Pigmentvlekken in het gezicht: oorzaken en behandelingen

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Pigmentvlekken in het gezicht? Lees hier de oorzaken en beste behandelingen

Veel mensen hebben last van pigmentvlekken oftewel hyperpigmentatie in het gezicht. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hyperpigmentatie of pigmentvlekken in het gezicht. Dit artikel biedt inzicht in: wat is hyperpigmentatie in het gezicht, wat zijn de oorzaken van pigmentvlekken in het gezicht en hoe kan je pigmentvlekken in het gezicht het beste behandelen?

Wat zijn pigmentvlekken in het gezicht?

Pigmentvlekken, ook bekend als hyperpigmentatie, zijn verkleuringen van de huid die kunnen voorkomen in het gezicht en andere delen van de huid. Ze worden gekenmerkt door donkere vlekken op de huid.

De donkere vlekken in het gezicht ontstaan door een overproductie aan melanine, het pigment dat zorgt voor de kleur van onze huid, ogen en haren. Een overproductie van melanine kan leiden tot ophoping van melanine in bepaalde delen van de huid, wat resulteert in donkere vlekken. Pigmentvlekken in het gezicht komen vaak voor en kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, ontstekingen of genetische aanleg.

Soorten pigmentvlekken in het gezicht

Pigmentvlekken in het gezicht kunnen verschillen in kleur, zoals witte en donkere pigmentvlekken. Ook komen ze op verschillende plekken in het gezicht voor.

Witte pigmentvlekken worden gekenmerkt door het verlies van pigment in bepaalde delen van de huid. De belangrijkste oorzaak van witte pigmentvlekken is een aandoening genaamd vitiligo.

Donkere pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, ontstaan daarentegen door een overproductie van melanine. De kleur kan variëren van lichtbruin tot zwart.

Vitiligo en ook hyperpigmentatie komen voor op verschillende plekken in het gezicht, zoals je voorhoofd, de wangen en zelfs de lippen.

Oorzaken van pigmentvlekken in het gezicht

Pigmentvlekken in het gezicht kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Hieronder worden enkele veel voorkomende oorzaken van pigmentvlekken in het gezicht beschreven.

 

Blootstelling aan de zon

 

Blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van pigmentvlekken. Door overmatige blootstelling aan de zon worden pigmentcellen overactief, wat resulteert in een overproductie aan melanine en dus donkere vlekken op de huid. Hoe ouder de huid, hoe meer pigmentvlekken deze kan gaan ontwikkelen.


Zwangerschapsmasker (melasma)

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen zorgen voor hyperpigmentatie in het gezicht, ook wel het “zwangerschapsmasker” genoemd. Melasma resulteert in donkere vlekken rond de ogen, het voorhoofd, de wangen en de bovenlip. Gelukkig kunnen deze donkere vlekken ook weer verdwijnen zodra de hormonen in balans zijn.


Ontsteking (Postinflammatoire hyperpigmentatie)

Pigmentvlekken kunnen ontstaan door ontstekingen in het gezicht, zoals acne. Post inflammatoire hyperpigmentatie treedt op als reactie op ontstoken huidgebieden. Na genezing van de ontstoken plekjes kan een ophoping van melanine ontstaan, wat resultaat in bruine vlekken in het gezicht.


Luchtverontreiniging

Blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen kan bijdrage aan het ontstaan van pigmentvlekken. Deze stoffen kunnen de huid beschadigen en ontstekingen veroorzaken. Dit kan leiden tot donkere vlekken in het gezicht.


Schade aan de huid (littekens)

Schade aan de huid, zoals littekens van wondjes, kan leiden tot pigmentvlekken. De genezing van de huid kan resulteren in een overproductie van melanine, wat zorgt voor donkere vlekken in het gezicht.


Blauw licht

Blootstelling aan blauw licht, afkomstig van je telefoon en laptop, kan schadelijk zijn voor je huid en de productie van pigment stimuleren.

Behandelen van pigmentvlekken in het gezicht

Gelukkig zijn er verschillende manieren om pigmentvlekken in het gezicht te behandelen. Het gebruik van de juiste producten en ingrediënten kan helpen om de hyperpigmentatie te verminderen en de huid te beschermen tegen de vorming van nieuwe pigmentvlekken.

 

Het gebruik van SPF

Bescherming van de huid tegen schadelijke UV-stralen is belangrijk voor het voorkomen van pigmentvlekken. Gebruik daarom regelmatig een zonnebrandcrème met SPF om verdere verkleuring van de huid te voorkomen. Eucerin biedt verschillende zonbeschermingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld om hyperpigmentatie tegen te gaan, zoals de Eucerin Sun Pigment Control SPF 50+.


Het gebruik van crèmes en serums

Er zijn specifieke dag- en nachtcrèmes en serums verkrijgbaar die helpen bij het verminderen en voorkomen van pigmentvlekken in het gezicht. De Eucerin Anti-Pigment Dagcrème met SPF 30 en de Eucerin Anti-Pigment Serum Duo zijn voorbeelden van producten die donkere vlekken in het gezicht effectief verminderen en voorkomen.


Effectieve ingrediënten

Een belangrijk ingrediënt voor vermindering van pigmentvlekken en hyperpigmentatie is Thiamidol*. Thiamidol* is een door Eucerin gepatenteerd ingrediënt en zorgt dat donkere vlekken worden vermindert en voorkomt dat deze opnieuw verschijnen.

Producten van Eucerin om pigmentvlekken te verminderen

Verschillende producten van de Anti-Pigment lijn van Eucerin bevatten het ingrediënt Thiamidol* en zijn speciaal ontwikkeld voor het verminderen van pigmentvlekken. Hieronder vind je een overzicht van enkele geschikte Eucerin-producten. Voor het beste resultaat gebruik je de Anti-Pigment routine: *Gepatenteerd Thiamidol (EP 2 758 381 B1) in Frankrijk, België en Nederland.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek