Droge hoofdhuid – Deze oplossing werkt wél (en deze niet)

Leestijd: 2 min
Ontdek meer

Als je last hebt van jeukende hoofdhuid, heb je er vast weleens naar gegoogled. Huis-tuin-en-keukentips die beloven dat je binnen no time van je klachten af bent. We hebben het over je haren wassen met azijn of het gebruik van voetschimmelspray op je hoofd. Onze tip: doe het niet. De eerste stap om van een jeukende hoofdhuid af te komen, vind je vooral door te kijken naar de oorzaak. Daarna pas naar de oplossing. En die is er zeker.

Een bekend probleem

Eucerins shampoo houdt je haar zacht en voorkomt de jeuk.

Jeuk is een bekend verschijnsel bij een droge hoofdhuid. Ook roodheid, tintelingen of een branderige huid worden vaak genoemd. Als je er last van hebt, wees gerust: je bent niet de enige. Een hoop mannen en vrouwen hebben last van een droge hoofdhuid en bijkomende klachten.

Om van je probleem af te komen, is het belangrijk te ontdekken waar het vandaan komt. Gebruik in ieder geval nooit zomaar producten waarvan je niet zeker weet dat ze werken. Online heersen nogal wat fabels. Het is namelijk niet bewezen dat azijn, natuurlijke oliën of zelfs voetschimmelsprays een droge hoofdhuid verhelpen. Sterker nog: bij verkeerd gebruik kan het juist meer kwaad dan goed doen.

De oorzaak van jeuk

De voornaamste reden voor jeuk op je hoofdhuid is uitdroging. Dit kan leiden tot irritatie van je huid en ‘kriebel op je kop’. Deze uitdroging kan zowel van binnenuit als van buitenaf worden veroorzaakt. Probeer daarom eerst te bedenken wanneer de jeuk begon, zodat je beter kunt inschatten wat de oorzaak is.

Zo kun je bijvoorbeeld een shampoo gebruiken die ervoor zorgt dat je hoofdhuid uitdroogt en gaat jeuken, of slik je geneesmiddelen die dit als bijwerking hebben. Ook roken, slechte voeding of simpelweg verandering van de seizoenen kunnen invloed hebben op je hoofdhuid. Maar het is ook mogelijk dat jouw droge hoofdhuid een erfelijke eigenschap is. Hierbij heb je aanleg om deze klachten te ontwikkelen, hoe gezond je ook leeft.

Pak de klachten aan

De jeuk aanpakken met een hoofdhuidbehandeling.

Gelukkig zijn er verschillende producten die een droge hoofdhuid ondersteunen bij het herstel. Zo helpen shampoos met ureum en lactaat om vocht vast te houden. Beide stofjes komen van nature voor in je huid: niks vreemds dus.

Als je bijvoorbeeld ook last hebt van roodheid en irritatie, dan zijn haarproducten met licochalcone A een goede keus. Deze producten werken ontstekingswerend, waardoor het de roodheid en de huidirritaties vermindert. Een betrouwbare optie is bijvoorbeeld deze hoofdhuidbehandeling.

Bang dat deze shampoos je haar niet mooi laten glanzen? Maak je geen zorgen. Ook deze producten zorgen er natuurlijk gewoon voor dat je haar er gezond en stralend uitziet.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek