Droge huid – Het behandelen van een droge gezichtshuid

Leestijd: 11 min
Ontdek meer

De gezichtshuid is één van de belangrijkste lichaamsdelen. Als de gezichtshuid echter droog wordt, kan deze ruw en trekkerig aanvoelen en zelfs rood en schilferig worden en gaan jeuken. Er zijn verschillende oorzaken voor een droge huid in het gezicht en inzicht hierin kan helpen bij het zoeken naar relevante oplossingen om een droge huid in het gezicht te behandelen.

Tekenen & Symptomen

Een droge huid in het gezicht en de relatie tot gezichtshuidtypes

Een droge gezichtshuid is een veel voorkomende aandoening, hoewel sommige mensen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. De belangrijkste huidtypes voor het gezicht zijn een normale, droge, vette of gemengde huid. Naarmate mensen ouder worden, moeten zij ook bedenken hoe huidveroudering hun huid beïnvloedt.

Een droge gezichtshuid kan ruw en zelfs schilferig worden.

 • Een normale gezichtshuid verwijst naar een huid die niet droog en niet vet is. Veel factoren kunnen ervoor zorgen dat een normale gezichtshuid droog wordt (zie het onderstaande deel 'Oorzaken van een droge gezichtshuid').
 • Een droge gezichtshuid is een gezichtshuid die de neiging heeft droog te worden en vaak voelen sommige delen trekkerig en een beetje tot zeer ruw aan. Hiernaast kunt u droge of schrale plekken in het gezicht zien.
 • Een vette gezichtshuid zal minder snel droog worden, behalve in geval van overmatig wassen of een slechte dagelijkse huidverzorging.
 • Een gemengde gezichtshuid heeft de neiging in sommige delen van het gezicht droog te worden, vooral op de wangen, terwijl de T-zone vet is.

Een droge huid is niet in staat de hydratatie te regelen.
Interne en externe factoren kunnen het hydraterende vermogen van de huid verstoren en tot een extreem droge huid leiden.

Tekenen en symptomen van een droge en extreem droge huid in het gezicht

Droge huid in het gezicht

Als de gezichtshuid voor het eerst vocht begint te verliezen, kan de droogheid in het gezicht mogelijk pas worden opgemerkt als zijnde:

 

 • Trekkerig
 • Ruw

Extreem droge huid in het gezicht

Als deze eerste droogte in het gezicht onbehandeld blijft, kan deze ontwikkelen tot:
 • Zeer trekkerig
 • Schilferige plekken
 • Gebarsten
 • Jeukend
 • Zeer droge plekken tot schrale plekken in het gezicht

In de fase van een extreem droge gezichtshuid kunnen zich door droogte veroorzaakte fijne lijntjes ontwikkelen die bijdragen tot vroegtijdige huidveroudering en de vorming van rimpels.

 

Gevoelige droge gezichtshuid

Als het gezicht droog wordt, wordt hij vaak ook gevoelig. Echter, een gevoelige gezichtshuid hoeft niet altijd met droogte te maken te hebben. Het is altijd belangrijk om huidverzorgingsproducten met irriterende bestanddelen zoals geur- en kleurstoffen te vermijden. Controleer altijd of het product dermatologisch is getest op een gevoelige huid.

Droge gezichtshuid en ziekten

 • De medische term voor een droge huid in het gezicht is xerose. De term komt uit het Grieks; 'xero' betekent 'droog' en 'osis' betekent 'ziekte'.
 • Een ontstoken huid zoals bij atopische dermatitis en psoriasis gaat meestal gepaard met een droge gezichtshuid. 
 • Stofwisselingsaandoeningen zoals diabetes mellitus en nieraandoeningen kunnen ook de kans op een droge huid in het gezicht vergroten.
 • Sommige medicijnen tegen acne, plaatselijk aangebracht of oraal ingenomen, kunnen ervoor zorgen dat een vette, acnegevoelige huid in het gezicht extreem droog wordt.

Door onze gehele website vind je aanvullende informatie over een droge huid, inclusief tips voor het voorkomen van een droge huid alsmede informatie over andere huidaandoeningen zoals atopische dermatitis, psoriasis en diabetes. Als je echter twijfelt over uw symptomen of als deze erger worden, adviseren wij je naar jouw arts of een dermatoloog te gaan voor een persoonlijke diagnose.

Oorzaken & Triggers

De oorzaken van een droge huid in het gezicht

Er zijn veel interne en externe oorzaken voor een droge gezichtshuid en deze dragen allemaal bij aan hetzelfde uitdrogingsproces van de huid. De ernst van de droge huid in het gezicht is afhankelijk van het aantal en de intensiteit van deze factoren.

Als de natuurlijke barrièrefunctie van de huid door externe factoren wordt verzwakt, kan vocht gemakkelijker verdampen.
Een verlaagd vochtgehalte in de huid door een beperkt aantal aquaporinen.

Externe oorzaken voor een droge huid in het gezicht

Alle externe oorzaken van een droge huid in het gezicht tasten de natuurlijke uit lipiden bestaande oppervlaktebarrière aan. Zodra deze lipidenbarrière wordt doorbroken, kan vocht verdampen en worden de vitale vochtbindende stoffen gemakkelijk weggewassen. Door het ontbreken van deze natuurlijke vochtvasthoudende factoren kan de huid niet zoveel water vasthouden en droogt uit tot deze factoren worden aangevuld en de lipidenbarrière aan het oppervlak wordt hersteld.

Als de droge huid niet met hydraterende producten met vochtvasthoudende bestanddelen wordt behandeld, kan de droogte dieper in de gezichtshuid doordringen en de vochtnetwerken in de dieper gelegen huidlagen verstoren.
De natuurlijke opwaartse vochtstroom naar de bovenste lagen wordt verminderd, wat leidt tot een extreem droge huid in het gezicht.

Externe triggers voor een droge gezichtshuid

De belangrijkste externe triggers zijn triggers in de omgeving en ongeschikte dagelijkse verzorging van de gezichtshuid. Het gezicht wordt doorgaans meer blootgesteld aan deze externe oorzaken van een droge huid dan de rest van het lichaam.

Een omgevingsfactor zoals kou kan fysiologische veranderingen beïnvloeden.
Sommige zeepsoorten kunnen de van nature in de huid aanwezige lipiden wegwassen. Gebruik van voor een droge huid geschikte producten wordt dus aangeraden.

 

De omgeving als oorzaak voor een droge huid in het gezicht

Huidverzorging als oorzaak voor jouw droge gezichtshuid

 • Vaak wassen of lang, heet baden of douchen verwijdert de lipiden die de huidbarrière vormen. 
 • Ongeschikte dagelijkse verzorging van de gezichtshuid – dagelijkse verzorging van de huid met producten die geschikt zijn voor een droge gezichtshuid is belangrijk. Het is vooral belangrijk om geen sterke zeepsoorten te gebruiken die de van nature aanwezige lipiden verwijderen.

Medicijnen

Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat ze de waterbalans in de huid veranderen. Over medicijnen voor het regelen van de bloeddruk, ook diuretica genoemd, is bekend dat zij deze bijwerking hebben. Raadpleeg altijd een arts of apotheker als u bezorgd bent dat een medicijn een droge huid in het gezicht kan bevorderen.

Interne oorzaken voor een droge huid in het gezicht

Erfelijke invloeden op een droge gezichtshuid

Iedere persoon heeft unieke genen die eigenschappen van de huid, zoals pigmentatie, vochtgehalte en lipideniveaus, bepalen. Dit betekent dat onder gelijke omstandigheden verschillende mensen verschillende vochtgehalten en lipideniveaus in hun huid hebben. Personen met een lichte huid hebben meer kans op een droge huid in het gezicht dan mensen met een donkerdere huid. Daarnaast zijn ziekten zoals atopische dermatitis, psoriasis, diabetes en ichthyosis vaak erfelijk, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

 

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen een droge huid veroorzaken.
Naarmate de huid ouder wordt, wordt de structuur aangetast en de kans is groot dat diepere rimpels verschijnen.

Hormonaal niveau als oorzaak voor een droge gezichtshuid

Veranderingen in het niveau van bepaalde hormonen, bijvoorbeeld tijdens de pubertijd en de menopauze, kunnen het vochtgehalte in de huid aantasten. Tijdens de menopauze neemt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam af en dit kan ertoe leiden dat de huid droger wordt. Een droge huid in het gezicht kan ook tijdens de zwangerschap ontstaan.

Leeftijd

Het vermogen van de huid om transpiratie en lipiden te produceren neemt af naarmate mensen ouder worden als gevolg van vermindering van de werking van talgklieren en zweetklieren in de huid. Met het klimmen der jaren wordt de huid gevoeliger voor droogte en hoe droger de huid des te vatbaarder deze is voor de vorming van door droogte veroorzaakte fijne lijntjes en rimpels. Lees meer over door veroudering veroorzaakte droge huid.

Vroegtijdige veroudering van de huid

Huidveroudering vindt op natuurlijke wijze plaats naarmate de leeftijd vordert. Uitgebreide en onbeschermde blootstelling aan ultraviolet (UV) licht kan echter de snelheid waarmee de huid veroudert verhogen en zo tot vroegtijdige vorming van fijne lijntjes en rimpels leiden.

 

Voeding als oorzaak voor een droge huid in je gezicht

De huid heeft verschillende voedingsstoffen, onverzadigde vetzuren en vitaminen nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Een tekort aan deze stoffen kan een zeer droge huid in het gezicht bevorderen.

 

Bevorderende Factoren

Factoren die een droge huid in het gezicht kunnen bevorderen

Naast de belangrijkste oorzaken van een zeer droge gezichtshuid hebben verschillende andere factoren ook invloed op de mate van een droge huid in het gezicht. Bekendheid hiermee kan helpen om ze te vermijden en zo hun invloed te beperken.

Gebrek aan effectieve behandeling van een droge huid in je gezicht

Als een droge gezichtshuid niet goed behandeld wordt, of ineffectieve vochtinbrengende crèmes worden gebruikt, kan de conditie van de droge gezichtshuid waarschijnlijk nog erger worden, in plaats van te verbeteren. Dit komt omdat het de droogte vooruitgang van de vochtnetwerken in de diepere lagen van de huid beïnvloedt, die vocht leveren aan de bovenste lagen van de huid.

 

Vooral een droge huid is gevoelig en dient niet aan schadelijke UV-stralen te worden blootgesteld, aangezien de zon de huid nog meer uitdroogt.
Omdat de middagzon het sterkst is, moet deze in ieder geval worden gemeden, vooral als je een droge huid hebt.

Blootstelling aan de zon

Overmatige blootstelling aan de zon kan de huid in het gezicht droger maken. Daarom is het belangrijk om een zonnebrandmiddel speciaal voor de droge gezichtshuid te kiezen met hydraterende bestanddelen en een geschikte beschermingsfactor (SPF). Het is ook van vitaal belang dat het zonnebrandmiddel, evenals andere huidverzorgingsproducten die op een droge huid worden aangebracht, geen irriterende geur- en kleurstoffen bevatten, aangezien een droge huid, vooral een droge gezichtshuid, gevoeliger is voor irritatie dan een normale huid.

Beroepsrisico's

Sommige situaties vereisen verblijf onder omstandigheden die een droge gezichtshuid kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld buiten sporten, tuinieren en vakanties in koude gebieden verhogen de kans op het ontwikkelen van een droge huid in het gezicht.

Uitdroging kan leiden tot een droge huid in het gezicht

Het vochtgehalte in de huid is gerelateerd aan de hoeveelheid water die het lichaam kan leveren. Daarom kan het lichaam als het is uitgedroogd niet voldoende water aan de huid leveren. 

Mensen die gevoelig zijn voor uitdroging zijn oudere mensen, omdat het gevoel voor dorst met de jaren afneemt, en mensen die lichamelijk werk uitvoeren of veel bewegen.

Roken

De giftige stoffen in sigarettenrook, zoals nicotine, kunnen de bloedsomloop verminderen. Dit vertraagt de stofwisseling in de huid. De huid kan uitdrogen en vroegtijdig verouderen.

Oplossingen

Wat zijn de oplossingen voor een droge huid in het gezicht?

Maar wat te doen tegen een droge huid in het gezicht? Soms is het al te laat en heb je helaas al last van een droge huid. Hieronder beschrijven we wat je het beste kan doen als je eenmaal last hebt van een droge gezichtshuid.

Vermijd factoren die een droge huid in het gezicht bevorderen

Naast dagelijks goed reinigen en hydrateren is het belangrijk om factoren die aan een droge huid bijdragen te vermijden. Dit vermindert het effect van een droge huid in het gezicht en de noodzaak voor behandeling:

 • Vermijd droge lucht door bij heet en koud weer minder tijd buiten door te brengen en door binnen een luchtbevochtiger te gebruiken als de verwarming aan is.
 • Breng minder tijd door in heet water door kort te douchen in plaats van een lang bad te nemen.
 • Gebruik verzorgingsproducten zonder geur- en kleurstoffen en parabenen om irritatie te vermijden.

Een droge en extreem droge huid in het gezicht heeft behoefte aan uitgebreide dagelijkse huidverzorging met gebruikmaking van de juiste huidreinigingsproducten, hydraterende producten en zonnebrandmiddelen. Reinigingsproducten voor de huid op waterbasis met toegevoegde hydraterende bestanddelen zijn geschikt voor de droge tot zeer droge gezichtshuid, terwijl reinigingsproducten op oliebasis ideaal zijn voor de verzorging van de zeer droge en extreem droge gezichtshuid, inclusief bij atopische dermatitis.

Een goede dagelijkse huidverzorging bepalen, zodat de huid er beter uitziet en prettiger aanvoelt
Reinigingsproducten op waterbasis en oliebasis kunnen bij een droge tot extreem droge huid worden gebruikt.

Een droge of extreem droge gezichtshuid reinigen

Een mild maar effectief reinigingsproduct voor de huid is van essentieel belang voor de verzorging van de normale of droge huid en ook voor de acnegevoelige huid en atopische dermatitis. Het belang van goed uitgekiende dagelijkse reiniging en hydratatie voor het gezicht kan niet genoeg worden benadrukt. Een grondig gereinigde gezichtshuid met een goed functionerende oppervlaktebarrière absorbeert vocht effectief en houdt dit vast.

Extra milde Eucerin DermatoCLEAN Reinigingsmelk met hydraterende bestanddelen reinigt grondig, voorkomt dat de huid in het gezicht uitdroogt en bevordert tegelijkertijd de werking van de hydraterende gezichtscrèmes ter verbetering van de conditie van de huid. Deze reinigingsmelk is geschikt voor een droge en gevoelige gezichtshuid. Eucerin DermatoCLEAN Zuiverende Tonic zuivert en hydrateert direct de huid en is geschikt voor alle gezichtshuidtypes.

De juiste huidverzorgingsproducten bieden de droge huid de hydratatie en voeding die deze nodig heeft.

Blijf de droge huid in het gezicht hydrateren

De sleutel tot hydratatie van een droge of extreem droge huid in het gezicht ligt in het aanvullen van de ontbrekende natuurlijke vochtvasthoudende factoren die vocht naar het stratum corneum, of de bovenste huidlaag, aantrekken en hier binden. Dit voorkomt uitdroging van de huid, vermindert de ruwheid en verlicht het trekkende gevoel. Eucerin verzachtende gezichtscrèmes bevatten de natuurlijke vochtvasthoudende factoren ureum en lactaat, die het vochtgehalte regelen door water in de bovenste huidlagen te binden.

Zowel ureum en lactaat worden goed verdragen en het zijn niet-giftige en niet-allergene, van nature in de huid aanwezige verbindingen.

Verzorging van een droge, ouder wordende gezichtshuid

Verzorging van de ouder wordende huid is gericht op het aanpakken van veelvoorkomende oorzaken van huidveroudering. Naarmate de huid ouder wordt, zorgen droogte van de gezichtshuid en schade door UV-straling voor het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels, verlies van huidvolume en dichtheid en een minder stralende huid. Dit maakt een effectieve dagelijkse huidverzorging, vooral door te hydrateren en de huid tegen UVA- en UVB-stralen te beschermen, nog belangrijker. Daarnaast heeft een ouder wordende huid vaak diepe hydratatie nodig om rimpels minder zichtbaar te maken en het ontstaan van meer rimpels te voorkomen. Lees meer over door veroudering veroorzaakte droge huid.

Eucerin Hyal-Urea crèmes voorzien in de behoeften van een droge tot extreem droge huid.
Crèmes met hyaluronzuur kunnen de vorming van rimpels vertragen.

Hyaluron, ook wel bekend als hyaluronzuur, is een essentieel onderdeel van het bindweefsel.
Het heeft een hoog waterbindend vermogen, dat de regeneratie van de huid en de verspreiding van voedingsstoffen verbetert. Wanneer gezichtshuid ouder wordt, daalt de hoeveelheid vrije Hyaluron in de opperhuid en, vooral, in de lagere huidlagen. Hyaluronzuur, plaatselijk aangebracht, kan rimpelvorming vertragen en herstellen. Bovendien kan dit verder worden geoptimaliseerd door een geschikte hydraterende huidverzorgingsroutine.


Eucerin Hyal-Urea crèmes vormen een uniek antirimpel- en hydraterend product met niet-allergeen en niet-irriterend hyaluron en ureum.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek