soms op de ogen, oren en neus.

Wat zijn de symptomen van seborroïsch eczeem?

Veel voorkomende symptomen van seborroïsch eczeem zijn:

  • Schilfers op de hoofdhuid – wit en vlokkig of gelig, vet en plakkerig – 'roos'
  • Korstjes op de hoofdhuid met schilfers
  • Gele korstjes op de hoofdhuid
  • Kwetsuren van de huid
  • Plekken op een groot deel van de huid
  • Olieachtige of vette huid
  • Jeukende huid – dit kan ernstig worden als de huid ontstoken raakt, wat leidt tot meer jeuk en mogelijk bloeden door het krabben
  • Milde roodheid
  • Mogelijk haaruitval

Wat is de oorzaak van seborroïsch eczeem?

tekenen van seborroïsch eczeem
Tekenen van seborroïsch eczeem 1. Hyperproliferatie van de huid wordt veroorzaakt door malassezia-schimmels 2. Er ontstaan micro-ontstekingen op de hoofdhuid 3. Zichtbare vlokken worden gevormd

Seborroïsch eczeem wordt veroorzaakt door het korter worden van het celvernieuwingsproces op de hoofdhuid, wat leidt tot snelle afstoting van hoornachtige huidcellen die aan elkaar plakken en zo zichtbare schilfers op de hoofdhuid vormen. Dit proces kent vele oorzaken. Seborroïsch eczeem staat bekend als zijnde erfelijk, dus de kinderen van mensen die aan de aandoening lijden hebben meer kans om ook deze aandoening te krijgen. HHet is echter ook bekend dat de aandoening wordt veroorzaakt door een gistsoort die malassezia heet en goed gedijt op delen van de huid die zeer vet zijn en daar micro-ontstekingen veroorzaakt die leiden tot jeuk aan de huid en de hoofdhuid.

Andere factoren, zoals fysieke of emotionele stress, hormonale veranderingen, slechte eetgewoonten of alcoholgebruik, vermoeidheid, extreme weersomstandigheden, onregelmatig gebruik van shampoo, slechte reiniging van de huid en obesitas, zijn ook oorzaken voor een grotere kans op seborroïsch eczeem. Neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, hoofdletsel en een beroerte kunnen met seborroïsch eczeem worden geassocieerd. Het HIV-virus wordt ook genoemd in verband met een verhoogde kans op seborroïsch eczeem.

Hoe wordt seborroïsch eczeem behandeld?

Kan ik de korsten van de hoofdhuid verwijderen? Hoe kom ik van mijn schilferige hoofdhuid af? Vragen die vaak gesteld worden wanneer een persoon last heeft van seborroïsche dermatitis. De beste manier om seborroïsch eczeem te behandelen is om prikkelende factoren te voorkomen of te beheersen door zorgvuldig aandacht aan de verzorging van de hoofdhuid en de huid te besteden. Een shampoo tegen eczeem is een goede manier om er aandacht aan te besteden en om seborrïsch eczeem te verzorgen.

"De meest toegepaste behandeling van seborroïsch eczeem op de hoofdhuid bestaat uit gebruik van speciaal ontwikkelde shampoos die niet alleen helpen de schilfers en korstjes van de huid te verwijderen, maar ook het opnieuw ontstaan van een schilferige hoofdhuid voorkomen."

Veel shampoos worden specifiek voor seborroïsch eczeem ontwikkeld. Deze kunnen één of meer dan de volgende actieve bestanddelen bevatten, zoals Climbazol, Pirocton olamine, Polidocanol, ontstekingsremmende bestanddelen zoals salicylzuur en resorcinol, mineralen zoals zink of middelen tegen schimmelinfecties, zoals ketoconazol. Deze ingrediënten kunnen helpen bij de behandeling van seborroïsch eczeem. Shampoos kunnen de schilfers en de korsten op de hoofdhuid kalmeren.

Eucerin heeft een aantal shampoos tegen seborroïsch eczeem. De Eucerin DermoCapillaire Kalmerende Urea Shampoo 5% en Kalmerende Urea Hoofdhuidbehandeling kunnen problemen tegengaan zoals een droge, gevoelige en jeukende hoofdhuid en bepaalde vormen van dunner wordend haar. Daarom is dit product  een goed hulpmiddel om seborroïsch eczeem te behandelen. De hoofdhuidbehandeling en shampoos herstellen de gezonde balans van jouw hoofdhuid en verzorgen jouw haar van wortel tot punt.

In ernstige gevallen kan een dermatoloog of een arts een middel tegen schimmelinfecties, zoals ketoconazol, metronidazol of azelaïnezuur, voorschrijven dat inwerkt op de malassezia-gistsoort of lotions met ontstekingsremmende corticosteroïden.

Meer recentelijk worden bij seborroïsch eczeem plaatselijk aan te brengen immunomodulatoren zoals tacrolimus of pimecrolimus toegepast.

Seborroïsch eczeem is een chronische aandoening die met de juiste behandeling goed kan worden beheerst. Vaak komen flare-ups voor tussen lange periodes van inactiviteit. Een extremere vorm van seborroïsch eczeem heeft een overlap met Psoriasis op de hoofdhuid en wordt sebopsoriasis genoemd.

Ook een slechte eetgewoonten of het gebruik van alcohol kunnen invloed hebben op seborroïsch eczeem.

 

Raadpleeg dermatoloog bij seborroïsch eczeem

Raadpleeg altijd een dermatoloog als symptomen van seborroïsch eczeem niet reageren op frequent gebruik van medicinale shampoos. Neem ook contact op als door seborroïsch eczeem aangetaste plekken ontstoken raken, vloeistof of pus wordt uitgescheiden, korsten worden gevormd of als een plek zeer rood of pijnlijk wordt.

Producten van Eucerin voor seborroïsch eczeem

Eucerin biedt producten aan die speciaal zijn ontwikkeld om de symptomen van seborroïsch eczeem te verlichten en de huid te kalmeren. Kies de DermoCapillaire Kalmerende Hoofdhuidverzorging Urea om de hoofdhuid te beschermen voor uitrdroging. Deze behandeling vermindert een jeukerig gevoel en verzacht de geïrriteerd aanvoelende hoofdhuid vanaf het eerste gebruik. Ook biedt Eucerin de DermoCapillaire Kalmerende Urea Shampoo om het vochtverlies van de huid te verminderen en de hoofdhuid te verzachten. Met deze zorgvuldig samengestelde producten kan je seborroïsch eczeem gericht en doeltreffend aanpakken, waardoor jouw huid zachter en comfortabeler aanvoelt.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek