Vroegtijdige huidveroudering door zonlicht – Hoe te voorkomen?

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

UV-straling is een van de meest cruciale factoren bij vroegtijdige huidveroudering (ook wel: photoageing). UVA-stralen (Aging) zijn verantwoordelijk voor rimpels en andere tekenen van huidveroudering, terwijl UVB-stralen (Burning) juist kunnen zorgen voor verbranding en zelfs huidkanker. UVA-stralen kunnen door wolken en glas doordringen en zijn het hele jaar door aanwezig. Het dagelijks beschermen tegen de zon is daarom sterk aanbevolen.

Signalen & Symptomen

Effecten van zonschade op de huid

UVA-stralen dringen diep door in de huidlagen aan de oppervlakte en kunnen op korte en lange termijn schade veroorzaken.

De symptomen van zonschade zijn zowel directe als indirecte DNA-schade, de productie van vrije radicalen als gevolg van UV-blootstelling en de afname van collageen met rimpels en een vroegtijdig verouderde huid tot gevolg. Omdat het gezicht, decolleté en de handen vaker dan de rest van het lichaam worden blootgesteld aan UV-stralen, hebben deze gebieden (vooral het gezicht) het hele jaar door specifieke en consistente bescherming nodig om de zichtbare tekenen van veroudering te verminderen. 

Of huid nu vroegtijdig veroudert of niet; de huid verandert naarmate hij ouder wordt. 

Typische tekenen: 

Overmatige blootstelling aan de zon kan ook leiden tot solar elastosis - gele, verdikte huid.

Wanneer je je zorgen maakt over een van de symptomen van huidschade, raden wij je aan een dokter of dermatoloog te raadplegen.

Oorzaken

Twee typen huidveroudering

De verouderde huid verliest zijn elasticiteit.

Er zijn twee typen huidveroudering: intrinsieke veroudering (ook wel: chronologische veroudering) en extrinsieke veroudering.

Intrinsieke veroudering is onvermijdelijk en oncontroleerbaar. Factoren die hier invloed op hebben, zijn: afkomst, hormonale en lichamelijke veranderingen.

Extrinsieke veroudering, aan de andere kant, is controleerbaar. Factoren die hierbij van invloed zijn, zijn: omgevingsfactoren, gebruik van drugs, roken en UV-blootstelling.

Om de effecten van extrinsieke veroudering te minimaliseren kun je het beste het hele jaar door dagelijks een zonbescherming gebruiken, je huid niet overmatig blootstellen aan de zon, niet roken en geen drugs gebruiken.

Lees meer over huidveroudering in het algemeen
Lees meer over de zon en de huid

UV-blootstelling

Zonbescherming is aanbevolen - UVA- en UVB-stralen kunnen schade aan de huid toebrengen.

Tot wel 90% van alle symptomen van huidveroudering wordt veroorzaakt door UV-blootstelling*. UVA-stralen dringen diep door in het onderhuidse weefsel en zijn verantwoordelijk voor langetermijnschade als huidveroudering, polymorfe lichteruptie en huidkanker. UVB-stralen dringen door in de opperste huidlagen en zorgen voor verbranding van de huid en cellulaire DNA-schade.

Hoewel UVA-stralen minder intens zijn dan UVB-stralen, zijn ze 30 tot 50 keer meer aanwezig met relatief gelijkmatige intensiteit tijdens daglicht, het hele jaar door. Omdat UVA-stralen zelfs door wolken en glas doordringen, is het belangrijk om dagelijks zonbescherming te gebruiken. Zo voorkomt u langetermijnschade.

*Bron: Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8.

Voordat door de zon veroorzaakte schade zichtbaar is, kan het worden aangetoond met een UV-camera.

Oplossingen

Het hele jaar door bescherming

Over het belang van het gebruiken van zonbescherming is al veel geschreven. Het besef van de gevaren van onbeschermd of overmatig zonnen is hoog en zonbeschermingsproducten zijn voor de meeste vakantiegangers essentiële items. Het slechts op vakantie gebruiken van zonbescherming helpt absoluut bij de bescherming tegen zonschade en langetermijnschade. Delen van het lichaam die echter dagelijks aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, de handen en het decolleté, hebben een meer dagelijkse bescherming tegen de zon nodig om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

"Vaak leggen we de link tussen blootstelling aan de zon en vroegtijdige huidveroudering pas wanneer de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar worden."

Het hele jaar door gebruiken van zonbescherming wordt sterk aanbevolen

Dit kan wanneer de eerste rimpels en fijne lijntjes verschijnen. Echter moet zonbescherming dagelijks en het hele jaar door worden gebruikt om vroegtijdige huidveroudering daadwerkelijk te voorkomen. 

Voorkom veroudering door zonlicht

Voordat door de zon veroorzaakte schade zichtbaar is, kan het worden aangetoond met een UV-camera.

Eucerin Sun Photoaging Control SPF 50 en SPF 30 bieden een uitstekende zonbescherming en zijn speciaal ontwikkeld voor de gezichtshuid. De producten hebben drie belangrijke voordelen: een breed, stabiel UV-filter systeem (UVA- en UVB-bescherming), biologische celbescherming en effectieve ingrediënten om bestaande tekenen van huidveroudering tegen te gaan.

Beide producten bevatten de effectieve anti-oxidanten Licochalcone A en Glycyrrhetinezuur om DNA-bescherming te stimuleren. De twee verschillende vormen van Hyaluronzuur (laag- en hoogmoleculaire stoffen) verminderen zichtbaar rimpels op het gezicht, de hals en decolleté.

De formule heeft een lichte en aangename textuur, die geen vettig gevoel op de huid achterlaat. Het is een ideale basis voor make-up en is ook aantoonbaar geschikt voor de gevoelige huid. Dit maakt het product een ideale eerste stap in uw dagelijkse huidverzorgingsroutine. Lees meer over Eucerin Sun Photoaging Control.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek