jeuk op hoofdhuid

Tips bij een droge hoofdhuid met jeukerig gevoel

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Jeuk aan de hoofdhuid is gênant, irritant en veroorzaakt vaak ongemak. Veel mensen hebben last van onregelmatigheden op hun hoofdhuid door uiteenlopende oorzaken, zowel intern als extern. In dit artikel krijg je meer inzicht in de oorzaken en kennis van de oplossingen tegen een jeukende hoofdhuid. Daarnaast geven we je tips voor de aanpak van je droge hoofdhuid. Dit is een eerste stap in de richting van verbetering en stabilisatie van huidproblemen.
Heb je last van een gevoelige en geïrriteerde hoofdhuid?

Wat is het?

Wat is een jeukende en droge hoofdhuid?

Verstoring van de natuurlijke vochtbalans van jouw hoofdhuid kan leiden tot jeuk aan de hoofdhuid. Een droge en jeukende hoofdhuid kan te maken hebben met veroudering of huidproblemen zoals atopische dermatitis of psoriasis en de symptomen kunnen uiteenlopen van zeer mild tot extreem. Mocht je last hebben van een rode jeukende hoofdhuid kan dit verschillende oorzaken hebben. Denk aan stress, verandering in hormonen of bepaalde haarproducten.

Heb je een droge en jeukende hoofdhuid?

Je hebt mogelijk een droge en jeukende hoofdhuid als...

 • Je vaak jeuk hebt en aan je hoofdhuid krabt: Sommige mensen beweren zelfs dat zij in hun slaap krabben.
 • Je onlangs aan één of meer van de bovenstaande oorzaken bent blootgesteld: Vooral als snel daarna de symptomen zijn ontstaan.

Je hebt wellicht een ander hoofdhuidprobleem als…

Raadpleeg een arts of een dermatoloog als je je zorgen maakt, je ernstige symptomen heeft of je hoofdhuid is ontstoken, vocht afscheidt of pijnlijk is.

Belangrijkste oorzaken

Belangrijkste oorzaken van een jeukende en droge hoofdhuid

oorzaak droge jeukende huid
1. Vochtverlies, waardoor droogte ontstaat 2. Micro-ontstekingen veroorzaken meer irritatie 3. De hoofdhuid gaat jeuken

Interne factoren droge, jeukende huid:

 • Huidproblemen zoals atopische dermatitis of psoriasis
 • Veroudering – hoe ouder je wordt, des te droger wordt je huid
 • Fysieke of emotionele stress
 • Genetische factoren
 • Hormonale veranderingen

Externe factoren droge, jeukende huid:

 • Veranderingen van temperatuur of seizoenen
 • Factoren met betrekking tot de levensstijl zoals slechte voeding of roken
 • Bepaalde geneesmiddelen
 • Milieuverontreiniging
 • Cosmetische shampoos, zeep en haarbehandelingen

Zodra de hoofdhuid zijn natuurlijke vocht verliest, kan de beschermlaag worden aangetast. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen eenvoudig in de huid dringen en zo tot micro-ontstekingen van de hoofdhuid leiden. Door deze micro-ontstekingen kan uw hoofdhuid nog ernstiger geïrriteerd raken, wat leidt tot jeuk aan de hoofdhuid, roodheid en een strak gevoel. Een andere oorzaak van een jeukende hoofdhuid is eczeem. Als dit gepaard gaat met schilfers wordt het ook wel 'seborroïsch eczeem' genoemd.

Micro-ontstekingen en een droge, jeukende hoofdhuid

Wat zijn micro-ontstekingen? Dit zijn milde ontstekingen van de huid. Deze zijn zelfs zo mild, dat zij bij klinische testen niet worden opgemerkt. Als we echter huidweefsel waarin micro-ontstekingen aanwezig zijn onderzoeken, komen we immuuncellen voor ontstekingen tegen. Met andere woorden, de huid reageert op irritatie door middel van ontstekingen en probeert zich op deze manier te herstellen. Als deze huidcellen vervolgens aan verdere irritatie worden blootgesteld, kan de huid met een 'echte' ontsteking reageren.

1. Gezonde huid 2. Micro-ontsteking 3. Ontsteking (erytheem)

Hoe zijn deze aan hoofdhuidproblemen gerelateerd? Er is toenemend bewijs dat bij de meest voorkomende hoofdhuidaandoeningen, variërend van dunner wordend haar en roos tot een droge, jeukende en gevoelige hoofdhuid, micro-ontstekingen van de hoofdhuid aanwezig zijn.

Als je plotseling haar verliest of als dit broos wordt, kan dit op een onderliggend gezondheidsprobleem duiden, zoals een schildklierafwijking, ijzertekort of een auto-immuunziekte. Sommige medicijnen kunnen ook haarverlies veroorzaken. Raadpleeg in alle gevallen een dermatoloog voor nadere informatie.

droge hoofdhuid na het douchen of badderen

Het nemen van een warme douche of bad kan zorgen voor een jeukende droge hoofdhuid. De temperatuur van het water kan de hoofdhuid uitdrogen wat uiteindelijk zorgt voor een jeukerig gevoel.

Fabels

Vaak gehoorde fabels over een jeukende en droge hoofdhuid

Azijn, natuurlijke oliën, en zelfs voetschimmelspray behoren tot de geclaimde remedies om jeuk aan de hoofdhuid te behandelen. Er is echter geen bewijs dat deze remedies ondersteunt.

Oplossing

Oplossing voor een droge hoofdhuid met jeukerig gevoel

Een oplossing om een jeukende hoofdhuid te behandelen is shampoo. Tegenwoordig zijn er veel verschillende shampoos tegen een jeukende hoofdhuid. Eucerin heeft shampoos waarmee jeuk op de hoofdhuid kan worden behandeld.

Eucerin DermoCapillaire Kalmerende Urea Shampoo en Eucerin DermoCapillaire Kalmerende Hoofdhuidbehandeling hebben aangetoond dat zij een  droge hoofdhuid kalmeren en jeuk aan de hoofdhuid verlichten en uw haar tegelijkertijd zacht maken en een gezonde glans geven. Lees meer over de shampoo of hoofdhuidbehandeling.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek