Acne en make-up – Hoe kies ik de juiste make-up en hoe breng ik het aan op mijn irritatiegevoelige huid?

Leestijd: 8 min
Ontdek meer

Make-up gebruiken als je een irritatie- of acnegevoelige huid hebt, kan prima. Het gebruik acne cosmetica kan je helpen bij het verbergen van onzuiverheden en dat kan je zelfvertrouwen geven. Bijkomend voordeel: sommige mensen merken dat ze na het opmaken minder aan hun gezicht zitten. Waarschijnlijk omdat ze hun make-up niet willen verpesten. Handig, want aan je gezicht zitten is iets wat acne juist erger kan maken.

In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het uitkiezen van je make-up en vertellen we je meer over acne make up. Ook worden er enkele tips gegeven over hoe je make-up het beste op een acnegevoelige huid kunt aanbrengen.

De juiste producten

Gebruik make-up die volledig is uitgetest, en dat bewezen geschikt is voor de acnegevoelige huid.

Foundation, oogschaduw, eyeliner, mascara, lippenstift... de lijst make-upproducten is eindeloos. En ook met acne kun je gewoon make-up dragen. Daarnaast is er speciaal ontwikkelde make up voor acne huid beschikbaar, bijvoorbeeld acne concealer. Bij het aanschaffen ervan is het alleen wel belangrijk op een aantal zaken te letten (of juist te vermijden).

1: Kwaliteit 
Gebruik alleen hoogwaardige producten. De prijs is niet altijd bepalend voor de kwaliteit, maar ‘less is more’ blijkt een goede vuistregel als het aankomt op make-up voor de acnegevoelige huid. Gebruik geteste en bewezen producten waar niet te veel toevoegingen in zitten.

2: Niet-comedogeen
Een niet-comedogeen product is speciaal samengesteld om te voorkomen dat het je poriën verstopt. Dit omdat verstopte poriën kunnen leiden tot onzuiverheden en acne. Kies dus producten waarop staat dat ze niet-comedogeen’ zijn. Deze producten zijn het meest geschikt voor jouw huid en daarnaast zijn ze ook veilig voor gebruik tijdens een medische acnebehandeling. Voor meer informatie over hoe onzuiverheden ontstaan, lees verder in 'Hoe ontstaan onzuiverheden en hoe ontwikkelen ze zich tot acne?'

3: Bewezen werkzame stoffen
Idealiter bevatten de producten van jouw keuze werkzame stoffen die een bewezen positief effect hebben op de acnegevoelige huid. Dergelijk bewijs moet geleverd zijn door middel van klinisch en/of dermatologisch onderzoek. Een van de werkzame stoffen die onzuiverheden helpt bestrijden is salicylzuur. Dit ingrediënt vermindert puistjes en heeft een antibacteriële werking.

Wist je dat veel dermatologen ook kunnen adviseren over make-up?
Ze kunnen het individuele karakter van jouw huid bekijken en indien nodig testen op allergie. Wat volgt is een advies voor de beste make-upproducten voor jouw huid en welke ingrediënten je vooral moet vermijden.

Hoe prepareer ik mijn acnegevoelige huid voor make-up?

Reinig de huid grondig voordat je make-up aanbrengt.

Reiniging
Reiniging is de eerste belangrijke stap in het verzorgen van een acnegevoelige huid. Vuil, bacteriën en dode huidcellen kunnen je poriën verstoppen en zo voor nieuwe onzuiverheden zorgen. Als je daar ook nog eens make-up aan toevoegt, wordt het alleen maar erger. Reinig je gezicht daarom grondig maar voorzichtig. Gebruik hierbij producten die speciaal zijn samengesteld voor de acne- of acnegevoelige huid, zoals Eucerin DermoPure Reinigingsgel en Eucerin DermoPure Micellair Water. Voor tips over het reinigen van je huid, lees verder in 'De ideale huidverzorgingsproducten en –routine voor de acnegevoelige huid'.

Gebruik een matterende hydraterende crème die speciaal is ontwikkeld voor de acnegevoelige huid.

Hydratatie
Kies een hydraterend product dat de acnegevoelige huid kalmeert en tegelijkertijd de perfecte basis vormt voor je eventuele foundation. Aangezien je een vettige huid hebt, is het slim om een product te kiezen met een matterend effect – zo voorkom je dat er een vettige glans ontstaat. Een voorbeeld hiervan is Eucerin DermoPure Matterende Crème. Dit is de ideale basis voor je foundation. Als je wilt, kun je het hydraterende product aanvullen met een primer maar zorg er dan voor dat deze altijd niet-comedogeen is. En onthoud: gebruik een primer nooit ter vervanging van hydratatie.

Laat het hydraterende product en de primer een paar minuten intrekken voordat je de foundation aanbrengt. Indien je een topische medicinale acnebehandeling ondergaat, breng dan eerst je medische crème aan. Wacht even en pas als dit goed is ingetrokken, smeer je de hydraterende crème op. Eucerin DermoPure HYDRA Aanvullende verzachtende crème is een voorbeeld van zo'n speciaal samengestelde hydraterende crème die je kan combineren met je medicinale acnebehandeling. Volg je een medische behandeling tegen acne? Gebruik dan bij voorkeur deze crème en nog niet de Eucerin DermoPure MAT Matterende Crème.

Jouw make-up ritueel

Een stapsgewijze aanpak voor een egaler uitziende huid

Stap 1: Concealer

Gebruik een concealer die onzuiverheden vermindert en bedekt.

Sommige mensen brengen het liefst eerst een dunne laag foundation aan, anderen beginnen eerst met concealer. Probeer beide uit en kijk wat voor jou het beste resultaat oplevert.

Ons advies? Begin met de belangrijkste producten. Dus als je bijvoorbeeld een concealer hebt die onzuiverheden bewezen vermindert en bedekt, kun je deze direct aanbrengen op de gereinigde en gehydrateerde huid zonder een laag foundation ertussen.

Je kunt voor het bedekken van grote gebieden en individuele onzuiverheden een aparte concealer gebruiken. Breng deze in een X-vorm aan op elke onzuiverheid. Dit zorgt ervoor dat alle kanten worden bedekt. Vervolgens niet inwrijven maar zachtjes aanstippen om het product te mengen en de onzuiverheid goed te bedekken.

Probeer ook eens een oogschaduwborsteltje voor het aanbrengen van je concealer. Sommige mensen vinden het makkelijker om hiermee een natuurlijke, vlekvrije dekking te bereiken. Oneffen bedekking kan er namelijk voor zorgen dat je onzuiverheden extra naar voren komen.

Stap 2: Foundation

Reinig je make-up tools regelmatig om bacteriën tegen te gaan.

Let bij het kiezen van een foundation op de volgende zaken:

  • Textuur: kies een licht product die fijn aanvoelt.
  • Finish: kies een matte finish in plaats van glans. Door een glansfinish kunnen je poriën er groter uit gaan zien.
  • Kleur: ga op zoek naar de juiste kleur. Voor een natuurlijke dekking is het beter om een tandje lichter te gaan dan donkerder.                                                          
De meest hygiënische manier om foundation aan te brengen is met schone vingertoppen.

Voor het aanbrengen van de foundation hebben we ook een aantal tips, zodat je geen bacteriën aanbrengt op je huid en je het ontstaan van nieuwe onzuiverheden voorkomt.

  • Gebruik bij voorkeur je vingers. Was je handen voordat je make-up aanbrengt, om te voorkomen dat je nieuwe bacteriën toevoegt aan je gevoelige huid.
  • Bacteriën gedijen goed op make-up spullen. Als je graag borsteltjes en sponsjes gebruikt, reinig ze dan minstens eenmaal per week met een mild reinigingsmiddel. Bijvoorbeeld met je Eucerin DERMOPURE Reinigingsgel.
  • Gebruik niet te veel make-up: het is verleidelijk om door te gaan totdat alles helemaal is bedekt, maar als je te veel make-up gebruikt ziet het er juist onnatuurlijk uit. Less is more!

Nadat je de foundation hebt aangebracht, kun je eventuele donkere gebieden onder je ogen lichter maken met een 'under eye' concealer.

Stap 3: Poeder en rouge

Poeder absorbeert talg waardoor je make-up langer goed blijft.

Draag je poeder of rouge? Breng dan eerst je rouge aan en daarna eventueel een los gezichtspoeder. Poeder absorbeert overtollig talg, voorkomt dat er vettige plekken ontstaan op je huid en zorgt ervoor dat je make-up langer blijft zitten. Gebruik voor allebei zachte borstels en reinig deze minstens eens per week.

Probeer, net als bij de foundation, poeder met een glanseffect te vermijden. Anders loop je het risico dat onzuiverheden juist duidelijker zichtbaar worden. Daarnaast kunnen de kleine deeltjes je poriën verstoppen en zo leiden tot meer irritatie.

Gebruik als je tussendoor je make-up wil bijwerken poeder, blotting paper of concealer. Als je tussendoor poedert, kun je het aanbrengen met een eenmalig katoenen watje. Zo hoef je geen borsteltjes mee te nemen (die kunnen immers alleen maar vies worden in je tas).

Even snel matteren

Blotting paper helpt bij het verminderen van talgophoping op de huid. Gewoon even aanstippen, poeder en concealer aanbrengen en door met je dag.

Stap 4: Ogen en lippen

Prachtige lippen kunnen de aandacht afleiden van kleine oneffenheden in de huid.

Door de aandacht te richten op je ogen of lippen kun je kleine onvolkomenheden in je huid minder opvallend maken.                                                                      

Make-up verwijderen van een acnegevoelige huid

Vergeet niet je make-up weg te halen voordat je gaat slapen.

Het is verleidelijk om na een avondje uit meteen in bed te duiken, maar als je huid gevoelig is voor acne is het erg belangrijk dat je tijd vrijmaakt om je make-up te verwijderen.

Je huid herstelt als je slaapt. Dit proces wordt bevorderd als de huid schoon is en kan ademen. Door de huid voorzichtig maar grondig te reinigen voordat je naar bed gaat, zorg je ervoor dat alle sporen van make-up en vuil zijn verwijderd. Zo kan je huid zich optimaal herstellen. Als je gaat slapen met make-up op, kan dit onzuiverheden juist verergeren. Zelfs als je alleen non-comedogene make-up gebruikt!

Ben je bang voor de reactie van je partner bij het zien van je onbedekte huid? Bespreek dan eens hoe je je voelt. Waarschijnlijk heeft hij of zij ook weleens met onzuiverheden te maken gehad. Een goede partner zal begrijpen hoe je je voelt en je altijd blijven steunen. Met of zonder make-up.

"Het pigment in make-up kan je poriën verstoppen en daarmee de noodzakelijke verspreiding van talg tegenwerken. Dagelijkse reiniging is daarom de eerste belangrijke stap in het verzorgen van een onzuiverheid- en acnegevoelige huid."

Dr. Markus Reinholz, Dermatoloog

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek