Verschillende huidtypes: normaal, droog, vet en meer

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Geen huid is hetzelfde. Ieder mens heeft zijn of haar specifieke eigenschappen, en daarmee ook een eigen huidtype. Om het eenvoudig te houden, kun je grofweg zo’n vier soorten huidtypen onderscheiden. Ben je op zoek naar een huidverzorgingsproduct? Dan is het goed om eerst te weten welk huidtype jij hebt. Lees verder en ontdek waar de specialisten naar kijken.

De verschillende typen

Welk huidtype je hebt, hangt af van verschillende factoren. Zaken zoals je huidkleur en je gevoeligheid voor invloeden van buitenaf zorgen ervoor dat je huid op een bepaalde manier reageert. Vaak is een huidtype erfelijk bepaald, maar naarmate je ouder wordt, kan je huidtype veranderen. Ook de verschillende seizoenen en je leefstijl hebben hier invloed op. Af en toe opnieuw je huidtype laten vaststellen is dus nodig om er zeker van te zijn dat je de juiste verzorgingsproducten gebruikt.

Wanneer een huidspecialist jouw huidtype wil vaststellen, kijkt hij of zij naar de stevigheid, de grootte van je poriën en de vochtbalans van je huid. Op basis daarvan komt er een bepaald huidtype uit de test: normaal, droog, vet of gemengd.

De normale huid

De normale huid is glad en heeft kleine poriën.

De huid die goed in balans is, noemen we een normale huid. Hierbij is je huid meestal niet vet en niet droog. Je hebt nauwelijks zichtbare poriën, je huid voelt zacht aan en de structuur ervan is glad en zonder beschadigingen. Het kan trouwens wel voorkomen dat de T-zone (je voorhoofd, neus en kin) soms een beetje vet is. Klinkt dit als jouw huid? Dan heb jij een normale huid.

De droge huid

Een droge huid kan er ruw en dof uitzien.

Een droge huid produceert minder talg dan een normale huid. Deze stof zorgt ervoor dat er zogeheten lipiden in de huid aanwezig zijn. Die lipiden zijn vetten die vocht vasthouden. Een droge huid heeft daarom ook vaak een tekort aan vocht. Goed hydrateren is daarom belangrijk. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je een droge huid hebt. Je hebt een droge huid als je huid trekkerig, broos en ruw aanvoelt, dof is of weinig elasticiteit heeft. Ook schilfertjes zijn een kenmerk van een droge huid.

De vette huid

Een vette huid glanst en heeft grote, zichtbare poriën.

Het tegenovergestelde van een droge huid is een vette huid. Deze maakt onder andere juist te veel talg aan, waardoor je last kunt krijgen van mee-eters, puistjes en acne. De oorzaak van een vette huid komt vaak van binnenuit. Zo zijn veranderingen in je hormoonhuishouding van invloed op je huid, maar ook het gebruik van geneesmiddelen en make-up kan voor een vette huid zorgen. Je herkent een vette huid aan duidelijk zichtbare poriën en een vettige glans.

De gemengde huid

De naam zegt het al: de gemengde huid is een combinatie van verschillende huidtypen. Bij dit huidtype zijn je wangen vaak droog, maar is het gebied op je voorhoofd, neus en kin (de T-zone) juist wat vet. Als je een gemengde huid hebt, kan het goed zijn om per huidzone te kijken wat je aan verzorging nodig hebt.

De juiste producten per huidtype

Welk huidtype je ook hebt: een goede verzorging begint bij het reinigen van je huid. Bij voorkeur was je je gezicht iedere ochtend en avond met lauwwarm water. Te warm water in combinatie met het gebruik van sterk reinigende middelen zoals zeep, kan de huid uitdrogen. Je huid wordt namelijk beschermd door een vetlaagje, dat onder andere zorgt voor het vasthouden van vocht. Het is daarom belangrijk de juiste reinigingsproducten te gebruiken, die dat vetlaagje zo min mogelijk aantasten.

Na het wassen van je gezicht kun je een verzorgingsproduct aanbrengen. Ieder huidtype heeft behoefte aan een ander product. Want dat wat geschikt is voor de droge huid, is vaak vettig. Als je dit gebruikt op een vette huid, heeft het niet het juiste effect. Andersom geldt precies hetzelfde.

Reinig je altijd met lauwwarm water.

 

Producten voor normale huid

 

Als je een normale huid hebt, kies je bijvoorbeeld een crème met glucoglycerol. Dit stofje bevordert de aanmaak van nieuwe natuurlijke hydratatie-kanaaltjes en houdt zo je huid soepel en gezond. Een goede dagcrème met dit ingrediënt is onze AQUAporin ACTIVE.

 

Producten voor droge huid

Heb je een droge huid? Gebruik dan een verzachtende crème met ureum en lactaat, zoals deze gezichtscrème. De werkzame stoffen houden het vocht beter vast, zodat je huid niet verder uitdroogt. Bijpassende lotions maken de huid zachter en ze houden de beschermfunctie van de huid in balans.

 

Producten voor vette huid

Om de aanmaak van talg in de vette huid te verminderen, gebruik je bij voorkeur crèmes met carnitine. Andere ingrediënten die geschikt zijn voor de vette huid zijn decanediol, voor een antibacteriële werking en licochalcone A dat juist een verzachtende werking heeft op de huid. Een crème die deze drie ingrediënten heeft, is de Eucerin DermoPure HYDRA aanvullende verzachtende crème. Deze werkt ook hydraterend, zodat de huid niet uitdroogt.

 

Producten voor gemengde huid

Een gemengde huid heeft meerdere behoeften. Kies daarom voor de droge gebieden voor een verzachtend product, maar gebruik op de vette T-zone een crème met decanediol, carnitine of Licochalcone A.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek