Drie vrouwen, modellen Eucerin

Hyperpigmentatie bij donkere huid

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Pigmentvlekken kunnen voorkomen bij iedere huidskleur, maar een donkere huidskleur heeft er vaak meer aanleg voor. Dit komt doordat de donkere huid van nature meer pigment bevat en hierdoor kan hyperpigmentatie hardnekkiger zijn. In dit artikel leggen we uit wat hyperpigmentatie bij een donkere huid precies is, wat de oorzaken zijn en wat je tegen pigmentvlekken op een donkere huid kunt doen.

Wat is hyperpigmentatie bij een donkere huid?

Hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine op bepaalde plekken in de huid. Melanine geeft ons haar, onze ogen en huid hun natuurlijke kleur. De overproductie van melanine kan komen door een heleboel verschillende oorzaken, zoals acne, littekens en ouderdomsvlekken. De reden dat pigmentvlekken op een donkere huid duidelijker naar voren komen is omdat dit type huid van nature meer melanine bevat. Lees hier meer over pigmentvlekken bij een donkere huid.

Verschillende type hyperpigmentatie bij een donkere huid

Hyperpigmentatie bij een donkere huid kan door veel verschillende factoren opspelen. Hieronder noemen we de meest voorkomende:

 • Ouderdomsvlekken: deze donkere vlekken ontstaan na verloop van tijd door blootstelling aan de zon, met name op lichaamsdelen die veel zon vangen. Dit kan bij een donkere huid bijvoorbeeld resulteren in donkere pigmentvlekken in het gezicht, armen of handen.
 • Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH): dit is hyperpigmentatie na een ontsteking, zoals acne. Deze vorm van hyperpigmentatie ontstaat wanneer de donkere huid heelt van letsel of een wond, waarna er een vlakke, verkleurde plek achterblijft. Wanneer de acne niet goed heelt of verzorgd wordt, is de kans op pigmentvlekken bij een donkere huid nog groter dan bij een lichte huid door het hoge melaninegehalte.
 • Melasma: dit is een pigmentstoornis die zich kan voordoen op de huid  als gevolg van hormoonschommelingen, bijvoorbeeld door een zwangerschap (het zogenoemde zwangerschapsmasker).
 • Eczeem: hyperpigmentatie kan ook optreden bij een donkere huid nadat de huid beschadigd is door een opleving van eczeem.

Hoe kan hyperpigmentatie bij een donkere huid worden behandeld of voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om hyperpigmentatie bij een donkere huid te behandelen of te helpen voorkomen. Het is heel belangrijk om een arts of schoonheidsspecialiste te raadplegen voor de juiste behandeling van hyperpigmentatie bij een donkere huid. Die kan adviseren welke behandeling geschikt is voor jouw huid en deze uitvoeren. Sommige behandelingen zijn namelijk minder geschikt voor een donkere huid en kunnen de hyperpigmentatie juist verergeren of de huid beschadigen. Behandelingen om te vermijden zijn:

 • (te) krachtige chemische peelings zoals trichloorazijnzuur en microdermabrasie.
 • sommige laserbehandelingen. Dit soort type behandelingen werken namelijk met laserenergie op verschillende golflengtes. Melanine heeft een breed absorptiespectrum en hierdoor bestaat de kans dat laserenergie ook te diep in de huid geabsorbeerd wordt en zo beschadigingen aanbrengt.

Gelukkig zijn er ook manieren om hyperpigmentatie bij een donkere huid te helpen voorkomen en behandelen. Tevens zijn er effectieve verzorgingsproducten om pigmentvlekken bij een donkere huid te verminderen en terugkeer ervan te helpen voorkomen:

 

Oorzaken van pigmentvlekken bij een donkere huid

Ga na wat de oorzaak van de verkleuring is. Zijn de donkere vlekken op je huid veroorzaakt door littekens als gevolg van acne, hormoonschommelingen of de zon?

 • Bij wondjes of puistjes is het uitermate belangrijk om niet aan de wondjes of plekjes te zitten en deze (open) te krabben, omdat de kans op hyperpigmentatie bij een donkere huid hierdoor vergroot wordt. Het is vaak een kwestie van tijd voordat de pigmentvlekjes op de donkere huid verdwijnen. Tevens raden we aan om bij een huid die gevoelig is voor onzuiverheden milde huidverzorgingsproducten te gebruiken om de oorzaak aan te pakken, of producten die specifiek geschikt zijn voor het verminderen van post-acne vlekken zoals het DermoPure Triple Action Serum. Ook op latere leeftijd wordt een aanzienlijk aantal volwassenen geconfronteerd met acne. Ontdek hier meer informatie over bij acne bij volwassenen.
 • Wanneer je (hormoon)medicatie gebruikt, zoals de anticonceptiepil, zou dit ook hyperpigmentatie als bijwerking kunnen hebben. Overleg altijd met de huisarts of er een mogelijkheid is om naar een ander product over te stappen.
 • Ben je (meer) blootgesteld aan de zon zonder (voldoende) bescherming? Ook hierdoor kunnen pigmentvlekken bij een donkere huid veroorzaakt worden.

 

 

Huidverzorging met de juiste ingrediënten voor hyperpigmentatie bij een donkere huid

Dit is de meest laagdrempelige manier om tekenen van hyperpigmentatie bij een donkere huid aan te pakken. Er zijn verschillende ingrediënten waarvan bekend is dat ze kunnen helpen tegen vlekken als gevolg van hyperpigmentatie en PIH bij een gekleurde huid. Meer dan 10 jaar aan onderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat Thiamidol* een zeer effectief ingrediënt is om pigmentvlekken te verminderen en terugkeer ervan te helpen voorkomen. Dit actieve ingrediënt zit in alle producten van de Eucerin Anti-Pigment lijn.

 

Behandelingen van hyperpigmentatie bij een donkere huid

Om hyperpigmentatie bij een donkere huid te behandelen kun je verschillende behandelingen overwegen die door professionals gedaan worden. Zo zijn er een aantal gezichtsbehandelingen die gebruik maken van zuren om op deze manier lokale pigmentatie in het gezicht op uw donkere huid aan te pakken. Zuren die gebruikt kunnen worden zijn amandelzuur, ascorbinezuur, tranexaminezuur en druivenpitzuur. Ook kunnen chemische peelings geschikt zijn om hyperpigmentatie bij een donkere huid te verminderen, bijvoorbeeld met salicylzuur en melkzuur – die geschikt zijn voor een donkere huid. Let op: laat een (chemische) behandeling altijd doen door een professional.

Crèmes en serums voor de behandeling van hyperpigmentatie bij een donkere huid

Eucerin heeft verschillende effectieve producten voor een huidverzorgingsroutine gericht op het helpen behandelen en tegengaan van hyperpigmentatie. Voor een optimaal resultaat raden we aan 2 tot 4 keer per dag een product uit de Anti-Pigment lijn te gebruiken. Een klinische studie heeft tevens aangetoond dat het gebruik van zowel het serum als de dagcrème uit deze lijn tot wel 2,5x meer effect** heeft dan het gebruik van enkel de dagcrème.

Je kunt onderstaande crèmes en serums gebruiken om pigmentvlekken bij een donkere huid te helpen verminderen:

 • Anti-Pigment Dagcrème: deze crème bevat naast Thiamidol* ook SPF 30 om nieuwe pigmentvlekken bij een donkere huid veroorzaakt door de zon te helpen voorkomen.
 • Anti-Pigment Nachtcrème: deze nachtcrème help jouw donkere huid ’s nachts te herstellen, te voeden en hyperpigmentatie te verminderen.
 • Anti-Pigment Serum Duo: breng dit serum aan voor de Anti-Pigment Dag- en/of Nachtcrème om zo hyperpigmentatie bij een donkere huid te verminderen.
 • Anti-Pigment Spot Corrector: een handige precisiestick die gebruikt kan worden om specifieke (kleine) pigmentvlekjes op een donkere huid aan te pakken. Denk aan pigment op de bovenlip.
 • Hoogwaardige zonbescherming: aangezien de zon de belangrijkste oorzaak is van hyperpigmentatie, is het essentieel om goede zonbescherming te gebruiken. Ontdek de Sun Pigment Control SPF 50+. Op deze manier wordt de donkere huid het best beschermd tegen hyperpigmentatie in de toekomst.

*Gepatenteerd Thiamidol (EP 2 758 381 B1) Frankrijk, België, Nederland.
** Anti-Pigment Serum Duo en Dagcrème: klinische evaluatie uitgevoerd bij 35 vrouwen, 12 weken regelmatig gebruik, twee keer per dag.

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek