Gratis verzending | -10% op je eerste bestelling

Vrouw smeert oogcreme op - Eucerin

Rimpels onder de ogen

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Rimpels onder de ogen & kraaienpootjes: verzorgen en verminderen

Rimpels onder de ogen: vroeg of laat krijgt iedereen hier mee te maken. In vergelijking met andere huiddelen van het lichaam, vormen rimpels onder de ogen zich sneller. Dit komt doordat de huid onder de ogen veel dunner is en het minder zweet- en talgklieren bevat. Hierdoor is het voor de huid onder de ogen moeilijker om vocht vast te houden waardoor lijntjes en rimpels onder de ogen ontstaan. In dit artikel lees je alles over rimpels onder de ogen, het verschil tussen fijne lijntjes en diepe rimpels, en geven wij advies om deze te verminderen en tegen te gaan.

Hoe ontstaan oogrimpels?

Lijntjes rondom de ogen van een vrouw - Eucerin

Naarmate de huid ouder wordt, verlopen de processen in de huid langzamer en wordt de huidstructuur minder stevig. De stoffen die de huid stevig en glad houden beginnen af te nemen en er ontstaan rimpels1. Dit komt door een combinatie van de effecten van het interne verouderingsproces van het lichaam en externe factoren. Zowel genetische aanleg als je algehele gezondheid kunnen een invloed hebben op interne verouderingsprocessen. Externe factoren zijn afhankelijk van de omgeving, zoals schadelijke UV-straling en luchtvervuiling2. Ook is de huid onder de ogen veel dunner, waardoor eerste rimpels veelal onder de ogen te zien zijn. Bovendien bevat de huid onder de ogen minder zweet- en talgkliertjes. Hierdoor is het lastig om vocht vast te houden waardoor fijne lijntjes zichtbaar worden.

Rimpels onder de ogen: fijne lijntjes of diepe rimpels?

Zoals eerder genoemd krijgt iedereen vroeg of laat te maken met rimpels, maar wanneer we spreken over rimpels is het belangrijk het verschil te weten tussen fijne lijntjes en diepe rimpels. Rimpels en fijne lijntjes worden vaak in één adem genoemd, maar ze verschillen echter wezenlijk van elkaar. 3


Fijne lijntjes

Fijne lijntjes worden in de dermocosmetica wereld ook wel droogtelijntjes genoemd. De naam komt dan ook voort door een tekort aan vocht. Elke huid heeft een eigen vochtbalans en deze moet op peil worden gehouden. Indien er een vochttekort ontstaat, ontstaan er minischeurtjes in de huid. Naast het vochtgehalte is ook hyaluronzuur een belangrijke factor bij het ontstaan van fijne lijntjes. Dit is de bindende stof die de cellen omvat en de huid een jong, glad uiterlijk geeft4. Door afname van deze huideigen stof verliest de huidstructuur zijn volle en stevige gevoel en vormt deze sneller plooien. 5

Om droogtelijntjes, oftewel fijne lijntjes, te verminderen is het dus van belang de huid rondom de ogen van vocht te voorzien. Dit kan bijvoorbeeld door een oogcrème met hyaluronzuur te gebruiken. Bovendien is het nodig om elke dag voldoende te drinken.


Diepe rimpels

Naast droogte- of fijne lijntjes zijn er ook diepe rimpels die ontstaan door een te kort aan elastine en collageen6. Een jaarlijkse afname van collageen van 1% en een steeds meer ontregelde huidstructuur maken de huid minder stevig en zo ontstaan rimpels7. De eerste rimpels zijn te zien rondom de ogen en worden ook wel kraaienpootjes genoemd. Deze kraaienpootjes kunnen al voor het 30e levensjaar ontstaan aangezien de huidcellen in het lichaam dan niet meer groeien, maar vooral worden onderhouden. In de volgende alinea zullen we dieper ingaan op kraaienpootjes en lachrimpels.

Kraaienpootjes en lachrimpels rond de ogen

Van nature knipper, frons én (hopelijk) lach je gedurende de dag. Deze herhaalde gezichtsuitdrukkingen hebben echter wel een aanzienlijke impact op de structuur en elasticiteit van de huid en spelen na verloop van tijd een rol in het ontstaan van rimpels rondom de ogen. Deze rimpels worden ook wel kraaienpootjes of lachrimpels genoemd.

De naam kraaienpootjes komt door de afdruk die op de huid te zien is. Deze soort rimpels heeft de vorm van een kraaienpootje. Het ontstaan van kraaienpootjes kan gezien worden als een van de eerste tekenen van huidveroudering. Zoals eerder benoemd is de huid rondom de ogen dunner waardoor deze sneller tekenen van huidveroudering kan vertonen. Niet iedereen vindt het mooi dat deze kraaienpootjes ontstaan, maar negatief is het eigenlijk niet. Kraaienpootjes ontstaan namelijk hoofdzakelijk door lachen. Wanneer je lacht, wordt immers de huid rondom de ogen samengetrokken, waardoor dit type rimpels ontstaan. Vandaar ook wel de naam lachrimpels. Hoe meer je lacht, des te meer kraaienpootjes.

Oogrimpels en kraaienpootjes verminderen

Er zullen altijd rimpels verschijnen, ondanks dat de meeste mensen dat liever niet willen of ze in een zekere mate willen voorkomen en/of verminderen. Hier volgen een aantal tips om rimpels rondom de ogen tegen te gaan:

 1. Hydrateer je huid goed
  Hydratatie is key als het gaat om het verzorgen van de huid. Het zorgt ervoor dat de cellen gevuld worden waardoor de huid minder snel slap zal worden. Drink daarom dagelijks 1,5 à 2 liter water.8
 2. Bescherm je ogen tegen zonlicht
  Ga je in de zon zitten? Vergeet dan niet een zonnebril met UV-filter op te doen. Hierdoor hoef je je ogen niet samen te knijpen – dit samenknijpen kan er namelijk voorzorgen dat kraaienpootjes (sneller) zullen ontstaan. Breng onder je zonnebril ook zonnebrandcrème aan.
 3. Zorg voor een groot computerscherm
  Urenlang achter je computer doorbrengen is in geen een opzicht goed, maar als je dit ook nog doet achter een klein scherm dan moet je je ogen constant samenknijpen. Zorg daarom voor een groot computerscherm waarvoor je niet telkens je ogen hoeft samen te knijpen.
 4. Lifestyle
  Slaap jij voldoende en eet je gevarieerd en gezond? Al deze aspecten dragen bij aan een gezonde lifestyle en zorgen er ook voor dat rimpels onder de ogen minder snel voorkomen.
 5. Ga voor een goede oogcrème 9
  Tot slot is het natuurlijk goed om op tijd te beginnen met het gebruiken van een goede oogcrème. Een goede oogcrème bevat bepaalde ingrediënten, zoals Hyaluronzuur. In de volgende alinea zullen we toelichten welke oogcrème het best past bij jouw huid.

Kies de anti-rimpel oogcrème die bij jou past

Een goede oogcrème is erg belangrijk voor verminderen van rimpels rondom de ogen. Maar welke oogcrème past nu het beste bij jouw huid? Hieronder geven wij een overzicht van drie verschillende Eucerin oogcrèmes voor specifieke huidbehoeften.

 • Eucerin Hyaluron-Filler Oogcrème (vanaf 25 jaar): Geavanceerde anti-rimpel oogcrème om fijne lijntjes en kraaienpootjes rond de ogen gericht aan te pakken. De SPF 15 en UVA-bescherming helpen op doeltreffende wijze voortijdige huidveroudering en verdieping van bestaande rimpels te voorkomen. Bij regelmatig gebruik wordt de huid gladder, terwijl lijntjes en rimpels zichtbaar verminderen.
 • Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift Oogcrème (vanaf 40 jaar): Helpt volumeverlies herstellen en de huid rondom de ogen te verstevigen, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van wallen onder de ogen. Bevat SPF 15 met een UVA-filter systeem voor bescherming van de tere huid rond de ogen.
 • Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Oogcrème (vanaf 50 jaar): Helpt de elasticiteit van de huid te verbeteren en diepe rimpels zichtbaar te verminderen, voor een frissere en jeugdigere blik. Bevat SPF 15.

Wil jij een van deze oogcrèmes proberen? Ga dan naar jouw dichtstbijzijnde Eucerin apotheek of koop de producten online.

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek