Like onze Facebookpagina

En mis geen enkel advies van onze experts, innovaties of exclusieve voordelen!

Atopic Dermatitis can appear anywhere on the body

Atopische Dermatitis Op welke delen van het lichaam komt deze aandoening het meest voor?

Atopische Dermatitis kan overal op het lichaam optreden. Dit artikel definieert de gebieden waar de aandoening het vaakst optreedt en legt uit wat de oorzaken en triggers zijn en hoe je een atopische huid verzorgt.

Welke delen van het lichaam worden het vaakst getroffen door Atopische Dermatitis?

Sommige delen van het lichaam worden meer blootgesteld aan omgevingsfactoren dan andere: onze hardwerkende handen worden vaak gewassen en lopen het grootste risico om blootgesteld te worden aan chemicaliën. Dit soort blootstelling maakt de huid vatbaar voor Atopische Dermatitis. Leeftijd heeft ook invloed op de plek waar de aandoening zich voordoet.

De lichaamsdelen die het vaakst worden getroffen zijn:

Gezicht en nek: Atopische Dermatitis op het gezicht komt veel voor bij baby’s en kinderen en verschijnt op de wangen, achter de oren, in de nekplooien bij baby’s en bij de delicate gebieden rond de ogen. Lees verder in Atopische Dermatitis op het gezicht en Atopische Dermatitis op de oogleden.  

Hoofd en schedel: Seborroïsche Dermatitis (ook wel Kletskop genoemd) komt veel voor bij baby’s maar ook volwassenen kunnen last hebben van Atopische Dermatitis op de schedel. Lees verder in Atopische Dermatitis op de schedel. 

Atopische Dermatitis op de binnenkant van de ellebogen
Atopische Dermatitis komt vaak voor op de binnenkant van de ellebogen

Handen: Atopische Dermatitis op de handen komt vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen, en wordt vaak veroorzaakt door een reactie op chemicaliën, vaak wassen en/of temperatuurveranderingen waar de handen aan worden blootgesteld. Lees verder in Atopische Dermatitis op de handen.  

Armen en benen: Atopische Dermatitis treft baby’s en kinderen vaak op de armen en benen. Lees verder in Atopische Dermatitis bij baby’s en kinderen.   

Wat veroorzaakt en/of triggert Atopische Dermatitis op verschillende delen van het lichaam?

Atopische Dermatitis is een ontstekingsaandoening van de droge huid. Het is grotendeels erfelijk en wordt in verband gebracht met een verminderde huidbarrière en immuunsysteem. Als iemand eenmaal de onderliggende aandoening heeft, zijn er vervolgens veel verschillende factoren die de symptomen kunnen aanwakkeren. Lees verder in Atopische Dermatitis begrijpen.

Irriterende factoren in de omgeving en allergenen kunnen een reactie aanwakkeren bij mensen die al aanleg hebben voor Atopische Dermatitis, en in sommige gevallen kan er een soortgelijke reactie optreden bij mensen die nog nooit eerder een atopische huid hebben gehad. Dit is vaak het geval bij Contact Dermatitis op de handen en soms bij de oogleden. Lees verder in Atopische Dermatitis op de handen en Atopische Dermatitis op de oogleden.

Hoe verzorg ik een atopische huid op verschillende delen van het lichaam?

Er bestaat geen remedie tegen Atopische Dermatitis dus de beste manier om de huid te verzorgen is om mogelijke triggers te identificeren zodat je de symptomen kunt uitstellen en verminderen. Lees verder over enkele maatregelen die je kunt treffen in Atopische Dermatitis Begrijpen

Medicinale behandeling en een regelmatige en effectieve huidverzorgingsroutine kunnen ook helpen de symptomen te beheersen. Atopische Dermatitis kent twee verschillende fases:

Eczeem op de armen
Atopische Dermatitis op de armen komt veel voor

Welke verzorging je jouw huid of die van je kind geeft, moet worden aangepast aan de fase en het deel van het lichaam waar de aandoening optreedt. 
Lees verder over het verzorgen van een atopische huid in Het verzorgen van een jonge atopische huid en Het verzorgen van een volwassen atopische huid. Voor advies over het verzorgen van specifieke delen van het lichaam, lees verder in Atopische Dermatitis op het gezicht, Atopische Dermatitis op de oogleden, Atopische Dermatitis op het hoofd en de schedel en Atopische Dermatitis op de handen.

Zin in meer huidtips & expert advies van Eucerin?

Abonneer je nu op de nieuwsbrief en word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Ontvang het laatste nieuws over onze producten
  • We geven je tips voor een stralende huid
  • Doe mee met acties en profiteer van korting

Eucerin