Wat en hoe vaak moet je smeren

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Bodylotion, dag- en nachtcrème, serum, lippenbalsem: producten om je huid gezond en mooi te houden, zijn er in overvloed. Dat het aanbod zo toereikend is, is niet zonder reden: met alle invloeden van buitenaf is het belangrijk om je huid goed te verzorgen en te beschermen. Maar wanneer gebruik je welke producten? En hoe vaak smeer je dan? In dit artikel leggen we graag uit wat het verschil is tussen alle crèmes en wat het belang is van regelmaat en ritme.

Waarom smeren?

Het is belangrijk om je huid goed te hydrateren.

‘Is het gebruik van huidverzorging wel nodig? Doen crèmes eigenlijk wel iets?’ Dergelijke vragen krijgen we regelmatig. Het antwoord hierop is simpel: ja, crèmes doen wel degelijk iets. Een goed verzorgingsproduct houdt het vochtgehalte van de huid op peil (het hydrateert de huid) en beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. Dit resulteert in een huid die verzorgd, zacht en prettig aanvoelt.

Pas wel op met wát je smeert. Het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ is namelijk niet waar. Sommige crèmes veroorzaken huidirritatie en versnellen daarmee juist het verouderingsproces van de huid. Verzorgingsmiddelen met te veel alcohol, parfum of chemische middelen zijn grote boosdoeners.

Maar als je het juiste product hebt gevonden voor jouw huid, dan is smeren ontzettend belangrijk. Het gebruik van huidverzorging zorgt ervoor dat je huid gezond wordt of blijft en kan huidveroudering vertragen. Gebruik van dagelijkse huidverzorging overigens niet te veel. Hiervoor geldt less is more. Als je huid plakkerig aanvoelt, heb je teveel gebruikt.

Welk product moet ik smeren?

Maar wat smeer je dan? Dit hangt af van het doel dat je wilt bereiken. Hieronder zetten we de meest gebruikte producten op een rij.

Body lotion

Bodylotion smeer je bijvoorbeeld op je armen en benen.

Een bodylotion heeft als primair doel om te hydrateren, met andere woorden om de vochtbalans op peil te houden. Daarnaast stimuleert bodylotion met bijvoorbeeld het ingrediënt Urea de ‘gecontroleerde afschilfering’, dit is het afstoten van dode huidcellen. Hierdoor voelt je huid soepel, zacht en aangenaam aan. Bodylotions met ingrediënten als dexpanthenol beschermen juist tegen uitdroging en ondersteunen het herstel van de huid. Je gebruikt een bodylotion bij voorkeur alleen voor de grootste delen van je lichaam: je armen, benen en romp. Omdat de huid op het gezicht, handen en voeten verschilt van de rest van ons lichaam, is op die plekken een apart verzorgingsproduct aan te raden.

Dagcrème

Dagelijks wordt je gezicht blootgesteld aan factoren die de huid schade toebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de zon, maar ook aan wind, kou en luchtvervuiling. Een dagcrème met SPF beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf waaronder de schadelijke invloeden van de zon. Voor het beste resultaat heb je een dagcrème nodig die geschikt is voor jouw huidtype. Lees in ons artikel ‘Zo stel je vast welk huidtype je hebt’ welke crème bij jou past.

Hoe gebruik je een dagcrème dan? Dit product smeer je op je hele gezicht, behalve op de huid rond je ogen. Omdat deze huid kwetsbaar is, heb je hiervoor een speciale oogcrème nodig. Bij voorkeur gebruik je elke ochtend na het reinigen een dagcrème. Crèmes met SPF bieden op de meeste dagen voldoende bescherming tegen uv-straling, maar op zonnige dagen is een zonnebrandmiddel naast (of in plaats van) een dagcrème aan te raden.

Nachtcrèmes

Nachtcrèmes hydrateren de huid niet alleen, maar stimuleren ook het huidherstellende proces. Dit herstelproces gebeurt tijdens je slaap en een nachtcrème ondersteunt dit. Het belangrijkste verschil met een dagcrème, is dat een nachtcrème geen beschermingsfactor bevat en deze is vaak rijker van textuur. Hierdoor is dit product niet geschikt voor overdag. Een nachtcrème gebruik je bij voorkeur elke avond na het reinigen. Ook hier geldt dat je het smeert op je hele gezicht, behalve op de huid rond je ogen.

Serum

Een serum heeft een hoge concentratie aan actieve bestanddelen en is vooral geschikt als je een specifiek probleem wilt aanpakken. Je kunt hierbij denken aan veroudering, acne of hyperpigmentatie. Een serum gebruik je bij voorkeur in combinatie met een crème. De samenwerking tussen deze producten is belangrijk, omdat een serum veel gerichter problemen aanpakt, maar een crème de huid voedt en beschermt. Een serum breng je aan op een gereinigde huid en smeer je tweemaal daags voordat je een dag- of nachtcrème gebruikt. Tip: laat je serum even intrekken voordat je het volgende product aanbrengt.

Oogcrème

Rondom je ogen is de huid erg teer en dun en dus kwetsbaarder dan de rest. Make-up op je ogen haal je daarom bij voorkeur af met een speciale oogmake-upremover. En ook de verzorging voor de huid rondom je ogen is anders dan voor de rest van je gezicht. Breng na het gebruik van een dag- of nachtcrème een oogverzorgingsproduct aan. Deze smeer je niet, maar dep je voorzichtig in je huid.

Lippenbalsem

Lippenbalsem kan je zo vaak gebruiken als je wilt.

Lippen drogen snel uit. Dit omdat je lippen, in tegenstelling tot de rest van je gezicht, maar weinig talgklieren bevatten. Ook hebben weerselementen zoals zon en kou invloed op je lippen. En als je ze dan ook nog vaak bevochtigt met je tong, voelen ze al gauw droog en ruw aan. Om dit te voorkomen, gebruik je bij voorkeur een vettige lippenbalsem. Dit product kan je zo vaak gebruiken als je wilt. De bewering dat lippenbalsem je lippen juist uitdroogt is overigens onzin. De productie van talg wordt niet aangepast na het (veelvuldig) gebruik van lippenbalsem.

Handcrème

Je handen worden, net als je gezicht, veel blootgesteld aan de zon. Bovendien komen ze het vaakst in aanraking met water, wat ervoor zorgt dat je huid uitdroogt. Een handcrème activeert de natuurlijke afweer van de huid voor langdurige bescherming en maakt de handen zacht en soepel, zelfs tot 18 uur na insmeren.

Voetcrème

Je voeten krijgen het misschien wel het zwaarst te verduren, of je nou een lange wandeling maakt, de hele dag met je gympen aan op kantoor zit of op blote voeten over het strand gaat. Droge voeten, gebarsten hielen en eelt verhelp je met een voetcrème. Die breng je voor het beste resultaat elke ochtend én avond aan op droge, schone voeten. Even laten intrekken en dan loop je er zo mee weg.

Zonnige dagen

Als de zon schijnt komt er nog een ander product bij kijken, namelijk zonnebrandcrème. Dit is belangrijk, want onbeschermd in de zon is erg schadelijk voor je huid. Lees hierover meer in ons artikel 'Bescherm je gezicht tegen invloed van de zon'.

Advies op maat

Heb je een huidprobleem als acne, hyperpigmentatie of veroudering? Dan is het slim om gebruik te maken van speciale huidverzorgingsproducten, afgestemd op jouw huid.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek