Achtergrond en behandeling – In welke fase moet ik een arts raadplegen?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer
Dr. Markus Reinholz, dermatoloog en acnespecialist.

Moet ik echt naar de dokter? Kan ik niet gewoon zelf bij de apotheek crème tegen acne halen?

De meeste mensen met acne hebben zich dit weleens afgevraagd. We hebben deze vraag voorgelegd aan Dr. Markus Reinholz, die zijn professionele oog laat schijnen op de vraag wanneer je een arts moet raadplegen.

Vraag & Antwoord

Het Challenge Acne team
Als je hier en daar wat puistjes hebt, hoef je toch niet meteen naar de dokter?

Dr. Reinholz
Als het gaat om acne, is mijn motto “wees er vroeg bij en pak het stevig aan”. Ik ben ervan overtuigd dat het vroegtijdig en effectief aanpakken van symptomen de beste manier is om littekenvorming te voorkomen die deze ontstekingsaandoening zo vaak achterlaat. Littekens kunnen al ontstaan na enkele papels en pustels. Niet alleen zware symptomen reageren goed op behandeling.

Acne reageert normaalgesproken goed op medicinale behandeling.

Milde vormen van acne zoals Acne Comedonica – waarbij mee-eters het voornaamste symptoom vormen – genezen ook sneller. Sterker nog, onbehandeld zijn mee-eters een van de eerste dingen die littekenvorming veroorzaken. Dit komt omdat patiënten er vaak aan pulken en ook aan de huid eromheen zitten. Hierdoor wordt het alleen maar erger en ontstaan er papels. Dit kan leiden tot Acne Excoriée. Lees hier verder over de verschillende soorten acne.

“Ik weet dat aan je huid zitten onschuldig klinkt, maar dat is het niet: het verergert de symptomen van milde acne, verspreidt bacteriën en kan complicaties veroorzaken.”

Dr. Markus Reinholz, Dermatoloog.

Het Challenge Acne team
Kan ik niet gewoon zonder recept bij de apotheek wat acnemedicatie halen? 

Dr. Reinholz
Ik heb ondervonden dat zelfmedicatie zonder professionele diagnose of advies van een expert er vaak toe leidt dat mensen niet op tijd de behandeling krijgen waar hun specifieke huid behoefte aan heeft. Als dermatoloog kan ik dat dus niet aanraden. Apothekers kunnen wel goed adviseren over huidproblemen en medicatie zonder recept of huidverzorgingsproducten aanraden die je vast kunt gebruiken voordat je een arts raadpleegt (een huisarts of een dermatoloog). En een effectieve huidverzorgingsroutine is een belangrijke stap in de juiste richting. Lees verder in de ideale huidverzorgingsproducten en -routine voor de acnegevoelige huid.

Het Challenge Acne team
Komen vooral tieners voor advies bij u of spreekt u ook veel volwassenen?

Dr. Reinholz
De meeste patiënten zijn tussen de 12 en 30 jaar oud, maar mensen van alle leeftijden kunnen acne krijgen en het spectrum varieert van neonatale acne, puberteitsacne, acne veroorzaakt door medicijnen en volwassenenacne (Acne Tarda).

Het Challenge Acne team
Wat zou u willen zeggen tegen iemand die aarzelt om medisch advies in te winnen?

Dr. Reinholz
Acne raakt mensen niet alleen fysiek maar kan ook een flinke psychologische impact hebben. Leven met acne kan stressvol zijn en patiënten hebben vaak last van een laag zelfvertrouwen, wat nog verder verslechtert door sociale stigmatisatie. Het enige wat hier echt bij kan helpen, is een effectieve behandeling. Ik zou deze mensen daarom aanraden om zo snel mogelijk advies van een expert in te winnen. Vroegtijdige behandeling is ook de enige manier om littekenvorming te voorkomen.

Je arts onderzoekt je huid nauwkeurig om de best mogelijke behandeling voor jouw huid voor te kunnen schrijven.

The Challenge Acne team
Hoe gaat een adviesgesprek eigenlijk in zijn werk?

Dr. Reinholz
Het begint met een gedetailleerde medische geschiedenis. We bespreken hoe lang de acne zich al voordoet, hoe ernstig het is en wat er al is gedaan aan het behandelen van de huid. Hierna volgt een huidinspectie die zich normaalgesproken richt op het gezicht, de nek, de bovenarmen, de schouders en de rug. De huidexpert stelt vervolgens een diagnose en adviseert een behandeling die geschikt is voor die persoon en zijn/haar huid.

Het Challenge Acne Team
Wat voor behandelingen zijn er allemaal? Wat kunt u voorschrijven of doen om te helpen?

Dr. Reinholz
De basis van elke acnebehandeling is om ervoor te zorgen dat de patiënt de aandoening en de conditie van zijn/haar huid goed begrijpt. Ik geef mensen een ‘fact sheet’ vol met medische informatie, eenvoudig te volgen advies en do’s en don’t’s om ze te helpen met het verbeteren van de huid.

Medicinale facials worden ingezet ter ondersteuning van de acnebehandeling.

De behandeling van acne bestaat uit drie hoofdpijlers: 

  1. Acnemedicatie in de vorm van topische crèmes en gels of orale tabletten of capsules.
  2. Dermocosmetische huidverzorging – milde reiniging en effectieve hydratatie als onderdeel van je dagelijkse routine. 
  3. Professionele gezichtsbehandelingen uitgevoerd door een dermatoloog. 

Voor meer informatie over medicinale behandelmogelijkheden, lees je verder in acnemedicatie: wat zijn de meest voorkomende behandelingen? En acnebehandelingen en mogelijke bijwerkingen.

Het Challenge Acne Team
Wat is het moeilijkste aan het behandelen van acne?

Dr Reinholz
De behandeling kan even duren dus een van de grootste uitdagingen kan zijn om de patiënt optimistisch en positief te houden. Zowel topische als systemische behandelingen (oraal) kunnen er soms voor zorgen dat de huid op korte termijn achteruitgaat en patiënten kunnen te maken krijgen met huidirritatie en -uitdroging. Een groot onderdeel van mijn functie is om ze aan te moedigen de behandeling vol te houden. Het is ook lastig om ervoor te zorgen dat mensen niet aan hun huid zitten, maar het is van groot belang dat de enige persoon die jouw huid manipuleert, een professional is die dat doet in de steriele omgeving van een kliniek.

Het Challenge Acne Team
En tot slot, als u iemand met acne een advies zou mogen geven, wat zou dat dan zijn?

Dr. Reinholz
Mogen dat er ook twee zijn? Ten eerste: raadpleeg zo snel mogelijk je arts of dermatoloog om je symptomen de kop in te drukken en langdurige gevolgen zoals littekenvorming te voorkomen. Ten tweede: maak de behandeling af – zelfs als de resultaten langer op zich laten wachten dan je zou willen. Oh, en blijf van je puistjes af. Hou je handen weg van je gezicht. Sorry, ik vrees dat het uiteindelijk drie dingen zijn geworden!

Het Challenge Acne Team
Geen probleem. Heel erg bedankt voor uw tijd en advies, Dr. Reinholz.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek