extreem droge voeten - Eucerin

Extreem droge voeten: wat kun je er aan doen?

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Extreem droge voeten: dit kan ontzettend pijnlijk zijn omdat ze dagelijks belast worden. Ze staan onder constante druk door dat we erop lopen, staan en bijv. sporten. Dit kan soms leiden tot een harde, droge en/of een eeltige voethuid, die ruw en hard aanvoelt. Gelukkig is er zeker wat aan te doen! Lees hier meer over de oorzaken van zeer droge voeten én wat je hiertegen kunt doen.

Droge voeten: een probleem voor veel mensen

Onze voeten zijn extreem vatbaar voor het vormen van een droge huid. Droge huid op je voeten kan leiden tot voetproblemen, zoals een ruwe, gebarsten of zelfs een verharde huid met likdoorns. Hierbij komt dat onze voeten onderhevig zijn aan omstandigheden als druk en wrijving van schoenen of blootsvoets lopen. Dit laatste zorgt ervoor dat voeten nog gevoeliger voor het ontwikkelen van een droge huid worden. De huid op je voeten is daarnaast dikker, wat meestal betekent dat een rijkere of intensievere moisturizer nodig is.

Oorzaak van droge voeten

Droge voeten worden dan ook veroorzaakt door een gebrek aan vocht in de huid. Er zijn ontzettend veel verschillende factoren die kunnen zorgen voor het ontstaan van droge voeten:

  • (Zeer) warm douchen of baden (blootstelling aan warm water leidt tot het afbreken van de natuurlijke huidbarrières waardoor vocht kan ontsnappen, wat resulteert in een overmatige droge huid op de voeten);
  • Een huidaandoening die de huid uitdroogt (zoals eczeem of psoriasis);
  • Zeep die niet hydrateert;
  • Medische aandoeningen (zoals diabetes of schildklieraandoeningen)
  • Koud weer (lagere temperaturen zorgen voor een lage luchtvochtigheid, wat vocht uit de huid onttrekt);
  • Lage vochtigheidsgraad in binnenruimtes (verwarmingssystemen staan erom bekend dat ze de lucht uitdrogen);
  • Veroudering (we verliezen van nature vocht in onze huid als we ouder worden);
  • Langdurig verblijf in de zon.

Oorzaak van droge voetzolen

Wanneer je aan de huid aan de onderkant van je voeten voelt, de voetzool, voel je dat deze huid dikker en harder is dan de huid van de rest van het lichaam. De huid van je voetzolen is zo dik om de dagelijkse belasting te kunnen verdragen. Die dikkere huid helpt ons te beschermen, maar is daarom ook gevoeliger voor uitdroging. Droge voetzolen kenmerken zich door een dikke, ruwe, schrale huid waar eelt zich heeft gevormd, kloofjes, roodheid en een jeukerig gevoel.

Voeten die vaak of constant vervellen

Bovendien kan droogte ook leiden tot het vervellen van de voeten. Dit kan zich uiten in kleine, losse velletjes en een schrale huid, tot grotere stukken huid die loslaten. Schrale voeten zien er bovendien droog uit.

Jeukerig gevoel aan de voetzolen door droge voeten

Een jeukerig gevoel aan de voeten is ontzettend vervelend. Met name in de wintermaanden kan een jeukerig gevoel opspelen. Als je jeukerig aanvoelende voeten veroorzaakt worden door een droge huid, zie je schrale plekken en kloofjes in de huid. Bij donkerdere huidtypes kan een droge voethuid er wit of asachtig uitzien.

De juiste verzorging voor (zeer) droge voeten

Een goed samengestelde voetverzorging routine helpt de tekenen van (extreem) droge voeten te verzachten. Eucerin raadt voor de dermocosmetische verzorging van de droge plekken op de voeten de combinatie en het gebruik aan van reinigings- én verzorgingsproducten voor de voethuid.

Stap 1: Reiningen van de voethuid

Reinig de voeten met de UreaRepair PLUS Urea Doucheschuim Geparfumeerd: dit product reinigt de voethuid effectief zonder harde ingrediënten die de lipiden van de opperhuid en hydraterende factoren (die de natuurlijke beschermende huidbarrière vormen) wegwassen. Deze kunnen de huid namelijk irriteren en ervoor zorgen dat de huid nog verder uitdroogt. Het UreaRepair PLUS Doucheschuim is speciaal gemaakt voor dagelijks gebruik op een droge, zeer droge, ruwe en prikkelbare huid.

Lees meer

Stap 2: Verzorgen van de voethuid

Om vervolgens de droge huid van de voeten te verzorgen, biedt Eucerin twee verschillende producten:

•  UreaRepair PLUS Voetschuim 10% Urea: een schuim dat de droge en ruwe huid van de voeten intensief hydrateert voor onmiddellijke verzachting. De ultralichte textuur van het schuim is gemakkelijk aan te brengen en trekt snel in de huid, wat praktisch en comfortabel is. Het schuim heeft ook een rustgevend parfum, wat een wellness-gevoel geeft. Tegelijk is het speciaal is ontwikkeld voor de droge huid om geen irritatiegevoel te veroorzaken.

•  UreaRepair PLUS Voetcrème met 10% Urea: Deze voetcrème geeft een intensieve verzorging. De intensieve hydratie die tot wel 48 uur lang aanhoudt zorgt voor omiddellijke verzachting.

Beide producten zijn geschikt voor mensen met een huid met neiging tot xerose, psoriasis of met diabetes.

Koop het product online of bij jouw dichtstbijzijnde Eucerin apotheek.

Lees meer

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek