Like onze Facebookpagina

En mis geen enkel advies van onze experts, innovaties of exclusieve voordelen!

Hyperpigmentatie: donkere vlekjes door jarenlang ongemerkte zonschade

Hyperpigmentatie: donkere vlekjes door jarenlang ongemerkte zonschade

Als we ouder worden, verschijnen er donkere vlekjes op de huid. Dit noemen we ouderdomsvlekken, pigmentvlekken, of in medische termen: hyperpigmentatie. Door jarenlange blootstelling aan de zon kunnen donkere vlekjes op de huid ontstaan, bijvoorbeeld in je gezicht, op je handen of in je hals. Dit zorgt voor een niet-egale huid en dat kan vervelend zijn. Wat kun je daarom doen om hyperpigmentatie te voorkomen of te verminderen? Ik leg het je graag uit.

Hoe ontstaat hyperpigmentatie?

De hoeveelheid pigment in je huid bepaalt je oorspronkelijke huidskleur. Heb je een huid met weinig pigment, dan heb je een lichte huidskleur. Heeft je huid veel pigment, dan heb je een donkere teint.

Wanneer je huid blootgesteld wordt aan de zon wordt er meer melanine aangemaakt onder invloed van het enzym tyrosinase. Melanine is een natuurlijk pigment waardoor je bruiner wordt. Dat levert vaak een hoop complimentjes op – mits het een egale kleur bruin is. Want te veel en onbeschermd in de zon komen, kan leiden tot de overproductie van melanine. onregelmatige teint met donkere vlekken, in plaats van dat egale bruine kleurtje.

Wanneer loop je extra risico?

Omdat de zon een grote trigger is, lopen zonaanbidders meer risico op hyperpigmentatie dan mensen die de zon liever mijden. Erfelijkheid speelt ook een rol: als je moeder en grootmoeder last hadden van hyperpigmentatie, is de kans groot dat jij deze vlekjes ook krijgt.

Een verandering in de hormoonhuishouding heeft ook invloed op het ontstaan van hyperpigmentatie. Als je bijvoorbeeld in verwachting bent, kan een kleine hoeveelheid zon al leiden tot een melasma, een zwangerschapsmasker. Dit zijn donkere pigmentvlekken in grote, onregelmatige vormen op bijvoorbeeld je armen of in je gezicht. Negentig procent van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. In sommige gevallen leiden ook de anticonceptiepil of andere geneesmiddelen tot de bevordering van hyperpigmentatie.

Kun je hyperpigmentatie voorkomen?

Hoewel je geen invloed hebt op factoren zoals erfelijkheid en hormoonveranderingen, kun je hyperpigmentatie wel zoveel mogelijk proberen te voorkomen door je huid goed te beschermen tegen de zon. Het beste advies om hyperpigmentatie te voorkomen is dan ook: smeren, smeren, smeren.

Als je niet te vaak en te lang onbeschermd in de zon komt, is de kans dat je last krijgt van hyperpigmentatie namelijk een stuk kleiner. Gebruik daarom bij voorkeur dagelijks een crème met een beschermingsfactor van minimaal 30 en smeer bij blootstelling aan de zon om de twee uur bij.

Let op: een bezoek aan de zonnebank heeft hetzelfde effect als zonnebaden in de echte zon. Het heeft dus evenveel invloed op het ontstaan van hyperpigmentatie. Ga daarom nooit onbeschermd onder de zonnebank.

Door je huid goed te beschermen kan je hyperpigmentatie proberen te voorkomen.
Door je huid goed te beschermen kan je hyperpigmentatie proberen te voorkomen.

Hoe behandel je hyperpigmentatie?

Als hyperpigmentatie ontstaat, kom je hier helaas niet meer volledig vanaf. Wel kun je een crème smeren waardoor de donkere pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Dergelijke huidverzorging vind je in onze Anti-Pigment productlijn. Deze producten bevatten Butyl-Resorcinol, een stof die het enzym tyrosinase afremt en zo de aanmaak van melanine vermindert.

Onthoud wel: omdat de cyclus van een pigmentcel 28 dagen is, zie je pas na vier weken het eerste resultaat. Bovendien moet je blijven smeren om de pigmentvlekken niet terug te krijgen. Het is namelijk belangrijk het enzym tyrosinase te blijven afremmen, omdat anders de aanmaak van melanine weer op gang komt.

Heb je erg last van hyperpigmentatie? Dan is een langdurige behandeling nodig. De dermatoloog kan je adviseren over verschillende behandelmethodes. Ga nooit zonder advies van een specialist aan de slag met blekende middelen zoals hydrochinon, want door onjuist gebruik kun je de huid irriteren en de hyperpigmentatie zelfs verergeren.

Pigmentvlekken behandeling
Blijf altijd je huid goed verzorgen!

Is hyperpigmentatie gevaarlijk?

Hyperpigmentatie is niet direct van invloed op je gezondheid en de behandeling ervan heeft vooral een cosmetisch doel. Maar het risico bestaat dat sommige pigmentvlekken overgaan in een melanoom, een vorm van huidkanker. Het is belangrijk dit goed in de gaten te houden. Merk je dat een vlek van grootte of vorm verandert, jeukt of bloedt? Of twijfel je over een pigmentvlek? Maak dan een afspraak bij de huisarts.

Zin in meer huidtips & expert advies van Eucerin?

Abonneer je nu op de nieuwsbrief en word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Ontvang het laatste nieuws over onze producten
  • We geven je tips voor een stralende huid
  • Doe mee met acties en profiteer van korting

Eucerin