crème op handen smeren

Droge handen: wat zijn de oorzaken en hoe los je het op?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Heb je last van droge handen? Droge en hele droge handen worden vaak veroorzaakt door factoren zoals koude weersomstandigheden, vaak je handen wassen, blootstelling aan irriterende stoffen en een algemeen droge huid. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken en geven we tips om droge handen te verzachten en hydrateren.

Hoe onstaan droge handen?

Ruwe, schrale en zeer droge handen kunnen ontstaan als gevolg van verschillende factoren en omstandigheden. Externe invloeden kunnen de natuurlijke vochtbalans van de huid aantasten, zoals koude, droge lucht, veel blootstelling aan water en het gebruik van irriterende reinigingsmiddelen. In het volgende gedeelte zullen we dieper ingaan op het behandelen en voorkomen van droge handen. 

Waarom is het zo belangrijk om je handen te verzorgen?

Onze handen zijn altijd bezig: we gebruiken onze handen meer dan welk deel van ons lichaam dan ook. Al dit harde werk belast de huid van onze handen. Daarnaast zijn ze zelden bedekt waardoor ze direct worden blootgesteld aan schadelijke externe irriterende factoren zoals kou, warmte, vaak wassen, verontreiniging en vuil. Hierdoor kan de natuurlijk barrière van de huid worden verstoord waardoor de handen uitdrogen.   

Onze handen hebben een andere huidstructuur dan andere delen van het lichaam.

Onze handen hebben een andere huidstructuur dan andere delen van ons lichaam

De huid op de handpalmen en vingertoppen: 

 • bestaat vooral uit vettig en verbindend weefsel (zoals elastine en collageen)
 • heeft een hoge dichtheid aan zweetklieren maar heel weinig talgklieren

De huid op de achterkant van de handen:

 • heeft vrijwel geen vettig weefsel
 • is bijzonder dun en gevoelig
 • heeft weinig talgklieren

Talgklieren zijn verantwoordelijk voor de productie van talg, wat de huid voorziet van lipiden (ofwel vetten) en vochtbindende componenten. Omdat de handen minder talgklieren bevatten, kunnen ze minder goed vocht vasthouden dan andere delen van het lichaam en drogen dus sneller uit. 

Wat zijn de tekenen en symptomen van droge handen?

Droge huid op de handen verschijnt vaak als eerste op de knokkels

De tekenen en symptomen van droge of extreem droge handen verschillen afhankelijk van de hevigheid en oorzaak van droogheid:

 • Bij de mildste vorm voelen de handen en vingers droog en gevoelig aan. Ze kunnen een beetje rood zijn door de verhoogde gevoeligheid
 • Bij zwaardere gevallen kunnen de handen heel droog en ruw aanvoelen. De huid kan bedekt zijn met kleine scheurtjes of schilferige en strakke plekken. 
 • Onderliggende aandoeningen zoals Atopische Dermatitis kunnen ervoor zorgen dat de huid ruw, jeukerig en ontstoken raakt.

Symptomen worden vaak erger in de winter en na het baden of douchen. 

Naast de structurele oorzaken die we al hebben omschreven, zijn er ook externe factoren en interne triggers die ervoor kunnen zorgen dat de huid op onze handen uitdroogt.

Externe invloeden van droge of extreem droge handen zijn onder andere:

Centrale verwarming kan de huid uitdrogen

 • Omgevingsfactoren zoals slecht weer en temperatuurschommelingen 
 • Droge lucht (veroorzaakt door centrale verwarming en airco) 
 • Te vaak de handen wassen en met te warm water  
 • Uv-licht (waardoor de huid sneller veroudert) 
 • Onjuiste huidverzorging: gebruik van producten die de natuurlijke pH-waarde van de huid niet ondersteunen en de natuurlijke barrière van de huid beschadigen  
 • Mechanische irritatie (bijv. door wrijving van de buitenste huidlaag). Sommige arbeiders, bijvoorbeeld handwerkers, zijn bijzonder gevoelig voor dit soort beschadiging  
 • Chemicaliën, waaronder die in sommige schoonmaakmiddelen

Interne triggers van droge of extreem droge handen zijn onder andere:

Heet water kan de huid uitdrogen: was je handen met lauwwarm water

 • Een ongebalanceerd dieet en gebrek aan vochtinname  
 • Alcohol en nicotine  
 • Stress
 • Het verouderingsproces van de huid: naarmate we ouder worden, wordt de huid vanzelf droger  

 

Droge handen en vingers in combinatie met andere aandoeningen:

Wat te doen tegen droge handen

Handen wassen

Was je handen met lauwwarm water

Probeer je handen alleen te wassen met lauwwarm water en gebruik een milde zeep die de natuurlijke pH-waarde van de huid ondersteunt. Eucerin pH5 Zeepvrij Wastablet is speciaal samengesteld en heeft een klinisch en dermatologisch bewezen beschermend effect tegen uitdroging van de huid op de handen en vingers, zelfs bij vaak wassen. 

Goed drogen van handen helpt tegen schrale huid

Handen droogdeppen

Droog je handen na het wassen voorzichtig en vergeet niet om ook tussen je vingers te drogen. Het is beter om ze droog te deppen dan om te wrijven.

Natuurlijke middelen voor droge handen

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die kunnen helpen bij het verzachten en hydrateren van droge handen. Denk aan Olijfolie, Kokosolie, Aloë vera, Havermoutblad en Shea butter. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de effectiviteit kan variëren per persoon.

Hydrateren met een crème voor droge handen

Hydrateer je handen regelmatig om de natuurlijke barrière van de huid te beschermen

Als je handen gevoelig en ruw zijn, is het belangrijk om regelmatig een hydraterend verzorgingsproduct te gebruiken na het wassen – vooral als je werkt in een vochtige omgeving of regelmatig in contact komt met vuil, smeermiddelen en chemicaliën.

Voor droge en gevoelige handen adviseren we Eucerin pH5 Hand Crème dat speciaal is samengesteld – met een Citraat Buffer en Dexpanthenol – om de handen weerbaarder te maken en vochtverlies te verminderen om zo uitdroging tegen te gaan en de huid te beschermen tegen irritatie. 

 

Voor zeer droge en ruwe handen adviseren we Eucerin UreaRepair PLUS Handcrème 5% Urea. Dit middel bevat Urea, Ceramide en andere Natural Moisturising Factors (NMFs) en heeft een klinisch en dermatologisch bewezen effect: zowel directe verlichting als intense hydratatie. Daarnaast is het geschikt voor mensen met Xerose, Psoriasis, Diabetes en een verouderende huid

 

Als je last hebt van Atopische Dermatitis (Eczeem) op je handen, probeer dan Eucerin AtopiControl Acute Care Cream. Het kalmeert, verzacht en vernieuwt geïrriteerde, rode en jeukerige handen en kan zowel tijdens een acute aanval van Atopische Dermatitis als tijdens de rustigere periode tussen aanvallen in worden gebruikt. De actieve ingrediënten zijn onder andere Licochalcone A (een zoethoutextract dat een geïrriteerde huid kalmeert), Ceramides (om de natuurlijke barrière van de huid te helpen herstellen en vernieuwing te bevorderen) en Menthoxypropanediol (een derivaat van menthol met dezelfde verkoelende en jeukverlichtende eigenschappen).

Hoe kan ik verder nog ruwe en/of delicate handen voorkomen?

Door voldoende vocht binnen te krijgen, wordt je huid van binnenuit gehydrateerd

 • Hydrateer je handen voordat je naar bed gaat en draag fijne katoenen handschoenen zodat de crème volledig kan worden opgenomen.
 • Probeer verschillende handcrèmes tegen droge handen en zie welke het beste werkt voor jou.
 • Draag altijd handschoenen bij koud weer om je handen te beschermen tegen uitdrogen.

Zorg ervoor dat je altijd voldoende vocht binnenkrijgt en vervang water niet met frisdrank of andere suikerhoudende dranken.

Bewaar je handcrème vlakbij de wasbak – thuis en op het werk – zodat je het niet vergeet te gebruiken. En breng de crème direct na het handenwassen aan, aangezien een vochtige huid erg goed is in het absorberen van de werkzame stoffen. 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek