Gratis verzending bij besteding vanaf € 40

Kan voeding de huid beïnvloeden en acne aanwakkeren – Een samenvatting van de wetenschappelijke achtergrond

Ontdek meer

Onze voeding wordt al lange tijd in verband gebracht met de gezondheid van de huid. Inmiddels heeft onderzoek de link tussen ons dieet en de huid bewezen.*1 Desondanks blijft het verband tussen voeding en acne controversieel en vaak onduidelijk.*2,3

In dit artikel worden de nieuwste inzichten op dit gebied bekeken, welke voedingsmiddelen het meest verband houden met acne en wat de redenen zijn van dit verband. Voor meer informatie over wat je zou kunnen veranderen aan je voeding om je acne in bedwang te helpen houden, lees je verder in 'Wat kan ik veranderen aan mijn voedingspatroon om mijn huid te helpen?'

Welk soort voedsel wordt het meest in verband gebracht met onzuiverheden en acne?

Er zijn veel onderzoekrapporten die concluderen dat acne minder voorkomt in landelijke, niet-geïndustrialiseerde samenlevingen dan onder de westerse bevolking.*4 Een 30 jaar durend onderzoek onder de Inuïtpopulatie van Noord-Canada in de jaren ’70 toonde aan dat acne niet voorkwam op plekken waar men traditioneel leefde en at. Alleen als er westers voedsel werd toegevoegd aan hun dieet, waren er gevallen van acne.*5, 6

Soortgelijke rapporten van studies bij landelijke Ierse immigranten in de Verenigde Staten*7, samenlevingen in Papoea-Nieuw-Guinea en Paraguay*8, en de plattelandsgebieden van Kenia,*9 Zambia,*10 Zuid-Afrika*11 en Brazilië*12 worden ook aangehaald ter ondersteuning van het punt dat de typische componenten van een westers voedingspatroon acne kunnen aanwakkeren.

Suikerhoudend voedsel kan acne aanwakkeren

De belangrijkste componenten van westerse voeding zijn hyperglycemische koolhydraten, (koe)melk en verzadigde vetten. En er is overtuigend bewijs dat voedsel met een hoge Glycemische Index en melk acne kan aanwakkeren.*3 Beide staan erom bekend dat ze androgenen (mannelijke hormonen) stimuleren, wat een belangrijke en bewezen rol speelt bij het ontstaan van onzuiverheden. Meer hierover lees je in 'Acne en hormonen'.

De wetenschap is minder duidelijk over de rol die een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen kan spelen bij acnevorming, maar de discussie gaat vooral over de balans tussen Omega-3 en Omega-6 vetzuren, vezels, antioxidanten en zink.

Acne en voedsel met een hoge Glycemische Index

De Glycemische Index (GI) is een rangschikkingssysteem voor voedsel met koolhydraten. Het laat zien wat voor invloed ze hebben op de bloedsuikerspiegel. Koolhydraten met een hoge GI worden snel afgebroken en zorgen dus voor een snelle toename van bloedsuiker. Koolhydraten met een lage GI worden langzamer afgebroken, waardoor de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt.

Een westers dieet met een hoge Glycemische Index kan acne veroorzaken

Voedingsmiddelen met een hoge GI verhogen het bloedsuiker snel waardoor het lichaam meer insuline aanmaakt. Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd in de alvleesklier. Dit stofje maakt het mogelijk dat cellen suiker uit koolhydraten kunnen opslaan en gebruiken. Insuline boost op z'n beurt androgenen (mannelijke hormonen) wat weer overmatige talgproductie (seborroe) en hyperkeratose stimuleert. Dit zijn twee belangrijke factoren in het ontstaan van onzuiverheden. Lees hierover verder in 'Acne en hormonen' en 'Het ontstaan van acne'.

Suiker wakkert indirect de hormonen aan die acne verergeren

Voorbeelden van voedingsmiddelen met een hoge GI: verwerkt voedsel zoals witte suiker en wit brood, suikerhoudende producten (frisdrank en chocolade), aardappelen en witte rijst.

Acne versus melk en ander zuivel

Melk wordt van al het voedsel het meest in verband gebracht met acne-aanvallen.

Melk heeft een relatief lage GI, maar is wel de meest genoemde boosdoener als het gaat om acne. Een recent onderzoek dat de data analyseerde van alle studies naar voeding en acne tussen 2004 en 2014, concludeerde dat melk en zuivel het meest onderzocht waren.*3 Toch is de data vaak anekdotisch. Sommige wetenschappers geloven daarom dat het comedogeen effect (dat betekent dat de poriën verstoppen) van melk nog moet worden bewezen.

Bij mensen die irritatie ervaren na het drinken van melk of het eten van zuivel, is de hormonale inhoud van de producten waarschijnlijk de boosdoener. Net als mensen produceren koeien bepaalde hormonen tijdens de zwangerschap. Deze hormonen hebben een insulineachtig effect op het menselijk lichaam. Hierdoor stimuleren ze androgenen.

Toch is er nog geen sluitend bewijs van het effect van andere melkproducten (zoals vla, kaas en yoghurt) op acne. Maar omdat dit toch melkderivaten zijn, bevatten ze waarschijnlijk soortgelijke hormonen.

Bronnen

1 Nutrition and skin. A. Pappas, A. Liakov, C.C. Zouboulis. Rev Endocr Metab Disord. 2016 Sept 17 (3) 443-448
2 Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 April, 33(2): 81-6
3 Acne and nutrition: a systemic review. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 April 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9
4 Acne and diet. R. Wolf R, H. Matz, E. Orion. Clin Dermatol. 2004 Sep-Oct; 22(5):387-93
5 Schaefer O. When the Eskimo comes to town. Nutr Today. 1971;6:8–16
6 Bendiner E. Disastrous trade-off: Eskimo health for white “civilization” Hosp Pract. 1974;9:156–89
7 Diet and acne revisited. Thiboutot DM, Strauss JS Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1591-2.
8 Acne vulgaris: a disease of Western civilization. Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M, Hill K, Eaton SB, Brand-Miller J Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1584-90.
9 Skin diseases in Kenya. A clinical and histopathological study of 3,168 patients. Verhagen AR, Koten JW, Chaddah VK, Patel RI Arch Dermatol. 1968 Dec; 98(6):577-86.
10 Skin diseases in Zambia. Ratnam AV, Jayaraju K, Br J Dermatol. 1979 Oct; 101(4):449-53.
11 The age distribution of common skin disorders in the Bantu of Pretoria, Transvaal. Park RG Br J Dermatol. 1968 Nov; 80(11):758-61.
12 Epidemiological survey of skin diseases in schoolchildren living in the Purus Valley (Acre State, Amazonia, Brazil). Bechelli LM, Haddad N, Pimenta WP, Pagnano PM, Melchior E Jr, Fregnan RC, Zanin LC, Arenas A Dermatologica. 1981; 163(1):78-93.
13 Milk consumption: aggravating factor of acne and promoter of chronic disease of Western societies. B. Melnik, J Dtsch Dermatol Ges. 2009, 7: 364-70

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek