Dagcrème met SPF: Wat is het en waarom zou je het gebruiken?

Leestijd: 0 min
Ontdek meer

We hebben allemaal wel eens het advies gehoord dat het heel belangrijk is dat je iedere dag een dagcrème met SPF (zonbeschermingsfactor) gebruikt, maar waarom is dat eigenlijk? In dit artikel leggen we je uit wat SPF precies is, waarom het belangrijk is om een gezichtscrème met SPF te gebruiken en welke dagcrème en SPF bij jouw huid passen!

Wat is SPF in dagcrème?

Dus wat is SPF nu precies? De betekenis van SPF is Sun Protection Factor (oftewel zonbeschermingsfactor). Deze beschermt je huid tegen de schadelijke UVA- en UVB-stralen van de zon. Hoe hoger de SPF, hoe langer en meer bescherming het product biedt Een SPF in je dagcrème zorgt ervoor dat de crème je huid niet alleen voedt en hydrateert, maar ook beschermt tegen invloeden van buitenaf. Iedere dag, ongeacht het weer, word je namelijk blootgesteld aan UV-straling. UVB is de straling die je op de huid kunt voelen wanneer je lekker in de zon hebt gezeten en ervoor zorgt dat je huid verbrandt. UVA-straling voel je niet, maar is wel het hele jaar door aanwezig, ook wanneer de zon niet schijnt. Deze straling komt zelfs door regen, wolken en ramen heen en is de voornaamste oorzaak van huidveroudering en pigmentvlekken door de zon. Een dagcrème met SPF beschermt je tegen zowel UVA- als UVB-stralen en biedt dus de voordelen van een dagcrème én een zonnebrandcrème ineen.

Waarom is het belangrijk om een dagcrème met SPF te gebruiken?

UV-straling – we worden er iedere dag aan blootgesteld en het kan veel verschillende gevolgen hebben. Zonbescherming voor het gezicht is enorm belangrijk, omdat dit het deel van het lichaam is dat het meest wordt blootgesteld aan UV-straling. De rest van het lichaam wordt vaak bedekt onder kleding. Een dagcrème met SPF verzorgt en hydrateert je huid  én beschermt tegen externe invloeden.

Welke SPF heb ik nodig in mijn dagcrème?

Net als bij zonnebrandcrème kan de SPF in dagcrème verschillende sterktes hebben. Ook hier geldt: hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent tegen UVA- en UVB-straling. De meeste dagcrèmes hebben een SPF van 15, 30 of 50. Hieronder leggen we uit welke SPF je nodig hebt voor je gezicht.

SPF 15  
Dit is een minimale SPF. Wanneer je een crème gebruikt met deze SPF, is het aan te raden om ook een zonnebrandcrème te gebruiken voor je gezicht wanneer je naar buiten gaat. SPF 15 is alleen voldoende wanneer je binnenblijft of in de wintermaanden op bewolkte dagen even naar buiten gaat.

SPF 30
Wanneer je zeker wil zijn dat je dagelijks beschermd bent, is dit de minimale aanbevolen sterkte. Deze factor beschermt je huid namelijk tegen de dagelijkse straling en invloeden van buitenaf en kan zo helpen huidveroudering veroorzaakt door de zon te voorkomen. Let wel op: wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan de zon, wanneer je bijvoorbeeld naar het strand gaat of lekker in het zonnetje op het terras gaat zitten, is het belangrijk om een hogere  SPF te gebruiken en deze regelmatig opnieuw aan te brengen.

SPF 50(+)
Dit is een hoge tot zeer hoge zonbeschermingsfactor. SPF 50(+) wordt gezien als de beste bescherming tegen UV-stralen en door dermatologen geadviseerd, met name voor mensen met een gevoelige huid of huidveroudering en pigmentvlekken te helpen voorkomen. In een geschikte zonnebrandformule is SPF 50(+) ook ideaal voor kinderen, omdat de kinderhuid gevoeliger en kwetsbaar is. Lees hier meer over zonbescherming voor de kinderhuid.

 

Welke dagcrème met SPF is het meest geschikt?

Welke dagcrème met SPF het beste bij jou past is afhankelijk van je huidtype en-behoefte. 

  • Dagcrème met SPF voor de gemengde of vette huid
    Voor een vette huid is het belangrijk dat een dagcrème de poriën niet verstopt en een matterend effect heeft. Dit zorgt ervoor dat je gedurende de dag goed beschermd bent én je gezicht niet gaat glimmen.
  • Dagcrème met SPF voor de droge huid:
    Zoek je de beste dagcrème met SPF voor een droge huid? Kies dan een hydraterende dagcrème die Hyaluronzuur bevat. Ook is Gluco-Glycerol een zeer effectief ingrediënt tegen een droge huid, door zijn hydraterende eigenschappen en het activeren van de huideigen distributiekanalen (de Aquaporines*). Wanneer de huid gevoed én beschermd wordt tegen de zon, zal deze minder snel uitdrogen en er gehydrateerd uitzien.
  • Dagcrème met SPF voor de oudere huid:
    Wanneer je op zoek bent naar een voedende crème voor de rijpere huid, kies dan een dagcrème die dit huidtype ondersteunt, idealiter met minimaal SPF 30. Dit omdat een oudere huid vaak gevoeliger en kwetsbaarder is, en daardoor vatbaarder voor o.a. ouderdomsvlekken (hyperpigmentatie).

Vind jouw perfecte dagcrème met SPF

Eucerin biedt verschillende dagcrèmes met SPF die passen bij verschillende huidbehoeften. 

Shop de producten bij jouw dichtstbijzijnde Eucerin apotheek of online.

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek