Huidveroudering – oorzaken & hoe tegengaan

Leestijd: 8 min
Ontdek meer

Vanaf de leeftijd van circa 25 jaar beginnen de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar te worden aan het huidoppervlak. Eerst verschijnen er fijne lijntjes en in de loop van de tijd worden rimpels, volumeverlies en verlies van dichtheid zichtbaar.

Onze huid wordt om verschillende redenen ouder. Niet al deze redenen kunnen worden vermeden of veranderd. Maar huidveroudering kan tot op zekere hoogte worden beheerst tegen gegaan met een holistische, preventieve aanpak. Inzicht in de manier waarop inwendige en uitwendige factoren van invloed zijn op de structuur en functie van de huid kan helpen om goede keuzes te maken over de behandeling van huidveroudering en helpt vroegtijdige huidveroudering voorkomen en tegen te gaan.

Wat is huidveroudering

Op den duur krijgt iedereen te maken met huidveroudering. Het begint vanaf de leeftijd van circa 25 jaar met fijne lijntjes en worden in de loop van tijd rimpels, volumeverlies en verlies van elasticiteit. Erfelijke factoren en levensstijl kunnen de snelheid en de mate van de veroudering van de huid bepalen.

Tekenen & symptomen

Tekenen van huidveroudering

Er zijn drie hoofdverschijnselen van algemene huidveroudering. Elk symptoom beïnvloedt op een andere manier hoe het gezicht eruit ziet. 

Rimpels

Vanaf welke leeftijd krijg je rimpels? Meestal zijn de eerste teken van huidveroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels, zichtbaar vanaf de leeftijd van 25 jaar. Deze lijntjes verschijnen op verschillende delen van het gezicht en zijn de duidelijkst zichtbare tekenen van huidveroudering. Die kleine, ondiepe rimpels worden doorgaans zichtbaar in de buitenste ooghoeken. Ze worden ook wel lachrimpels of kraaienpootjes genoemd. Fijne lijntjes kunnen ook op de wangen voorkomen. Op het voorhoofd worden rimpels zichtbaar als horizontale lijnen. Deze worden gestimuleerd door gezichtsuitdrukking en worden in de loop van de tijd dieper. Kleinere, verticale lijntjes tussen de wenkbrauwen worden veroorzaakt door fronsen.

Diepere rimpels vormen zich tussen de neus en de mond en worden nasolabiale plooien genoemd. Deze tekenen van huidveroudering houden verband met een verslapte huid en gaan vaak gepaard met volumeverlies, en naarmate de huid ouder wordt ook met verlies van elasticiteit.

 

Volumeverlies

Volumeverlies is soms moeilijk vast te stellen en wordt ook wel aangeduid als verslapte huid, contourverlies, kalkoennek, hangwangen of er ‘afgetobd uitzien’. Anders dan verlies van dichtheid of rimpels verandert dit de algemene aanblik van het gezicht op manieren die ingrijpend zijn, maar moeilijk zijn aan te duiden. Het afnemende volume en de verslapte gezichtscontouren door volumeverlies kunnen het gezicht er negatief, verdrietig of gespannen uit doen zien. Dit kan weer leiden tot onjuiste waarnemingen van de stemming of het uiterlijk van een persoon.

Verlies van dichtheid

Als de huidstructuur is aangetast, wordt verlies van dichtheid zichtbaar. Vaak gaat de huid er ook doffer uitzien en voelt dunner aan.

Verlies van dichtheid komt het meest voor bij vrouwen na de menopauze en manifesteert zich aan de oppervlakte als een dunnere, zwakkere huid. Deze vorm van huidveroudering gaat vaak gepaard met diepere rimpels en daarbij wordt de huid ook minder stralend en doffer.

Rimpels, volumeverlies of verlies van dichtheid zijn van invloed op huidveroudering van het hele gezicht.

Huidveroudering in iedere laag van de huid

Veranderingen in de huidlagen manifesteren zich aan het oppervlak als tekenen van huidveroudering.

Opperhuidlagen 
Door een tragere celvernieuwing en de afname van de lipide aanmaak aan het oppervlak van de huid, kan de huid gemakkelijker ruw en droog worden. Wanneer deze huidlaag veroudert, wordt hij gevoeliger voor UV-licht. De huid geneest minder goed en een afname van de immuunfunctie kan leiden tot meer huidinfecties, samen met een tragere wondgenezing.

Lederhuidlagen 
Vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt het collageen, een van de 'bouwstenen' van de huid, jaarlijks met 1% af. Samen met een afname van elastine leidt dit tot een verstoring van het huidweefsel. De structuur van de huid wordt aangetast en er kunnen zich rimpels vormen. De huid is minder elastisch en kan daardoor sneller beschadigd raken of haarvaten kunnen breken. Minder doorbloeding betekent een minder efficiënte afgifte van voedingsstoffen en zuurstof aan het oppervlak. Dit leidt tot een afname van de roze gloed die een jonge huid heeft.

Onderhuidse lagen 
In de diepere lagen vinden de meest merkbare veranderingen plaats in de omvang en het aantal cellen die vet opslaan in de vethoudende laag. Deze afname heeft een domino-effect op volumeverlies en kan op zijn beurt weer leiden tot diepe rimpels, holle wangen en slechte wondgenezing.

Oorzaken

Huidveroudering oorzaken

In plaats van één enkele oorzaak treedt huidveroudering op door een combinatie van zowel inwendige als uitwendige factoren. Inzicht in die oorzaken helpt bij een holistische preventieve aanpak van huidveroudering.

Tekening verschillende lagen van de huid
Huidveroudering veroorzaakt veranderingen in elke laag van de huid en heeft invloed op zowel de vorm ervan als de stoffen erin.

Inwendige oorzaken van huidveroudering

Sommige oorzaken van een ouder wordende gezichtshuid zijn onvermijdelijk en kunnen niet worden veranderd. Onze biologische leeftijd bepaalt de structurele veranderingen in de huid en de efficiëntie van de celfuncties. Deze vertragen met elk jaar dat verstrijkt.

Bij de jonge huid betekenen sterke verbindingen tussen de huidlagen een efficiënte afgifte van vocht en voedingsstoffen aan de zichtbare lagen.
In de loop van de tijd worden deze verbindingen en systemen traag en minder efficiënt. Het gevolg is een zichtbaar ouder wordende huid.

Een slechtere doorbloeding van de huid betekent dat er minder voedingsstoffen en zuurstof aan het huidoppervlak worden afgegeven. De huid wordt doffer en de roze gloed die een kenmerk is van een jonge huid, verdwijnt.

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij huidveroudering. De etniciteit en het huidtype waar we mee zijn geboren, zijn bepalend voor hoe snel de tekenen van huidveroudering op het huidoppervlak verschijnen. Een lichte, gevoelige huid krijgt bijvoorbeeld op een jongere leeftijd rimpels, terwijl een Aziatische huid pas op latere leeftijd een ongelijkmatige huidskleur en rimpels kan krijgen. Door leeftijd bepaalde droogheid kan ook worden veroorzaakt door iemands specifieke genetische opmaak.

Uitwendige oorzaken van huidveroudering

De externe factoren die van invloed zijn op de snelheid van huidveroudering, hebben allemaal te maken met één proces: oxidatieve belasting. Dit is de afgifte van moleculen, de zogeheten vrije radicalen of reactieve zuurstofspecies, in het lichaam. De vrije radicalen theorie van veroudering stelt dat we in de loop der tijd ouder worden vanwege de opeenhoping van schade door vrije radicalen. Een vrije radicaal is een zeer vluchtig atoom of molecuul dat bestaat uit één ongepaard elektron in een buitenschil. De meeste hebben een groot vermogen om alle celstructuren te beschadigen, met inbegrip van lipiden en proteïnen.                                                          

Onder normale omstandigheden worden vrije radicalen opgevangen en geneutraliseerd door antioxidanten in de huid: moleculen met het vermogen om deze te absorberen en tegen te houden. Maar in de loop der tijd neemt het vermogen van de huid om vrije radicalen te deactiveren af. Het gevolg is schade aan alle onderdelen van de huidcel. Oxidatieve belasting wordt versneld en gestimuleerd door verschillende levensstijlfactoren.

Zon

Sproeten en hyperpigmentatie ontstaan doordat de huid zichzelf probeert te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

Blootstelling aan zonnestralen is de primaire externe factor die verantwoordelijk is voor huidveroudering door oxidatieve belasting. Schade aan de huid door langdurige blootstelling en dagelijkse blootstelling aan UV-stralen, fotoveroudering genoemd, is ook verantwoordelijk voor een ongelijkmatige pigmentatie.

Vervuiling

De huid blootstellen aan vervuiling, wat in steden vaak voorkomt, kan leiden tot de afgifte van huid beschadigende vrije radicalen. Daarnaast verergert vervuiling de effecten van blootstelling aan de zon en versnelt deze oxidatieve belasting.

Roken

De chemicaliën en nicotine in sigaretten zijn verantwoordelijk voor een toename van de hoeveelheid vrije radicalen in de huid. Net als vervuiling versterken ze de effecten van blootstelling aan de zon, wat leidt tot oxidatieve belasting.

Voeding

Antioxidanten zijn moleculen met het vermogen om de vrije radicalen te neutraliseren die de huid beschadigen en vroegtijdige huidveroudering versnellen. Een voedingspatroon zonder antioxidanten doet niets om algemene huidveroudering te vertragen. Maar het eten van veel fruit en groente die rijk zijn aan antioxidanten kan een belangrijk instrument worden bij een holistische preventieve aanpak van het verouderingsproces.

Een slecht verzorgde huid wordt sneller oud. Grondige reiniging met producten die geschikt zijn voor het huidtype, samen met het regelmatig aanbrengen van huidverzorgingsproducten die zich richten op het primaire huidprobleem, kunnen de huid in sterke mate beïnvloeden. Gebruik van effectieve zonbeschermingsproducten bij blootstelling aan zonlicht is een belangrijk onderdeel van preventie voor vroegtijdige huidveroudering.

Te weinig huidverzorging

Een slecht verzorgde huid wordt sneller oud. Grondige reiniging met producten die geschikt zijn voor het huidtype, samen met het regelmatig aanbrengen van huidverzorgingsproducten die zich richten op het primaire huidprobleem, kunnen de huid in sterke mate beïnvloeden. Gebruik van effectieve zonbeschermingsproducten bij blootstelling aan zonlicht is een belangrijk onderdeel van preventie voor vroegtijdige huidveroudering.

Oplossingen

Huidveroudering tegengaan: hoe doe je dat?

Door inzicht in het proces van huidveroudering kunnen goede besluiten worden genomen over de behandeling ervan. De drie belangrijkste tekenen van huidveroudering: volumeverlies, verlies van elasticiteit en rimpels worden meer in detail bekeken in andere artikelen. De effecten van huidveroudering minimaliseren en vroegtijdige huidveroudering tegengaan is mogelijk via een holistische aanpak. Bij deze aanpak wordt gekeken naar levensstijl en verzorging en worden deze aangepast.

Levensstijl

Veel slapen kan helpen als onderdeel van een holistische preventieve aanpak van huidveroudering.

Omdat oxidatieve belasting de primaire oorzaak van externe huidveroudering is, moet elke verandering in levensstijl gericht zijn op het zoveel mogelijk tegengaan van de effecten ervan.

Gezonde voeding

Huidveroudering kan je ook tegengaan van binnenuit. Zo zorgt een gezond voedingspatroon met veel fruit en groente voor een inname van antioxidanten die kunnen helpen om de schadelijke effecten van vrije radicalen op de huid te beperken. Voeding moet zo gevarieerd mogelijk zijn, maar van sommige voedingsmiddelen is bekend dat deze zeer veel antioxidanten bevatten en zelfs een huidbeschermend effect kunnen hebben: wortels, abrikozen en ander oranje en geel fruit en groente, bosbessen, groene bladgroente, paprika, tomaten, bonen en andere peulvruchten, vis (vooral zalm) en noten.

Net als de keuze voor de juiste voedingsmiddelen is er bewijs dat erop duidt dat sommige voeding moet worden vermeden. Een voedingspatroon met te veel vet en koolhydraten stimuleert veroudering.

Stop met roken

Roken versnelt veroudering sterk, vermindert elasticiteit en veroorzaakt dofheid. Stoppen met roken helpt om huidveroudering tegen te gaan, door de chemicaliën en nicotine in sigaretten weg te nemen.

Goede huidverzorging

Regelmatige gezichtsreiniging kan chemicaliën verwijderen die oxidatieve belasting kunnen veroorzaken.

De huid verandert met elke levensfase en de manier waarop deze wordt verzorgd, moet rekening houden met de in de loop der tijd veranderende behoeften ervan. Een goede dagelijkse huidverzorging is een essentieel onderdeel van een holistische aanpak van alle tekenen van huidveroudering: volumeverlies, verlies van dichtheid, rimpels en aanverwante zaken zoals door leeftijd veroorzaakte droogheid of een gevoelige, rijpere huid.

Als jouw huid gezond is, zorgt een goede verzorging ervoor dat jouw huid goed in vorm blijft. Anders kan een consistente dagelijkse verzorging helpen om huidveroudering tegen te gaan. Dagelijkse huidverzorging moet bestaan uit drie stappen: reiniging, verzorging en zonbescherming.

Reiniging verwijdert make-up, vuil en chemicaliën van de huid. Dit is van groot belang bij het tegen gaan van huidveroudering, omdat chemicaliën op het huidoppervlak, als gevolg van vervuiling, oxidatieve belasting kunnen stimuleren.

Verzorging is de voeding en hydratatie van de huid waarbij de juiste producten worden gebruikt die gericht zijn op het teken van huidveroudering dat het grootste probleem is. Door u op dit probleem te richten met de juiste producten en actieve ingrediënten, zoals hyaluronzuur en glycine-saponine, kunnen er verbeteringen optreden in hoe de huid eruit ziet. Bescherming van de huid tegen UV-straling is de belangrijkste stap bij de preventie en het tegengaan van vroegtijdige en/of snelle huidveroudering. Het gebruikte SPF-product moet worden gekozen op basis van huidtype en huidprobleem. Lees meer over zonbescherming voor het gezicht.

Huidveroudering tegen gaan in de overgang

Door de natuurlijke vermindering van hormonale activiteit rond de overgang wordt de huid zichtbaar dunner, droger en ontstaan er diepere rimpels. De Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity lijn is geschikt om huidoudering tegen te gaan gaan in de overgang. De producten uit deze lijn bevatten o.a. Arctiin en Apiaceae-Peptides, unieke uit de natuur afgeleide ingrediënten die de productie van collageen reactiveren en versnellen. Het dunne en tere huidweefsel wordt geherstructureerd en er ontstaat een stabieler en meer ondersteunend weefsel. Bovendien wordt de verbinding tussen opperhuid en lederhuid aangesterkt, waardoor rimpels zichtbaar verminderen en de huid straalt.

Maak je routine compleet

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek