Eczeemgevoelige huid in knieholtes & armholtes: wat kun je doen?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Eczeem in knieholtes & armholtes: wat kun je doen?

Een enorm jeukerig gevoel, regelmatig opflakkeringen en rode, schilferige plekken in knie – en elleboogholtes of de oksels: voor mensen met eczeem klinkt dit bekend in de oren. Hoewel de huiconditie op het hele lichaam kan voorkomen, treedt het vaak op in holtes, zoals de ellebogen, de achterkant van de knieën en de oksels. Eczeem in holtes kan voorkomen bij alle leeftijden: van baby’s en kinderen tot volwassenen en oudere mensen. Soms is het zodanig aanwezig dat het de kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Met de juiste behandelingen kan het jeukerig gevoel verlicht worden en kunnen nieuwe uitbraken voorkomen worden. Raadpleeg hiervoor een arts of dermatoloog. In dit artikel leggen we je uit waarom eczeem vaak in holtes voorkomt en wat je kunt doen.

Eczeem in holtes: waarom juist daar?

Indien je atopisch eczeem op het lichaam ervaart, is sprake van een huid met een zogenaamde “verlaagde huid prikkeldrempel”. Hierdoor raakt de huid gemakkelijker en sneller geïrriteerd na contact met bepaalde prikkels. Deze prikkels variëren van aanraking met irriterende stoffen waaronder huid-ontvettende middelen tot klimaatfactoren. Het laatste aspect, wat o.a. vochtige warmte, zon en weersveranderingen omvat, zorgt met name voor het ontstaan van uitslag specifiek in de holtes.

Eczeem in de knieholtes

Eczeem in knieholtes komt vaak voor bij mensen met een eczeemgevoelige huid. Dit is te wijden aan het feit dat de huid hier plooit, waardoor er wrijving ontstaat. Ook ontstaat eczeem op de knieën doordat het er vaak het warm en broeierig is. Tekenen van eczeem in de knieholtes variëren sterk van persoon tot persoon. Zodra er eczeem ontstaat is de huid over het algemeen droog, ontstaat er een (ernstig) jeukerig gevoel, met name ‘s nachts, en kunnen er rode tot bruingrijze vlekken ontstaan. Ook kleine, verheven bultjes, die vocht kunnen lekken en korstjes kunnen vormen als er aan wordt gekrabd, is een veel voorkomend probleem bij eczeem in de knieholte. De huid raakt vaak verdikt, gebarsten en gaat schilferen. Dit kan leiden tot een rauwe, gevoelige en gezwollen huid door het krabben.

Eczeem aan de binnenkant van de elleboog

Eczeemgevoelige huid in elleboogholtes

Ook de binnenkant van de elleboog is gevoelig voor eczeem. Net als bij de knieholtes is hier sprake van een huidplooi, wat kan resulteren in wrijving. Ook ontstaat eczeem in de elleboogholte vaak doordat het er warm en vochtig kan zijn. Bovendien spelen klimaatfactoren, zoals blootstelling aan zonlicht, ook hier een rol: deze kunnen een negatieve invloed hebben op de eczeemgevoelige huid. Eczeem in de armholte kenmerkt zich vaak door een droge en rode huid, (ernstige) jeukerig gevoel, bultjes, blaasjes en kloofjes in de armholte. Over tijd kan de eczeem ook leiden tot verdikking en vergroving van de huid.

Eczeem onder de oksels

Eczeem kan ook onder de oksels voorkomen – ook bij deze holtes plooit de huid, waardoor er door wrijving en vocht eczeem kan ontstaan. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met het feit dat er ook sprake kan zijn van een reactie op deodorant. Er ontstaat dan een rode, schilferige uitslag in het gebied waar het product is aangebracht. Daarnaast kan het leiden tot een branderig en jeukerig gevoel in de oksel en in zeer ernstige gevallen kunnen vocht afscheidende rode bulten en blaren ontstaan. Het is dus goed om een arts of dermatoloog te raadplegen om vast stellen of het eczeem onder de oksel betreft of een reactie op deodorant.

Eczeemgevoelige huid in de holtes verzorgen

Een goede huidverzorgingsroutine met producten die speciaal zijn samengesteld voor een eczeemgevoelige huid, kunnen helpen om tekenen als een jeukerig gevoel in de holtes te verlichten. Bovendien geven ze je huid, of de huid van je kind, de beste kans op langere rustige periodes zonder opflakkeringen. Ook zijn er een aantal praktische tips die je kunt toepassen.

1) Hydraterende verzorgingsproducten

Essentieel bij het verzorgen van eczeem in de holtes, is het ondersteunen van de natuurlijke barrière van de huid door deze dagelijks te hydrateren. We noemen dit de basisverzorging. Gebruik hydraterende middelen met bewezen werkzame stoffen zoals:

  • Licochalcone A: een extract van zoethout dat de huid verzacht en roodheid vermindert.
  • Ceramiden: helpen de barrière van de huid te versterken.
  • Omega-3 en Omega-6: Teunisbloemolie, druivenpitolie en Glycine-soja-olie zijn rijke bronnen van deze essentiële vetzuren die de huid verzachten, voeden en de beschermende barrière aanvullen.

2) Producten speciaal geschikt voor holtes

Schaf producten voor de eczeemgevoelige huid aan die geschikt zijn voor de holtes, zoals de Eucerin AtopiControl Intensief Kalmerende Crème, wat klinisch bewezen de huid in de holtes verzacht. Bij veel last van een jeukerig gevoel is het fijn om een product te hebben dat onmiddelijke verzachting kan bieden, zoals de Eucerin AtopiControl Anti-Jeuk-Spray. Deze spray verkoelt de huid meteen waardoor het jeukerig gevoel binnen 60 seconden afneemt en tot wel 6 uur lang werkt*. Handig om mee te nemen in je tas!
Beiersdorf AG, klinische studie uitgevoerd bij 104 personen, gedurende 6 uur, maart/april 2018

 

3) Douchen met olie & lauw water

Gebruik bij het douchen of in bad gaan bij voorkeur een olie i.p.v. zeep, zoals de Eucerin AtopiControl Bad & Douche Olie. Ga bovendien niet te vaak douchen of in bad en gebruik lauw water. Breng vervolgens na het douchen hydraterende producten aan die geschikt zijn voor de eczeemgevoelige huid, zoals Eucerin AtopiControl Body Lotion.

 

4) Krab zo min mogelijk in de holtes

Hoewel het erg lastig kan zijn om niet te krabben bij eczeem in de holtes, is het belangrijk om te proberen dit niet te doen. Bij baby’s of kinderen kun je eventueel katoenen sokjes om de handen doen om dit te voorkomen.

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek