UV-straling: bescherming voor het gezicht

UV-straling: bescherming voor het gezicht

Het gezicht, de handen en het decolleté zijn de delen van het lichaam die het meest worden blootgesteld aan UV-straling. De juiste hoeveelheid zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D, verbetert de bloedcirculatie en de stofwisseling en heeft een opbeurend effect op uw stemming. Maar teveel blootstelling aan UV-straling kan zeer schadelijk zijn en huidveroudering, hyperpigmentatie en zelfs huidkanker tot gevolg hebben. Het is daarom zeer belangrijk om de huid in het gezicht gedurende het hele jaar een goede zonbescherming te bieden. Lees meer over zonbescherming voor het lichaam.

TEKENEN & SYMPTOMEN

De eigenschappen van de gezichtshuid verschillen met die van de huid van de rest van het lichaam: 

 • De gezichtshuid is dunner,  
 • bevat kleinere cellen, 
 • heeft meer poriën, en, 
 • scheidt door een hoger aantal talgklieren meer lipiden uit. 
 • De gezichtshuid wordt ook dagelijks blootgesteld aan de omgeving, waardoor deze kwetsbaar wordt voor de effecten van externe factoren, zoals wind, kou, rook, verontreinigende stoffen en, natuurlijk, UV-straling. Lees meer over de structuur van de huid

Terwijl de lichaamshuid vaak bedekt is, wordt de gezichtshuid het gehele jaar door aan deze externe factoren blootgesteld. Daarom moet de gezichtshuid het hele jaar door met speciale zonbeschermingsproducten worden verzorgd. Lees meer over de effecten van de zon op de lichaamshuid

De gezichtshuid kan op verschillende manieren door UV-straling worden aangetast. De beschadiging varieert van vroegtijdige huidveroudering tot huidkanker.


De gezichtshuid kan op verschillende manieren aangetast worden door UV-straling. Dit kan variëren van vroegtijdige huidveroudering tot huidkanker.


Een gevoelige gezichtshuid is bijzonder vatbaar voor huidschade door de zon. Doordat zonlicht een dehydraterend effect heeft op de huid, kan deze nog droger worden. Dit maakt de huid kwetsbaarder voor irritaties en verdere ontwikkeling van de symptomen. Daarom is het belangrijk dat zonbescherming specifiek is ontworpen voor en getest op een gevoelige huid en dat het inspeelt op de specifieke behoeften van de huid.

UV-straling
De gezichtshuid heeft speciale aandacht nodig, omdat deze huid verschilt met de huid van de andere delen van het lichaam.
UV-straling: bescherming voor het gezicht
De gezichtshuid wordt meer aan de elementen blootgesteld dan de huid van de rest van het lichaam.

Het is belangrijk om de tekenen en symptomen van de meest voorkomende problemen te herkennen:

Vroegtijdige huidveroudering. 
UV-straling is ongetwijfeld één van de belangrijkste factoren van vroegtijdige huidveroudering. Symptomen zijn het verschijnen van rimpels, verlies van elasticiteit, ouderdomsvlekken en een ruwe huid.

Polymorfe lichteruptie (PLE). 
Slechts 20 minuten sterke zon kan PLE veroorzaken, een uitslag die na blootstelling aan de zon verschijnt. De uitslag kan vele vormen aannemen, zoals kleine rode bultjes, grotere rode plekken en blaren. 

Hyperpigmentatie. 
Dit is een pijnlijke huidaandoening waarbij er donkere vlekken op de huid ontstaan. Het wordt grotendeels veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon.

Zonnebrand.

Dit is een rode, pijnlijke huid veroorzaakt door te lange blootstelling aan UV-straling zonder zonbescherming. Hoewel het gehele lichaam risico loopt, worden de gebieden die direct met de schadelijke UV-straling in contact komen, zoals de schouders, het gezicht, de bovenste randen van de oren, een kale hoofdhuid en de bovenkanten van de voeten, het meest getroffen.


UV-straling: bescherming voor het gezicht
UV-straling is een belangrijke oorzaak van vroegtijdige veroudering.
UV-straling: bescherming voor het gezicht
Het gezicht is één van de delen van het lichaam dat de grootste kans op zonnebrand loopt.

Herpes simplex labialis. 

Eén van de negatieve effecten van UVA-straling is de onderdrukking van het immuunsysteem. Dit maakt de huid kwetsbaar voor virussen zoals herpes simplex, ook bekend als een koortslip. Dit zijn kleine blaasjes die op de lippen of rondom de mond verschijnen. 

Huidkanker.
Huidkanker zal zich het meest waarschijnlijk openbaren op delen van de huid die te veel aan de zon zijn blootgesteld. De gezichtshuid loopt dus risico. 

Lees meer over de negatieve effecten van de zon op de huid.

 

Indien je je zorgen maakt over je huid is het belangrijk dat je professioneel advies inwint bij een dermatoloog.

OORZAKEN & TRIGGERS
BEVORDERENDE FACTOREN

Factoren die de kans op schade door UV-straling verhogen

Verschillende factoren zorgen ervoor dat een persoon meer of minder vatbaar is voor huidproblemen die veroorzaakt worden door de zon.

 • Leeftijd Het aantal gevallen van melanomen neemt gestaag toe per leeftijdsgroep, waarbij mensen tussen 55 en 64 jaar meer dan drie keer zoveel risico lopen als mensen in de leeftijdsgroep tussen 25 en 34 jaar.  
 • Huidtype Kinderen en volwassenen met een zeer bleke huid, rood of lichtblond haar en veel sproeten zijn het meest gevoelig voor zonnestralen.  Lees meer over huidtypes
 • Medicijnen Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld medicijnen voor de behandeling van acne, anticonceptiepillen en antibiotica kunnen de gevoeligheid van de huid verhogen. 
 • Erfelijkheid Onderzoek heeft aangetoond dat sommige mensen een erfelijke aanleg hebben voor koortsuitslag en dit kan door blootstelling aan UVA-straling worden geactiveerd. 
 • Dermatologische behandelingen Na chemische peelings en laserbehandelingen kan de huid uiterst gevoelig zijn voor UV-stralen.

UV-straling: bescherming voor het gezicht
Leeftijd, huidtype en andere omstandigheden kunnen de kans op door de zon aangerichte schade beïnvloeden.
UV-straling: bescherming voor het gezicht
Chemische peelings kunnen de gevoeligheid voor zonnestralen verhogen.
OPLOSSINGEN

Eucerin zonproducten zijn ontwikkeld voor de behoeften van specifieke huidtypes en huidproblemen zoals gevoeligheid voor de zon door een probleemhuid.

Probeer bij een vette of acnegevoelige huid Eucerin Sun Oil Control, beschikbaar in SPF 50. Deze ultralichte formule combineert een effectief UVA/UVB-filter systeem, biologische celbescherming en een unieke Oil Control technologie met talgregulerend L-Carnitine en matterende pigmenten.

Gerbuik om te beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering Eucerin Sun Fluid Anti-Age SPF 30 of SPF 50. Deze producten beschermen tegen door de zon veroorzaakte verbranding en huidschade terwijl ze de zichtbare tekenen van huidveroudering verminderen.

Probeer voor een normale tot gemengde gezichtshuid Eucerin Sun Fluid Matterend, verkrijgbaar met SPF 30 en SPF 50+. Dit product biedt zeer effectieve bescherming tegen UVA/UVB-stralen. Het versterkt ook de huid-eigen bescherming van cellen die door de zon zijn aangetast en ondersteunt de herstelmechanismen voor DNA.

Gebruik voor de normale, droge en zeer droge gezichtshuid Eucerin Sun Crème verkrijgbaar met SPF 30 en SPF 50+. Lees meer over Eucerin Sun Crème

UV-straling: bescherming voor het gezicht
Zonbescherming is verkrijgbaar voor alle huidtypes.

Andere opties

Naast het gebruik van zonnebrandcrèmes en lotions is het belangrijk niet te vergeten de gezichtshuid zo veel mogelijk met een hoed met een brede rand of een parasol te beschermen tegen UV-straling en om: 

 • het vochtgehalte in het lichaam en de huid op peil te houden door veel water te drinken.  
 • de ogen te beschermen door een zonnebril te dragen met UV-filters. 
 • voeding te kiezen waarvan is bewezen dat deze een rol speelt bij bescherming tegen de zon. Fruit en groenten die rijk zijn aan carotenoïden (met een rode, gele en oranje kleur) kunnen, als zij gedurende een lange periode worden gegeten, de natuurlijke weerstand van de huid versterken. Dezelfde resultaten kunnen bereikt worden met voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan omega-vetten (olijfolie, vette vis), vitamine C, vitamine E en flavonoïden en door weinig zuivel en rood vlees te eten. 

Lees meer over zonbescherming.

UV-straling: bescherming voor het gezicht
Een breedgerande hoed is een manier om de blootstelling aan UV-stralen te beperken.
UV-straling: bescherming voor het gezicht
Het vochtgehalte op peil houden en gezonde voeding zijn cruciaal bij het gezond houden van de huid.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Als lid van de Eucerin nieuwsbrief profiteer je van veel bijzondere voordelen. Je bent dan altijd direct op de hoogte van het laatste nieuws, acties, wedstrijden, advies, inspiratie en waardevolle tips voor jouw huid. Schrijf je nu gemakkelijk in!

Eucerin

 • Ontvang het laatste nieuws over onze producten
 • We geven je tips voor een stralende huid
 • Doe mee met acties en profiteer van korting