Wat te doen tegen droge lippen?

Waarom zijn mijn lippen zo droog? – Hoe je voor je lippen moet zorgen

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Onze lippen zijn bijzonder vatbaar voor uitdroging en de meesten van ons krijgen op een gegeven moment last van droge en gebarsten lippen. Droge en gebarsten lippen zijn oncomfortabel, soms pijnlijk en - omdat onze lippen altijd zichtbaar zijn - kunnen ze ons ook zelfbewust laten voelen.

 

Dit artikel beschrijft veelvoorkomende zorgen over de huid van de lippen, de oorzaken ervan en geeft uitleg over waarom lippen speciale zorg nodig hebben. Het behandelt ook hoe je droge en gebarsten lippen kalmeert en herstelt en hoe je lippen beschermt die vatbaar zijn voor uitdroging en barsten.

Wat zijn de meest voorkomende zorgen over huid van de lippen?

De meest voorkomende zorgen over de huid van de lippen:

 • Droge en/of gebarsten lippen
 • Cheilitis
 • Liplik eczeem

Droge, gebarsten lippen

De tekenen van droge en gebarsten lippen zijn bekend, aangezien de meesten van ons er wel eens last van hebben. Lippen voelen droog, strak en ongemakkelijk aan en - naarmate de toestand verergert en ze verder uitdrogen - kan de huid barsten en pijnlijk worden.

Cheilitis

Cheilitis is de term die wordt gebruikt voor een ontsteking van één of beide lippen. Ontsteking van de gezichtshuid rond de lippen, wordt periorale dermatitis genoemd. De lippen zien er roder uit dan normaal. Er zijn verschillende soorten cheilitis, en cheilitis simplex is beter bekend als gesprongen lippen. Mensen met onderliggende droge huidaandoeningen zoals atopische dermatitis zijn vatbaarder voor cheilitis dan anderen. Cheilitis kan ook worden veroorzaakt door weersomstandigheden en door allergische reacties op bepaalde ingrediënten in producten zoals lippenstiften, tandpasta's of voedsel of als bijwerking van bepaalde medicijnen.

Liplik eczeem

Als onze lippen uitdrogen, is het verleidelijk om eraan te likken om ze vochtig te houden. Bij sommige mensen wordt dit likken een gewoonte en kan het een ontsteking veroorzaken. Liplik eczeem is de meest voorkomende naam voor een type cheilitis dat bekend staat als ‘irriterende contactcheilitis’.

Wat zijn de oorzaken van droge, gebarsten lippen?

Er zijn meerdere verschillende onderliggende oorzaken en uitlokkende factoren voor droge, gebarsten lippen. Het gaat hierbij vooral om

 • Type en toestand van de huid
 • Structuur van de huid van de lippen
 • De omgeving
 • Bepaalde medicatie

Huidtype en conditie

Omdat sommige mensen vatbaarder zijn voor een droge huid dan anderen, zijn sommigen ook vatbaarder voor droge en gebarsten lippen.
Mensen met een onderliggende droge huidaandoening, zoals atopische dermatitis, hebben meer kans op droge en gebarsten lippen. En sommigen van ons likken ook vaker onze lippen dan anderen. Dit kan liplik eczeem veroorzaken of de symptomen van droge lippen alleen maar erger maken.

Structuur van de huid van de lippen

Een factor die verantwoordelijk is voor droge lippen: leeftijd
De lippen zijn vatbaar voor droogheid veroorzaakt door het ouder worden.

De structuur van de huid van de lippen varieert op verschillende delen van het lichaam. De huid op onze lippen is dunner dan elders op ons gezicht, waardoor deze gevoeliger is voor de omgeving. De huid van onze lippen heeft geen zweet- of talgklieren. 

Deze klieren, die in het grootste gedeelte van de huid op ons lichaam aanwezig zijn, zorgen voor de productie van beschermende oliën die de huid helpen om het vochtniveau te regelen. De afwezigheid van zweet- en talgklieren in onze lippen betekent dat het voor de lippen moeilijker is om het vocht dat ze nodig hebben aan te trekken en vast te houden, en daarom drogen ze eerder uit. 

Naarmate we ouder worden, verandert huid van onze lippen: deze wordt dunner en kan minder vocht vasthouden, waardoor onze lippen nog gevoeliger worden voor uitdroging.
De huid van de lippen bevat ook minder melanocyten. Melanocyten zijn de melanine producerende cellen die de huid kleur geven en helpen beschermen tegen de zon. Beide structurele factoren maken de lippen gevoeliger voor de omgeving en zijn oorzaken van droge, gebarsten lippen.

Omgeving

Waarom zijn mijn lippen zo droog? Het weer.
Velen van ons hebben in de winter last van droge, gebarsten lippen

Onze lippen worden constant blootgesteld aan de omgeving. Veranderingen in klimaat en weersomstandigheden zijn een belangrijke oorzaak van droge, gebarsten lippen.

Tijdens de droge hete zomermaanden kunnen zowel de tijd in de zon als de tijd binnenshuis met drogende airconditioning ervoor zorgen dat de lippen uitdrogen. Symptomen kunnen ook in de winter erg zijn: koude buitentemperaturen en ijzige koude wind, lage luchtvochtigheid binnenshuis door verwarming en regelmatig bewegen van warm binnen naar koud buiten versnellen allemaal het vochtverlies.

Mensen die veel tijd buitenshuis doorbrengen - hetzij vanwege vrijetijdsactiviteiten of vanwege hun baan - zullen waarschijnlijk meer last hebben van droge lippen dan anderen.

Bepaalde medicatie

Droge, gebarsten lippen veroorzaakt door medicatie tegen acne
Sommige orale medicijnen tegen acne kunnen de lippen uitdrogen

Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de huid en lippen uitdrogen en barsten. Mensen die topische retinoïden zoals tretinoïne of adapaleen gebruiken of oraal isotretinoïne innemen als medische behandeling voor acne, krijgen soms droge en gebarsten lippen als bijwerking.

Hoe moet ik voor droge, gebarsten lippen zorgen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hierbij tips voor droge lippen en het zacht en glad houden van je lippen:

 • Drink veel water om gehydrateerd te blijven
 • Eet evenwichtige voeding
 • Vermijd het regelmatig likken van lippen
 • Breng minimaal twee keer per dag een hydraterende lippenbalsem aan, maar idealiter vaker
 • Houd uw lippen zoveel mogelijk bedekt bij koude en winderige weersomstandigheden

  Let op voor factoren die tekenen van droge lippen veroorzaken en doe uw best om ze te vermijden. Nog een tip voor droge lippen: zodra uw lippen droog en/of gebarsten zijn, kiest u een hydraterende lippenbalsem waarvan klinisch en dermatologisch bewezen is dat deze uw lippen verzacht en beschermt. 

Lipverzorgingsproducten van Eucerin

Dagelijkse verzorging voor gevoelige lippen

Wat te doen tegen droge lippen: Lip Active

Eucerin Lip Active is een dagelijkse hydraterende stick die speciaal is samengesteld om de gevoelige huid glad en gehydrateerd te houden. De formule met Dexpanthenol / Panthenol, Vitamine E en SPF 15 hydrateert en beschermt de lippen effectief tegen omgevingsfactoren zoals wind en zon.

Dagelijkse verzorging voor gevoelige lippen.

Verzachtende verzorging voor de lippen dat eveneens geschikt is voor de huid met neiging tot atopie, voor een huid die is uitgedroogd door dermatologische behandelingen en roodheid door liplikken.

Hoe je voor je lippen moet zorgen

Eucerin Acute Lip Balm is speciaal samengesteld met verzachtende Licochalcone A om zeer droge en gebarsten lippen te helpen en roodheid rond de lippen te verminderen. Deze balsem is ook geschikt voor mensen met een huid met neiging tot atopie, een huid die uitgedroogd is door dermatologische behandelingen of roodheid door liplikken. De balsem wordt geleverd in een handige applicatietube, waardoor de balsem gemakkelijk aan te brengen is.

SOS repair voor droge, gebarsten lippen

Wat te doen tegen droge lippen: Eucerin Aquaphor

Eucerin Aquaphor SOS Lip Repair verzacht droge, gebarsten lippen in 60 seconden. De formule van de lipbalsem met Glycerine, Panthenol,  Bisabolol en Vitamine C en E creëert een ideale omgeving voor regeneratie en herstel van de huid van de lippen, en beschermt en verzacht droge, gebarsten lippen waardoor ze weer zacht en soepel worden. De balsem wordt geleverd in een handige applicator, wat het aanbrengen vergemakkelijkt.

Gerelateerde artikelen

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek