Laserbehandeling  wordt gebruikt voor een aantal verschillende huidproblemen

Hoe moet ik mijn huid na de laserbehandeling verzorgen?

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Dermatologen adviseren vaak een laserbehandeling om verschijnselen van veroudering aan te pakken of om huidaandoeningen zoals pigmentvlekken en littekenvorming als gevolg van acne te behandelen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe laserbehandeling, ook wel lasertherapie genoemd, werkt en wat de verschillende soorten laserbehandelingen zijn. We bekijken wat de mogelijke alternatieven zouden kunnen zijn en hoe de huid na een laserbehandeling het best verzorgd en de huidregeneratie ondersteund kan worden.

Wat is lasertherapie?

Het woord LASER is een afkorting van 'Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation'. Dit beschrijft de manier waarop laser werkt: lichtstralen worden op een kunstmatige manier opgewekt, gereguleerd en gebruikt om menselijk weefsel binnen te dringen en een aantal medische en cosmetische problemen te corrigeren.

Probleemgebieden van de huid worden simpel gezegd met hoogenergetisch licht 'weggeflitst'. Dit licht verandert in warmte en werkt in op het betreffende gebied. De mildste behandelingen werken alleen in op de opperhuid (oppervlakkige huidlaag), en de intensievere behandelingen kunnen tot in de diepste lagen van de huid doordringen.

Lasertherapie biedt een preciezere behandeling dan een chemische peeling en wordt gebruikt voor de vermindering of verwijdering van:

Wat zijn de verschillende soorten laserbehandelingen?

Er zijn veel verschillende soorten lasers die op cosmetisch gebied worden gebruikt, maar ze worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: ablatieve lasers en niet-ablatieve lasers:

Ablatieve lasers

Ablatie is een medische term die wordt gebruikt om het verwijderen van materiaal van het oppervlak van een structuur door middel van een erosieproces te beschrijven. Ablatieve laserbehandeling wordt gekenmerkt door het feit dat het de bovenste lagen van de huid verwijdert, zodat het een paar weken kan duren voordat de huid na de behandeling genezen is.

Ablatieve lasers worden vaak gebruikt om littekens te verminderen. Ze worden ook gebruikt om rimpels te behandelen, omdat ze de collageenproductie kunnen stimuleren. Er zijn twee soorten ablatieve lasers: kooldioxide en erbium lasers.

Niet-ablatieve lasers

Laserbehandeling: pigmentvlekken
Lasertherapie is een effectieve manier om problemen met pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken te behandelen

Niet-ablatieve lasers laten het huidoppervlak intact. De huid kan na de behandeling dus wat rood zien, maar herstelt normaal gesproken snel. Omdat ze onder het huidoppervlak werken, zijn ze vooral effectief voor het verwijderen van gesprongen aders, het verminderen van pigmentatieproblemen, het behandelen van fijne lijntjes en rimpeltjes en het verwijderen van ongewenst haar en tatoeages. Er bestaan verschillende soorten niet-ablatieve lasers, maar Pulsed Dye Lasers (of DPL), Nd: Yag lasers en Alexandrite lasers worden het vaakst gebruikt.

Dermatologen gebruiken ook nog andere lichtbehandelingen dan laser, zoals Intense Pulsed Light (IPL).

Wanneer moet ik een laserbehandeling voor mijn huid overwegen?

Dermatologen onderzoeken de huid voordat ze laserbehandeling aanbevelen
Een dermatoloog onderzoekt de huid om een behandelingsadvies te geven

Als je je vooral zorgen maakt over pigmentvlekken, rosacea, acnelittekens of andere huidaandoeningen, moet je jouw behandelingsmogelijkheden met een dermatoloog bespreken. Hij of zij zal de meest geschikte behandeling voor uw huid aanbevelen. 

Voordat je een laserbehandeling ondergaat, wil je misschien enkele dermocosmetische huidverzorgingsproducten proberen die kunnen helpen roodheid of hyperpigmentatie te verminderen.

  • De Eucerin AntiREDNESS lijn biedt onmiddellijk en langdurig comfort en vermindering van roodheid en is geschikt voor een huid met neiging tot couperose en rosacea.
  • Als jouw huid neigt naar hyperpigmentatie zoals ouderdomsvlekken, zonnevlekken en post-acne littekens, probeer dan de Eucerin Anti-Pigment range lijn of het DermoPure Triple Action Serum Daarvan is klinisch en dermatologisch bewezen dat deze donkere vlekken vermindert en helpt de terugkeer ervan te voorkomen. De eerste resultaten zijn al zichtbaar na twee weken en bij regelmatig gebruik blijven de resultaten verbeteren.*

Als je beslist om een laserbehandeling te ondergaan, houd er dan rekening mee dat die het meest effectief is op een bleke huid. Lasertherapie kan bovendien ook bijwerkingen hebben en post-inflammatoire hyperpigmentatie veroorzaken.

* Klinische score gerealiseerd bij 32 tot 35 personen (afhankelijk van het geteste product).

Herstel na laserbehandeling: hoe moet ik mijn huid verzorgen?

Verzorging van de huid na een laserbehandeling: Eucerin Aquaphor
Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf geeft de huid de SOS-verzorging die ze nodig heeft
Verzorging na een laserbehandeling: Eucerin Aquaphor
Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf versnelt de huidregeneratie

Laserbehandelingen moet altijd worden uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren therapeut en de instructies voor de verzorging vóór en na de behandeling moeten zorgvuldig worden opgevolgd.

Zodra er zich nieuw huidweefsel heeft gevormd (een proces dat ook wel re-epithelialisatie wordt genoemd), helpt het gehydrateerd houden van de huid bij de regeneratie van de huid. Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf geeft de huid de SOS-verzorging die ze nodig heeft. Het product vormt een semi-occlusieve beschermende barrière over de huid die het natuurlijke transport van water en zuurstof van en naar de huid ondersteunt. De formule bevat Glycerine – een effectief hydraterend ingrediënt dat water aantrekt en helpt het in de huid vast te houden.

Glycerine werkt naast Panthenol, dat helpt de huidregeneratie en het herstel te versnellen en de huid ook hydrateert. Van de Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf is klinisch en dermatologisch bewezen dat deze de zeer droge, gebarsten of geïrriteerde huid herstelt. De zalf mag niet worden aangebracht op open, vochtige of bloedende wonden.

Een huid die een resurfacing behandeling heeft ondergaan, is meestal ook zeer gevoelig voor zonlicht. Het is dus belangrijk om na de behandeling een hoge zonbeschermingsfactor te gebruiken, ook op bewolkte dagen. Het Eucerin Sun range bestaat uit zonbeschermingsproducten voor het gezicht met een hoge en zeer hoge SPF (30, 50 en 50+) om de huid na lasertherapie de bescherming te geven die ze nodig heeft. Ontdek bijvoorbeeld de Sun Sensitive Protect Fluid SPF 50+ voor het gezicht: dit product is geschikt voor gebruik na een laserbehandeling.

Als je een laserbehandeling hebt ondergaan om rosacea of hyperpigmentatie te behandelen, bevelen we ook aan om de huid na het herstel te verzorgen met een milde, maar effectieve dagelijkse routine met producten die de speciale behoeften van uw huid ondersteunen. Probeer de Eucerin AntiREDNESS lijn voor een huid met neiging tot rosacea en de Eucerin Anti-Pigment lijn voor een huid die vatbaar is voor hyperpigmentatie. We raden ook aan om optimale zonbeschermingsproducten te gebruiken om te helpen voorkomen dat de verschijnselen terugkeren.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek